ICOANA-fereastra spre Cer.Premierea câştigătorilor expoziţiei

• publicat la: 2 aprilie 2012
ICOANA-fereastra spre  Cer.Premierea câştigătorilor expoziţiei

In  preajma marilor praznice impărăteşti  se pregăteşte omul de a  primi lumina duhovnicească,  acel indefinibil har  divin, tainic, pe care  il  dobândim prin sfintele taine , prin rugăciune şi fapte bune.

Scoala cu clasele I-VIII  NR. 3 CAREI   participă anual la expoziţia iconografică organizată la  catedrala EROII NEAMULUI  din Carei. La tematica ,, Naşterea minunată ,, din 19 decembrie  2011 s-au expus peste  50 de lucrări in care,ca dintr- o reflexie interioară  s-au aşternut bucuria naşterii Mântuitorului pe lucrări de sticlă , desen tip colecţie, felinare pentru colindători.

ICOANA este EVANGHELIA in culori, precum  Evanghelia este Icoana  verbală,este o reprezentare a lumii spirituale, o scară către lumea celestă, este reprezentarea pentru  ochii nostri a unei fiinte existente in mod  real, istoric si nu mitic, precum este  IISUS  HRISTOS,  MAICA  DOMNULUI , UN SFANT   sau un moment  din viaţa acestora.

Nu talentul execuntatului, nu materia  icoanei dau utilitate icoanei, ci unirea rugăciunii celui cinstit din icoană, cu evlavia rugăciunii celui ce se roagă.Icoanele  nu sunt sfinte, ci sfinţite prin rugăciunea preotului , in urma căreia Duhul Sfânt  se revarsă asupra ei, astfel omul stând in faţa icoanei se inchină de fapt lui Dumnezeu, intrucât  el rosteşte ,, Doamne ,ajută-mă! Doamne  iartă-mă  ! ,, nicidecum  ,, Icoană ajută-mă!, ceea ce denotă că nu aducem cinstire materiei,lemn sau sticlă ori altceva, ci  lui DUMNEZEU  .

Privirea unei icoane trebuie să nască in suflet stări de rugăciune, de căinţă , de respect, de dragoste  sfântă, de mare bucurie lăuntrică., de aceea ele , icoanele, sunt pictate in culori demne , suave, decente, nestridătoare, adică după un anumit  canon iconografic, care cuprinde. semiologie ,simboluri, despre care voi aminti la următoarea expozitie.

In virtutea faptului că ICOANA  este  o  fereastră spre cer,are  si o functie estetică, de a impodobi atât Casa Domnului cât si casa omului,  elevii de la Scoala cu cls. I-VIII NR. 3 Carei, si COLEGIUL TEHNIC IULIU MANIU , CAREI,  au impobobit prin prezenta lor , ieri , 1.04.2012 ,  timpul si spatiul sacru de la vecernie, in catedrala SFANTULUI MARE MUCENIC DIMITRIE, participând impreună cu cei apropiati  lor , la premierea expozitiei de Crăciun, de către parintele prototop CRAINIC MARIAN, impreună cu părintele paroh POPA  ILIE   si  SILAGHI  DOREL.

Jurizarea lucrărilor s-a făcut  de către părintele POPA ILIE SI POP VALER, iar premiile au constat  din icoane pe lemn, cărţi de rugăciune,cartea  biografică a părintelui MINA DOBZEU, revista TINERII SI BISERICA, si iconite insotite de diplome , tuturor participantilor.

In calitate de organizator al expozitiei aduc  multumire si felicitari tuturor elevilor implicati si PAROHIEI ORTODOXE ROMANE, DIN CAREI, aceasta fiind  deja in pragul pregătirilor pentru  următoarea expozitie cu tematică pascală.

Clasamentul pentru  premierea expozitiei NASTEREA MINUNATA

Secţiunea desen planşe colecţie:

1. BALOG BOGDAN MIHAI ,cls. VI -a B

2. SABOU ALIN RAZVAN , cls. a VII- a B

3.GORAS DANIELA , cls. a VII -a A

4. STRUGARU EUSEBIU , cls. a VIII-a A

5.DAVID  ANDREI , cls. a VIII-a A

Secţiunea pictură pe sticlă

1.  BALOGH IULIA MARIA  , cls. a  VIII -a  B

2. Culda ALEXANDRA , cls. V -a B

3.SABAU ANDREEA , cls. a IX-a C , Colegiul  tehnic ,,  Iuliu  Maniu ,,  CAREI

4.HORVAT  OTILIA , cls. a VI-a A

5. MIEL Vasile , cls. a IX-a  C,  Colegiu  tehnic  I.Maniu, Carei

6. LENGHEL  ALIN, cls. a V-a A

7. TURDEAN  CATALIN , cls.  a V-a A

8. ZOB  CLAUDIA ADRIANA , cls. XI -a , LICEUL TEORETIC , CAREI

Secţiunea creativitate

1.BALOG OCTAVIAN , cls. a II-a A

2 .MURESAN PAUL  cls. II -a B

3. HAN BOGDAN , cls. a VI- a B

4. GABOR VLAD ,  cls. a II- a B

5. IENUTAS TUDOR ,  cls.  a II -a  B

prof.Carmen Dindelegan

Lasati un comentariu