Atenţie şoferi:Poliţia rutieră asigură siguranţa traficului de Sărbători

• publicat la: 11 aprilie 2012
Atenţie şoferi:Poliţia rutieră  asigură siguranţa traficului de Sărbători

În perioada Sărbătorilor Pascale poliţiştii sătmăreni vor fi la datorie pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, protejarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, patrimoniului acestora, precum şi pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

În perioada 14 – 16 aprilie a.c., pe lângă dispozitivul curent, Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare a luat o serie de măsuri suplimentare, astfel, în medie 135 de poliţişti rutieri, de ordine publică, investigații criminale și din cadrul altor structuri vor acţiona zilnic, pentru ca sătmărenii să petreacă în siguranță aceste sărbători.

Poliţiştii din întreg județul vor fi prezenţi la datorie pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, apărarea patrimoniului public şi privat, în special în zona lăcașurilor de cult, dar și a altor locații cu aflux important de persoane, piețe, târguri, gări, zonele de agrement, pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente negative.

În perioada Sfintelor Sărbători ale Paştelui Ortodox şi Catolic vor avea loc manifestări religioase şi culturale, inclusiv în aer liber, cu participarea unui public numeros şi cu un aflux important de persoane spre localităţile şi zonele turistice şi de agrement, care impun adaptarea corespunzătoare a activităţilor desfăşurate de structurile Poliţiei Române.

Activităţile vor fi desfăşurate în sistem integrat, împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Pe întreaga perioadă a Sărbătorilor de Paşte, poliţiştii rutieri vor acţiona zilnic de drumurile publice pentru combaterea excesului de viteză, prevenirea accidentelor şi ambuteiajelor rutiere, fluidizarea şi controlul circulaţiei, utilizându-se 11 autoturisme dotate cu aparatură radar, pentru supravegherea traficului.

De asemenea, se vor intensifica acțiunile de patrulare în stațiile de cale ferată, și pe trenurile de călători, pentru combaterea tâlhăriilor, furturilor din bagaje și din buzunare.

Pentru a vă proteja bunurile şi integritatea corporală în perioada sărbătorilor, polițiștii sătmăreni vă recomandă să respectaţi următoarele sfaturi:

De sărbători, fiecare încearcă să fie mai bun, mai darnic, mai înţelegător cu cei din jur şi să fie încrezător în oamenii cu care intră în contact. De aceste manifestări vor să profite persoanele care încercă să înşele la cumpărături, să fure din buzunare sau din locuinţe.

Poliţiştii atrag atenţia asupra cerşetorilor şi asupra persoanelor care strâng bani pentru diferite fundaţii a căror existenţă nu poate fi verificată. Nu oferiţi bani acestor persoane!

În cazul în care sună la uşă persoane necunoscute care solicită donaţii în bani pentru diferite cauze, analizaţi bine la ce riscuri vă expuneţi atunci când îi invitaţi în casă şi îi lăsaţi pentru câteva clipe singuri până le aduceţi banii. Amabilitatea faţă de aceste persoane necunoscute poate duce la sustragerea unor bunuri sau bani din casă şi în acelaşi timp constituie şi un factor de risc pentru integritatea dumneavoastră.

Tot în această perioadă, în spaţiile comerciale aglomerate, în mijloacele de transport în comun acţionează hoţii din buzunare. Ei speculează orice neatenţie a cumpărătorilor, dar şi a proprietarilor de magazine. Sunt tentaţi şi de sumele mari de bani care se vehiculează în casierii şi de aceea manipularea banilor şi păstrarea acestora trebuie să se facă cu prudenţă.

Atunci când plecaţi la cumpărături luaţi asupra dumneavoastră doar suma necesară cumpărăturilor planificate, păstraţi banii într-un buzunar de la piept, nu în buzunarul din spate al pantalonilor.

Doamnele trebuie să aibă poşeta permanent sub observaţie, să nu o lase în coşul de cumpărături, să o protejeze cu mâna atunci când o poartă pe umăr. Este bine să se evite cumpărarea produselor de la vânzătorii ambulanţi care nu pot oferii garanţii pentru calitatea şi originea produselor.

În cazul în care pentru efectuarea cumpărăturilor este utilizat automobilul propriu, pungile cu produse şi obiectele personale de valoare nu trebuie lăsate pe bancheta maşinii, pentru a nu-i tenta pe hoţi, acestea trebuie depozitate în portbagaj, până la destinaţie.

Cetăţenilor care pleacă din localitate de sărbători poliţiştii le recomandă să asigure temeinic uşa de acces în imobil şi ferestrele pentru a nu da posibilitatea spărgătorilor de locuinţe să pătrundă în imobil. Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe imediat poliţia dacă observă un străin care încearcă să descuie uşa. Nu spuneţi multor persoane că plecaţi de acasă mai multe zile pentru a nu oferi posibilitatea hoţilor să afle acest lucru.

Poliţiştii rutieri le solicită participanţilor la trafic să respecte regulile de circulaţie, indicaţiile poliţiştilor din trafic şi să adopte o conduită rutieră preventivă.

În ceea ce priveşte persoanele care participă la ceremonialul religios poliţiştii recomandă ca tinerele şi copii să meargă noaptea la biserică însoţiţi, iar dacă acest lucru nu este posibil să utilizeze drumurile iluminate şi circulate. Se recomandă evitarea intersectărilor cu grupuri de persoane turbulente sau în stare de ebrietate, evitarea purtării la vedere a unor bijuterii valoroase sau afişarea unor sume mari de bani. Este bine ca drumul ales să evite zonele întunecoase, în construcţie sau zonele cu baruri deschise.

Pentru orice infracţiune la care sunteţi martor sau victimă, apelaţi 112! Reţineţi cât mai multe detalii despre autor: înfăţişare, particularităţi, direcţia în care a fugit, numărul de la autoturismul folosit de acesta.

Lasati un comentariu