Dezbateri publice versus conflicte interetnice

• publicat la: 21 mai 2012
Dezbateri publice versus conflicte interetnice

În data de 10 iunie 2012, cetăţenii cu drept de vot sunt chemaţi la urne pentru a-şi exprima opţiunea in ce priveşte echipa care va conduce destinele oraşului in următorii patru ani. Cu sabia lui Damocles deasupra capului, pentru unii miza este uriaşă,fapt ce se reflectă în stilul campaniei electorale. Atacurile la persoană nu mai sunt suficiente pentru cei ce se simt cu musca pe căciulă,tunurile find puse pe însăşi comunitatea românească care în opinia unora, probabil se face „vinovată” de… existenţa ei pe aceste meleaguri.

Preşedintele UDMR Carei insistă pe o campanie diversionistă susţinută de canalele media agreate în detrimentul celei axate pe proiecte, dovadă fiind refuzul constant de a participa bărbăteşte la dezbateri televizate sau audio alături de adversarii săi politici pe care îi înfierează pe la colţuri doar,evitând situaţiile ” faţă în faţă”.  O campanie electorală elegantă, bazată pe idei şi dezbateri publice, nu pe atacuri suburbane ar da câştig de cauză tuturor careienilor.

Startul campaniei electorale a fost dat pe 11 mai ,  dată la care în oraşul Carei singurii  pregătiţi cu materiale electorale de mari dimensiuni au fost membrii aliantei  USL.

Locurile in care acestea au fost amplasate au respectat întocmai  deciziile stabilite la intrunirea convocată de primarul oraşului cu toţi reprezentanţii formaţiunilor politice inscrise in cursa electorală.

Dacă în cursul  campaniei de acum patru ani cei care nu au respectat protocolul şi au perturbat buna şi decenta desfăşurare a afişajului electoral  au fost cei de la PDL,prin reprezentantul lor de atunci,de această dată tonul unei campanii murdare  este dat de tocmai actualul primar,candidat pentru încă un mandat, prin declaraţiile sale mai mult decât tendenţioase şi lipsite de suport real la adresa adversarilor săi politici.

In pofida campaniei agresive desfăşurate acum patru ani, formaţiunea PDL a reuşit să intrunescă un număr de voturi  suficient pentru doar doi consilieri,consilieri care la momentul actual nu se mai regăsesc pe listele candidatilor acestei formaţiuni  măcinate de frământări şi căutări continue in aflarea persoanei potrivite pentru a le asigura credibilitatea in faţa alegătorilor.

Odată indepărtat elementul perturbator din sânul acestui partid  şi campania purtată in acest an,până la această dată cel puţin,este una inscrisă in limitele bunului simţ.

Nu la fel putem afirma despre cea purtată de formaţiunea care este instalată la conducerea oraşului de 20 de ani,UDMR ,şi care prin reprezentantul ei -preşedintele Eugen-Jeno Kovacs,a inceput cu numeroase atacuri şi lansări de informaţii ce nu pot fi dovedite, incă dinaintea deschiderii” sezonului oficial”,profitând de avantajele funcţiei de primar şi a accesului nelimitat la fondurile oraşului ( pe care le împarte cu generozitate la toţi cei dispuşi să îl sprijine cu câteva voturi).

Am remarcat, în primul rând, la preşedintele acestei formatiuni, o incertitudine in ce priveşte  numele său,adică pentru români este Eugen in timp ce pentru comunitatea maghiară este Jeno,conform afişelor şi scrisorilor pe care le semnează diferenţiat.

Probabil că această incertitudine îi induce şi starea  de nesiguranţă  şi disconfort  in ce priveşte  rezultatul alegerilor din 10 iunie, determinându-l să atace virulent numai formaţiunea cel mai bine reprezentată pe plan local şi care poate să-i  creeze surprize la scrutin,mai ales că PNL Carei a făcut echipă bună cu tinerii candidaţi de consilier ai PSD-ului  local.

Trist este,că la vârsta maturităţii fiind şi din pozitia pe care o are incă, nu reuşeşte să fie decis in privinţa numelui cu care semnează spre deosebire de colegii săi de partid care au un singur nume.Spre exemplu, fostul ministru Laszlo Borbely care ar putea la fel de bine să se semneze şi  Vasile Borbely dar care a  decis că singurul său nume este totusi  Laszlo.

Din toată această nesiguranţă, comunitatea locală este cea care are de suferit, spun asta referindu-mă la faptul că trăim intr-o comunitate multietnică care are nevoie de reprezentativitate echidistantă la nivel administrativ,fapt ce nu se intâmplă de patru ani încoace in Carei.

În urma alegerilor din anul 2008,oraşul Carei are atât primarul cât şi viceprimarul   de la formaţiunea UDMR,comunitatea românească care potrivit ultimului recensământ depăşeşte 44%  din populaţie neavand  niciun reprezentant la nivel de edil contrar unei cutume  care funcţiona până în 2008 în respectul faţă de toţi locuitorii acestui oraş.Cum poate fi asigurat un echilibru între cele două etnii  in aceste conditii?

Deşi in campania din 2008 părerea unanim acceptată a fost că formaţiunea PNL a avut o campanie curată,decentă şi constructivă chiar,desfăşurată in   spiritul  respectului faţă de mediul inconjurător şi cetăţeni,alianţa acestuia cu PSD-ul şi formarea USL, l- a determinat  pe preşedintele Eugen-Jeno  Kovacs să lanseze la adresa noii alianţe tot felul de acuze  in toate organele de presă pe care le asezonează cu contracte.

Unul dintre acestea a publicat în data de 16 mai 2012,un  interviu de genul celor pe care le acordă in ultimul timp cu scopul de a discredita imaginea adversarilor săi politici.

Nici de această dată nu a reuşit să vină cu argumente sau documente care să ateste „petele’  pe care doar domnia sa le observă la alţii ,incitarea si dezinformarea  fiind elementul principal pe care îşi axează intreaga sa campanie din acest an.

Sub titlul “Orașul năpădid de afișele electorale ale USL”,articol apărut intr-un portal online de limbă maghiară (nagykaroly.szatmar.ro), reprezentantul in funcţie al careienilor de toate etniile, proliferează  şi induce in eroare locuitorii vorbitori de limbă maghiară prin insăşi opiniile pe care le prezintă.

Lipsa de organizare a formaţiunii pe care o conduce ce a dus la pierderea startului electoral în ce priveşte afişajul materialelor aprobate conforma legislaţiei in vigoare,doreşte să o mascheze prin atacuri la adresa principalilor adversari ,alianţa USL Carei.

Adept probabil al principiului  „dezbină şi condu”,acesta apelează la diversiuni de genul  „după părerea mea, n-ai voie să enervezi careienii cu astfel de bannere uriașe (ca cele amplasate de către USL – nota autorului M.T.)” ,sunt cuvintele folosite de primarul oraşului,numai  că  acestea reuşesc cel mult să ne ducă cu gândul la fabula Vulpea şi Strugurii.

In calitate de careiean cu acte in regulă şi de mai multe generaţii,ţin să aduc la cunoştinţa primarului urbei că sunt una din acele persoane care participă in fiecare duminică la slujba religioasă din parohia de care aparţin şi mă simt „deranjată” de modul in care înţelege să participe  la acel ceremonial,abordând fiecare enoriaş în chiar interiorul bisericii,in faţa altarului.Recunosc că este un mod inedit de a ieşi în evidenţă dar efectul e contrar celui scontat prin practicarea  turismului ecumenic,ştiut fiind că nu e singurul sfânt lăcaş în care procedează astfel.

Cum ar trebui să ne simţim noi ,cei din comunitatea românească citind  sloganul Uniunii Maghiare care împânzeşte tot judeţul, „Fiecare maghiar contează”,care iniţiază nu fisuri  ci adevărate breşe în atmosfera de bunăînţelegere dintre cele două principale etnii concretizată în numeroase căsătorii mixte.

Nu consideraţi discriminatorie această abordare,totuşi ?  Acesta sa fie oare sloganul cel mai potrivit pentru o campanie electorala din anul 2012 ?

Tot in acel articol din 16 mai a mai precizat: „Poate că totuși ar trebui să mulțumim adversarilor noştri politici că prin afișele pe care apar numele lui Adrian Bucureștean și al lui Ilie Ciută îi atenționează pe votanții noștri, că adversarul nu doarme, și desigur că în 10 iunie votanții noștri trebuie să meargă la vot, ca să voteze uniți aceeași echipă care le-a reprezentat interesele comune și în ultimii 4 ani’.

Cum campania este deschisă tuturor celor ce au liste de  candidaţi depuse la Biroul electoral,nu ştim de ce tocmai candidaţii USL sunt luaţi in vizor.

Dacă am fi maliţioşi am putea  face un execiţiu de imaginaţie şi să ne gândim că unele formaţiuni au semnat un protocol sau un acord verbal cu fracţiunea  conducătoare a oraşului şi prin preşedintele ei  au  promis chiar scaunul de viceprimar tuturor celor ce au naivitatea să înghită găluşca reîncălzită de acum patru ani şi care încă mai stă în gâtul celor ce au pus gura pe ea la acea vreme.

Păcat că in Carei nu există decât un singur loc viceprimar faţă de cele pe care ne imaginăm că sunt  promise.

Cert este că prin acest mesaj din articolul menţionat,adresat,atenţie,numai cititorilor de limbă maghiară,se continuă discriminarea pe criterii etnice,promovată incă  de la inceputul mandatului prin lipsirea comunităţii de etnie română de postul de viceprimar.

Aceşti adversari la care face referire nu numai că nu dorm ca şi majoritatea consilierilor majoritari care au fost rara avis la luările de  cuvânt de-a lungul celor 4 ani de mandat, dar sunt la curent cu toate problemele economice şi financiare ale oraşului iar faptul că indrăznesc să le facă publice deranjează grupul de interese din care face parte primarul actual.

N-am eu nici un necaz cu nimeni, dar cei care vor să preia conducerea orașului Carei într-un mod atât de agresiv, habar n-au de dorințele careienilor” se spune in continuarea interviului.

Dealtfel, incitarea la agresiune care răzbate din intreg interviul in care menţionează şi numele incomodului consilier Ciută poate fi un semnal de incurajare  pentru distrugerea materialelor publicitare electorale ale acestui candidat ,fapt concretizat  prin vandalizări zilnice deşi  bannerul  e amplasat in plin centrul oraşului unde se presupune ca circula mai des organele de ordine publica.

Abordări de acest gen sunt mai mult decât riscante in conditiile in care şi aşa atmosfera dintr-o campanie electorală este una incinsă.

Cât priveşte dorinţele careienilor nu cred ca primarul este  in măsură să  se erijeze in cunoscătorul acestora .Când a fost organizată vreo dezbatere publică având ca temă tăierea  a 230 de copaci  din Parcul Dendrologic şi transformarea lui intr-o grădină cu un amalgam  de plante  şi flori  mai mult sau mai puţin potrivite sau când a avut loc o dezbatere in care să ni se ceară părerea in ce priveşte  eradicarea trandafirilor consacraţi din oraş pentru  a da posibilitatea unei firme apropiate de a face lucrări peisagistice in valoare de miliarde de lei ? Sau când a fost organizată dezbatere publică pentru a se consulta careienii cu privire la totala modificare a aspectului din zona centrală (ce presupune tăierea castanilor maturi pentru a planta arteziene), aşa cum se face in oraşe civilizate precum Clujul?

Vă aduc la cunoştinţă ca la una din rarele dezbateri publice organizate ,din data de 4 mai 2010,zeci de careieni au semnat o petitie pentru a solicita modificarea unui traseu de aprovizionare  la maşini de marfă.Prezent la dezbaterea-simulacru ,edilul  a uitat să precizeze că problema pentru care s-au intrunit locuitorii  zona respectivă era de mult tranşată  si parafată după dorinta sa,conform celor menţionate de noi la data respectivă.

http://www.buletindecarei.ro/2010/05/primaria-a-aprobat-ruta-de-aprovizionare-a-magazinului-kaufland-inca-in-luna-martie.html

Ei nu doresc să obțină altceva decât puterea. Puterea cu orice preț. Trebuie să te uiți doar la lista lor, la cine sunt ăia, și îți poți da imediat seama, ce vor” -continua primarul orasului in interviul  publicat in 16 mai.

Studiind lista la care se face referire, adică lista USL se poate observa că niciunul din cei prezenti acolo nu este funcţionar public şi nu are nevoie de funcţia de consilier sau primar pentru a se intreţine.

Ipocrizia de care dă dovadă  in toate afirmatiile sale ne duce cu gândul la mereu actualul Caragiale şi ale sale personaje.

Articolul la care facem referire nu este singurul care incită si promovează discriminarea. In următoarea zi,17 mai apare pe  acelaşi portal de stiri un articol in care se face referire la  „trecerea Ardealului în stăpânirea românilor după tratatul de la Trianon (4 iunie 1920)” şi „la nechemații din „Regat” (parte a Regatului României formată din provinciile Moldova si Oltenia de până la Trianon)” o metodă de exprimare şi abordare demne de perioada de ev mediu in care unii işi mai trăiesc visele, dealtfel apuse.

Dezinformarea populaţiei de etnie maghiară continuă cu afirmaţii potrivit cărora cei 7 consilieri liberali din legislatura trecută,intre care ii amintim pe Brem Arpad şi Torzsa Ioan, au votat împotriva reabilitării Castelului uitând să facă referire la faptul că  adminstratorul  domeniului  public, Veres Anna dorea înfiinţarea unui centru de afaceri in Castel,iar acesta să fie  inconjurat de 160 de parcări amenajate.Pentru  cei curioşi ,acest proiect poate fi consultat la arhiva primăriei.

Articolul din 17 mai 2012 ( Kastélyfelújítás Károlyban) este unul deosebit de tendenţios,ticsit de dezinformări ,mustind de ură şi incitând la discriminare interetnică ,elemente specifice celui ce este menţionat ca sursă:Boroş Erno şi publicaţia sa.

Precizez că acest personaj nu este nimeni altul decât consilierul personal al primarului Eugen sau Jeno Kovacs, responsabil comunicare-relaţii publice din Primăria Carei( deşi  in cei patru ani , www.buletindecarei.ro nu a primit din partea primăriei niciun comunicat de presă ), aflat pe statul de plată al primăriei Carei cu un salar de peste 2  mii de lei. Asociaţia care editeaza acest ziar de limba maghiara  a primit in repetate rânduri fonduri de la bugetul local.

Mai mult, unele dintre aceste persoane au creat locuri de muncă în oraş şi pentru etnicii maghiari pe care persoana lui încearcă să îi instige unii împotriva altora  dorind de fapt crearea unui haos controlat de la pupitrul  de comandă din sediul  renovat din banii careienilor.

Doresc să atrag atenţia şi pe această cale celor implicaţi în organizarea şi coordonarea alegerilor să dea dovadă de înţelepciune măcar în ceasul al 12-lea şi să nu transforme oraşul multietnic Carei într-un teatru de luptă în care combatanţii să devină membrii aceleiaşi familii mixte.

Sunt convinsă că oamenii de bună credință se vor alătura acestui demers, iar candidații care sunt cu adevărat membrii ai comunității noastre nu se vor lăsa atrași în capcana conflictului etnic. Nu trebuie să uităm că vom trăi împreună și după 10 iunie, iar obligația noastră este să păstrăm atmosfera de pace și înțelegere.

Daniela Ciută

comentarii

de un cititor la 22 mai 2012 - 04:23

IN ACEST ARTICOL DATI DOVADA DE O FATARNICIE FARA MARGINI.SUSPECTATI CELELALTE PARTIDE ROMANESTI DE PROTOCOALE ASCUNSE DOAR PENTRU CA AU AVUT CURAJUL SA PORNEASCA SI ELE,IAR FAPTUL CA VA LUATI DE NUMELE CANDIDATULUI E DE-A DREPTUL PENIBIL.ADICA,STIMATA DOAMNA,DACA EU IN BULETIN SUNT ALEXANDRU,IAR PARINTII M-AU BOTEZAT CU NUMELE DE SANDOR CU CE AM GRESIT EU?IN AL DOILEA RAND,STIMATA DOAMNA,CUM S-A NUMIT CANDIDATUL DUMNEAVOASTRA INAINTE DE A-SI SCHIMBA NUMELE INTR-UNUL DELOC ARDELENESC?VA SPUN EU,DIN KOMAROMI S-A FACUT BUCURESTEAN.

de un cititor la 22 mai 2012 - 04:32

P.S.-EU MA SIMT BINE SI CA ALEXANDRU,DAR SI CA SANDOR,CRED CA DOMNUL PRIMAR SIMTE LA FEL CA MINE.JENO=EUGEN,E TOTUNA.POATE PENTRU DUMNEAVOASTRA E GREU DE PERCEPUT,DAR PENTRU UNUL CARTE TRAIESTE INTR-O FAMILIE MIXTA CA A LUI,ACEST LUCRU E FIRESC,CREDETI-MA.

de careianul la 22 mai 2012 - 05:00

parca e cunoscut acest stil de scris venit de la acelasi cititor cu aceleasi apucaturi de incitare pentru a abate atentia de la adevaratele probleme.azi esti alexandra maine sandor si alt maine mira.asteptam ca sa ne spuneti ca in semn de respect pentru careieni au fost platite datoriile catre oras.ati trait in carei cand toate numele romanilor erau schimbate de stapanirea instalata in 1940????cand nu aveai voie sa vorbesti romaneste ca erai agatat de jandarmi??de ce se spune la ianculesti ca nu se face drum fara macar 50 de voturi???

de kovacs antal (puha) la 22 mai 2012 - 06:08

obligat nu erai sa-ti schimbi numele!!! bunicul meu de ce a ramas HEB…si nu s-a transformat in Haraszti?!,cum au vrut ei!!! nici eu nu am lasat sa-mi scrie in livret nationalitatea roman!!!,pt ca sunt maghiar!!!mai scrieti unii ca eu sunt sovin,dar vad ca pt voi conteaza ca e Laszlo sau Vasile….pt mine nu conteaza. fratele meu este Gyorgy-Laszlo…in germania este tot Gyorgy-Laszlo…nu Georg-Ladislau!!!!!

de Alt cititor la 22 mai 2012 - 06:10

Nu inteleg de ce ati cheltuit atatia bani pe materiale electorale de mari dimensiuni daca puteti sa va faceti campanie „cat cuprinde” gratis pe blogul asta…

de aurel la 22 mai 2012 - 06:15

cum adica consilier personal platit de primarie si scriitor la de ziarul udmrului?

de PRO Schimbare la 22 mai 2012 - 07:19

@cititor

Mai sa fie ce informat esti. Komaromi in Bucutestean.
Poi mai vita cu cabina ce esti! Bunicul lui a facut schimbul numelui nu el. Si schimbul defapt a insemnat preluarra numelui sotiei. care sa numit Bucurestean inainte de casatorie.

Iar vis a vis de cele doua articole aparute in lb maghiara, cititi-le si vedeti ca sunt purtatoare de rautati si instigatoare. Pentru toti cei care traiesc in armonie in Carei (hu) si (ro) sunt jignitoare.

@puha

Te rog mult sa citesti cu atentie articolul. La capitolul nume se zice ca… Pentru maghiari este Jeno si pentru Romani Eugen.
Sper ca intelegi? Ca am o banuiala ca nici tu nu esti Kovacs Antal pentru maghiari si Fieraru Anton(sau cum s-o traduce) pentru romani.
Barat te si magyarul si romanul csak Kovacs Antal ramai nu?si asta igy va fi normal. Mert nici Rusu Vasile nem va fi Orosz Laci. Sau cum Szabo Karoly fost Croitoru Carol.

P.S. Iar deturnati subiectul.

de Iancu la 22 mai 2012 - 07:20

atunci daca tot nu conteaza pentru unii numele eu o sa ii spun kovacs anton(moale) celui ce posteaza mai sus mai ales ca nu ma descurc in alte limbi.se pare ca nu pentru toti conteaza numele,si e si de inteles de ce.

de emil la 22 mai 2012 - 08:32

@puha

Vezi ca iar ai luat-o peste keresztul peste legheleu cu schimbarea numelor. Ai tu o obsesie sa-ti dai cu parerea despre lucruri la care nu te pricepi. Vezi ordinul din 1907 lui Telkes Simon catre functionari „Cum sa maghiarizam numele de familie”. Personajul facea parte din guvernul Ungariei. dupa ce citesti,inclusiv cum trebuie constransi unii sa-si schimbe numele, mai vorbeste, dar despre altceva, nu pe tema asta.

de emil la 22 mai 2012 - 08:33

@puha

Hogyan magyarosítsuk a vezetékneveinket. U. ott, 1897. (2. jav. és bőv. k. U. ott, 1906.).

de emil la 22 mai 2012 - 08:38

The Magyarization of personal names
The law about registry books prescribed that all names in these books should be in Hungarian. The native names of non-Hungarians were, thus, replaced with Hungarian ones, for example Serbian name Stevan was replaced with Istvan or Jelena with Ilona. The policy included not only Magyarization of personal names, but of surnames as well.
Hungarian authorities put constant pressure upon all non-Hungarians to Magyarize their names and the ease with which this could be done gave rise to the nickname of Crown Magyars (the price of the registration being one krone).[40] In 1881 the „Central Society for Name Magyarization” (Központi Névmagyarositó Társaság) was founded in 1881 in Budapest. The aim of this private society was to provide advice and guidelines for those who wanted to Magyarize their surnames. Telkes Simon became the chairman of the society, who professed that „one can achieve being accepted as a true son of the nation by adopting a national name”. The society began an advertising campaign in the newspapers and sent out circular letters. They also made a proposal to lower the fees of the name changing. The proposal was accepted by the Parliament and the fee was lowered from 5 Forints to 50 Krajcárs. After this the name changings peaked in 1881 and 1882 (with 1261 and 1065 registered name changes), and continued in the following years on the average of 750-850 per year.[42] During the Bánffy-administration there was another boost with the highest 6700 application forms in 1897, mostly due to the pressure from authorities and employers of the government sector. Statistics show that only between 1881 and 1905 42,437 surnames were Magyarized.(It is less than 0.5% of the total non-Hungarian population of Hungarian Kingdom)[40] Voluntary Magyarization of German or Slavic-sounding surnames remained a typical phenomenon in Hungary during the course of the whole 20th century.
Together with Magyarization of personal names and surnames, the exclusive use of the Hungarian names of geographical places, instead of multilingual usage, was also common.[43] For the places that were not known under Hungarian names in the past, new Hungarian names were invented and used in administration instead of the former original non-Hungarian names. Examples of places where original non-Hungarian names were replaced with newly invented Hungarian names: Szvidnik – Felsővízköz (in Slovak Svidník, now Slovakia), Najdás – Néranádas (in Romanian Naidǎş, now Romania), Sztarcsova – Tárcsó (in Serbian Starčevo, now Serbia), Lyutta – Havasköz (in Ruthenian Lyuta, now Ukraine), Bruck – Királyhida (now Bruck an der Leitha, Austria).[44]
According to Hungarian statistics[45] and considering the huge number of assimilated persons between 1700-1944 (~3 million) only 340,000-350,000 names were magyarised between 1815–1944; this happened mainly inside the Hungarian-speaking area. One Jewish name out of 17 was Magyarised, in comparation with other nationalities: one out of 139 (Catholic) -427 (Evangelical) for Germans and 170 (Catholic) -330 (Evangelical) for Slovaks.
[edit]The Magyarization of place names
A list of geographical names in the former Kingdom of Hungary, which includes place names of Slavic, Romanian or German origin that were replaced with newly invented Hungarian names between 1880 and 1918. On the first place the former official name used in Hungarian is given, on the second the new name and on the third place the name as it was restored after 1918 with the proper orthography of the given language.[46]
Serbian and Croatian names
List of the Magyarized place names of Serbian origin in the Banat region:
Bavaniste – Homokbálványos – Bavanište
Czrepaja – Cserépalja – Crepaja
Dobricza – Kevedobra – Dobrica
Dubovácz – Dunadombó – Dubovac
Homolicz – Omlód – Homoljica
Idvor – Torontáludvar – Idvor
Jabuka – Torontalalmas – Jabuka
Jarkovácz – Árkod – Jarkovac
Meszics – Meszesfalu – Mesić
Mramorák – Homokos – Mramorak
Nagy-Szredistye – Nagyszered – Veliko Središte
Orlovát – Orlód – Orlovat
Osztrova – Temessziget – Ostrovo
Ovcsa – Bárányos – Ovča
Padina – Nagylajosfalva – Padina
Plosicz – Kevepallós – Pločica
Strázsa – Temesőr – Straža
Sztárcsova – Tárcsó – Starčevo
Uzdin – Újozora – Uzdin
Verbicza – Egyházaskér – Vrbica
Vracsevgáj – Varázsliget – Vračev Gaj
Zagaicze – Fürjes – Zagajica
Romanian names
List of the Magyarized names of Romanian origin :
Najdás – Néranádas – Naidăş
Szentegyházas-Oláhfalu – Szentegyháza – Vlăhița
Oláh-Toplicza – Maroshévíz – Toplița
German names===
List of the Magyarized place names of German origin in the Banat region:
Rebenberg – Szőllőshegy (now Kaluđerovo)

[edit]Migration

Part of the Magyarization was a result of internal migration of segments of the ethnically non-Hungarian population to the Kingdom of Hungary’s central predominantly Hungarian counties and to Budapest where they assimilated. The ratio of ethnically non-Hungarian population in the Kingdom was also dropping due to their overrepresentation among the migrants to foreign countries, mainly to the United States.[47] Hungarians, the largest ethnic group in the Kingdom representing 45.5% of the population in 1900, accounted for only 26.2% of the emigrants, while non-Hungarians (54.5%) accounted for 72% from 1901 to 1913.[48] The areas with the highest emigration were the northern mostly Slovak inhabited counties of Sáros, Szepes, Zemlén, and from Ung county where a substantial Rusyn population lived. In the next tier were some of the southern counties including Bács-Bodrog, Torontál, Temes, and Krassó-Szörény largely inhabited by Serbs, Romanians, and Germans, as well as the northern mostly Slovak counties of Árva and Gömör-Kishont, and the central Hungarian inhabited county of Veszprém. The reasons for emigration were mostly economic.[49] Additionally, some may have wanted to avoid Magyarization or the draft, but direct evidence of other than economic motivation among the emigrants themselves is limited.[50] The Kingdom’s administration welcomed the development as yet another instrument of increasing the ratio of ethnic Hungarians at home.[51]
The Hungarian government made a contract with the English-owned Cunard Steamship Company for a direct passenger line from Rijeka to New York. Its purpose was to enable the government to increase the business transacted through their medium.[52] While encouraging emigration, the company did not give passports to ethnic Hungarians.[53][original research?]
By 1914, a total number of 3 million had emigrated,[54] of whom about 25% returned. This process of returning was halted by World War I and the partition of Austria-Hungary. The majority of the emigrants came from the most indigent social groups, especially from the agrarian sector. Magyarization did not cease after the collapse of Austria-Hungary but has continued within the borders of the post-WW-I Hungary throughout most of the 20th century and resulted in high decrease of numbers of ethnic Non-Hungarians.[55]
[edit]Greek-Catholic Hungarians

According to the 2001-census they are 268,935 Greek-Catholic Christians living in Hungary. Excepting few thousands of Romanians and Rusyns, most of them are today ethnically and linguistically related to Hungarians. Most of the Greek-Catholic Hungarians have Rusyn[56] and Romanian[57][58] ancestors. The Hungarian Greek-Catholic diocese of Hajdudorog was founded in 1912. On that time, the diocese promoted the replacement of the Rusyn and Romanian liturgic language with Hungarian. Today, the seat of the diocese is in Nyíregyháza.
[edit]Jews

In the nineteenth century, the Neolog Jews were located mainly in the cities and larger towns. They arose in the environment of the latter period of the Austro-Hungarian Empire generally good period for upwardly mobile Jews, especially those of modernizing inclinations. In the Hungarian portion of the Empire, most Jews (nearly all Neologs and even most of the Orthodox) adopted the Hungarian language as their primary language and viewed themselves as „Magyars of the Jewish persuasion”.[59] The Jewish minority which to the extent it is attracted to a secular culture is usually attracted to the secular culture in power, was inclined to gravitate toward the cultural orientation of Budapest.[60] (The same factor prompted Prague Jews to adopt an Austrian cultural orientation, and at least some Vilna Jews to adopt a Russian orientation.[60])
After the emancipation of Jews in 1867, the Jewish population of the Kingdom of Hungary (as well as the ascending German population[61]) actively embraced Magyarization, because they saw it as an opportunity for assimilation without conceding their religion. (We also have to point out that in case of the Jewish people that process had been preceded by a process of Germanization[60] earlier performed by Habsburg rulers). Stephen Roth writes, „Hungarian Jews were opposed to Zionism because they hoped that somehow they could achieve equality with other Hungarian citizens, not just in law but in fact, and that they could be integrated into the country as Hungarian Israelites. The word ‘Israelite’ (Hungarian: Izraelita) denoted only religious affiliation and was free from the ethnic or national connotations usually attached to the term ‘Jew’. Hungarian Jews attained remarkable achievements in business, culture and less frequently even in politics. But even the most successful Jews were not fully accepted by the majority of the Magyars as one of their kind — as the events following the Nazi German invasion of the country in World War II so tragically demonstrated.” [62] However, in the 1930s and early 1940s Budapest was a safe haven for Slovak, German and Austrian Jewish refugees[63] and a center of Hungarian Jewish cultural life.[63]
In 2006 the Company for Hungarian Jewish Minority could not collect 1000 signatures for a petition to declare Hungarian Jews a minority[64] even though there are at least 100 000 Jews in the country. The official Hungarian Jewish religious organization, Mazsihisz advised not to vote for the new status because they think that Jews identify themselves as a religious group, not as a ‘national minority’. There was no real control throughout the process and non-Jewish people could also sign the petition.[64]
[edit]Magyarization in Upper Hungary

Although the share of Slovaks within the electorate (10,4%) largely reflected their weight in the total population of Hungary proper (10,7%) Slovaks had extremely marginal representation in the parliament (1 deputy out of 420 MPs). Although at the time of the Austro-Hungarian Compromise of 1867 there were more than one thousand Slovak elementary schools, their number was gradually reduced to 322 by 1918.[65][66][67][68]
[edit]Notable dates

1844 – Hungarian is gradually introduced for all civil records (kept at local parishes until 1895). German became an official language again after the 1848 revolution, but the laws reverted in 1881 yet again. From 1836 to 1881, 14,000 families had their name Magyarized in the area of Banat alone.
1874 – All Slovak secondary schools (created in 1860) were closed. Also the Matica slovenská was closed down in April 1875. The building was taken over by the Hungarian government and the property of Matica slovenská, which according to the statutes belonged to the Slovak nation, was confiscated by the Prime Minister’s office, with the justification that, according to Hungarian laws, there did not exist a Slovak nation.[26]
1883 – FEMKE (Upper Hungarian Magyar education society) was created. Society was founded to propagate Magyar values and Magyar education in the Upper Hungary.[26]
1874 – 1892 Slovak children were being forcefully deported into „pure Magyar districts”.[69][70][71] Between 1887 and 1888 about 500 Slovak orphans were deported by FEMKE.[72]
1898 – Simon Telkes publishes the book „How to Magyarize family names”.
1897 – The Bánffy law of the villages is ratified. According to this law, all officially used village names in the Hungarian Kingdom had to be in Hungarian language.
1907 – The Apponyi educational law made Hungarian a compulsory subject in all schools in the Kingdom of Hungary. This also extended to confessional and communal schools, which had the right to provide instruction in a minority language as well. „All pupils regardless of their native language must be able to express their thoughts in Hungarian both in spoken and in written form at the end of fourth grade [~ at the age of 10 or 11]”[33]
1907 – The Černová massacre in present-day northern Slovakia, a controversial event in which 15 people were killed during a clash between a group of gendarmes and local villagers.
[edit]Post-Trianon Hungary

Considerable number of other nationalities remained within the frontiers of the post-Trianon Hungary:
According to the 1920 census 10.4% of the population spoke one of the minority languages as mother language:
551,212 German (6.9%)
141,882 Slovak (1.8%)
23,760 Romanian (0.3%)
36,858 Croatian (0.5%)
23,228 Bunjevac and Šokac (0.3%)
17,131 Serb (0.2%)
The number of bilingual people was much higher, for example
1,398,729 people spoke German (17%)
399,176 people spoke Slovak (5%)
179,928 people spoke Croatian (2.2%)
88,828 people spoke Romanian (1.1%).
Hungarian was spoken by 96% of the total population and was the mother language of 89%.
In interwar period, Hungary expanded its university system so the administrators could be produced to carry out the Magyarization of the lost territories for the case they were regained.[73]
The percentage and the absolute number of all non-Hungarian nationalities decreased in the next decades, although the total population of the country increased. Bilingualism was also disappearing. The main reasons of this process were both spontaneous assimilation and the deliberate Magyarization policy of the state.[74] Minorities made up 8% of the total population in 1930 and 7% in 1941 (on the post-Trianon territory).
After World War II about 200,000 Germans were deported to Germany according to the decree of the Potsdam Conference. Under the forced exchange of population between Czechoslovakia and Hungary, approximately 73,000 Slovaks left Hungary. After these population movements Hungary became an ethnically almost homogeneous country except the rapidly growing number of Roma people in the second half of the 20th century.
[edit]See also

de emil la 22 mai 2012 - 09:01

@puha
desigur, textul se poate citi si in ungureste.

de oti la 22 mai 2012 - 09:15

poate ne spune anton(moale) ce e cu acel consilier care scrie la ziarul tulipanului pe banii careienilor,.sau cum se face ca sefu de la spatii verzi are firma de gradinarit si pentru schimbat trandafirii se dau 3miliarde de lei??de ce nu este nici un consilier roman in consiliul de la spital??

de cum ramane la 22 mai 2012 - 09:19

@anton[moale]Cum spui tu „fratele meu este Gyorgy-Laszlo…in germania este tot Gyorgy-Laszlo…nu Georg-Ladislau!!!!!”Si daca ar candida tot asa,nu? mai,mai…
.

de un careian la 22 mai 2012 - 13:18

pentru pro schimbare,pentru cultura ta generala numele este acela care este important si nu prenumele,deoarece acesta se transmite din generatie in generatie.asa ca din naghi,eu nu m am facut mare,dar prenumele il folosesc atat tiberiu cat si tibor.nu are importanta.tu esti cel care deturneaza subiectul si nu altii.

de cititorul la 22 mai 2012 - 14:14

pentru cultura generala a tuturor in primul rand primarul trebuie sa dea exemplu de bun gospodar,care plateste darile la stat si cheltuie banii cu chibzuinta ca sa dea exemplu personal si altora.si apoi cand vrea sa schimbe ceva in oras se consulta ori cu consiliul ori cu locuitorii si nu face de capul lui de parca ar fi la firma privata.respectul fata de cetatenii orasului nu se poate cumpara odata la 4 ani.de ce se compromite acest primar si plateste cu bani grei un om de consilier care de fapt scrie la ziarul lui de partid? De ce se duce la bisericile romanesti daca minden magyar szamit? se vede ca nu e din carei si nu stie nimic despre oamenii de aici care sunt buni numai sa munceasca pentru el si la care nu le plateste asigurarile la firma….

de Horia Mărieș la 22 mai 2012 - 15:02

Atât articolul de mai sus cât și primele postări (de exemplu cele ale @cititorului care rămâne cu Caps Lock-ul apăsat) m-au făcut curios și m-am apucat să citesc.

Ar fi foarte multe de scris aici, dar o să abordez doar un subiect, pe cel care se referă la Castelul din Carei, tema articolului intitulat „Kastélyfelújítás Károlyban” apărut în nagykároly.ro numărul din 17 mai a.c., sursa (forrás) articolului respectiv fiind, așa cum se menționează în final, ziarul „Nagykároly és Vidéke”.

De autorul articolului și de fierea pe care o are ridicată permanent până-n gât nici nu mă mai leg, deși ar merita, dar mi s-ar face greață.

Am mai citit articolul respectiv acum câteva zile, dar acum l-am recitit ceva mai atent.

Trec peste faptul că articolul are un pronunțat iz electoral și că este scris la comanda primașului jenöke. Acest lucru este de înțeles, că doar suntem în plină campanie electorală și „Laudă-mă gură (boros) că d-aia-ți dau friptură”.

Este „de admirat” însă tupeul lui jenöke, care-și arogă toate meritele pentru finalizarea (parțială) a lucrărilor de reabilitare a Castelului (fiindcă mai este de lucru o grămadă și mai e nevoie și de o căruță de bani pentru: securizarea alimentării cu energie electrică, ptr. Parcul Dendrologic, ptr. Manej, ptr. clădirile dinspre Monument – rămase de decenii în paragină, ptr. Turnul de apă), de parcă numai primașul jenöke ar fi fost cu ideea, numai el ar fi scos toți banii necesari din propriul buzunar, de parcă ar fi săpat, zidit, tencuit, zugrăvit, etc. numai el, de dimineață până seara și asta pe durata a câtorva ani de zile. Tare Vrednic Celovek.

Ridicolul situației apare și mai pregnant atunci când tot în nagykároly.ro, dar în numărul din 21 mai a.c., în articolul „Megígértem. Véghezvittem. Folytatom!”, un alt lăudăros cu mult tupeu, l-am numit pe Csehi Árpád Szabolcs, actualul preș. al Consiliului Județean Satu Mare scrie, îl cităm: „Régi pompájában tündöklik a Nagykárolyi Károlyi-kastély – kívül és belül is teljesen felújítottuk.” Păi asta în traducere (sperăm destul de fidelă) ar însemna: „Am reabilitat în totalitate atât pe dinafară cât și pe dinăuntru castelul Károlyi din Carei – care acum strălucește în vechea lui slavă”.

Și dânsul, adică preșul Consiliului Județean a reabilitat Castelul Grof Karolyi în totalitate? Ca și jenöke?

Păi hotărâți-vă odată fraților, faceți rog frumos o ședință de clarificări la sediul județean al UDMR și împărțiți-vă cumva meritele, nu vă mai certați și nu vă mai contraziceți, iubiți-vă ca frații, că altfel nu-i gigea!

Asta ca să aflăm și noi până la urmă tot adevărul.

Reamintim cititorilor și ascultătorilor noștri fideli, inclusiv celor de la RaTraCa, că finanțarea lucrărilor efectuate până acum pentru reabilitarea ansamblului Castel Grof Károlyi și a cetății din Ardud, – în amintirea lui Petőfi Sándor (sic!) (cost total cca 4,043 milioane Euro inclusiv TVA, conform declarațiilor făcute de primașul jenöke – dar noi nu suntem de loc obligați să-l credem fiindcă n-a scos la iveală nici până acum actele contabile cinstite și verificabile), s-a făcut în proporție de 86 % de comunitatea
europeană, în proporție de 12% de Guvernul României și numai în proporție de 2 % (adică cu o contribuție proprie de cca 80.000 de Euro) de Primăria Carei în asociere cu Primăria din Ardud. Nici contribuția aia minoră de 2% (~ 80.000 Euro), jenöke, în asociere cu actualul preș. al Consiliului Județean Satu Mare n-au reușit să o gestioneze ca lumea, cu toate talentele lor incontestabile de
finanțiști și oameni de afaceri de succes, fiindcă, e bine știut – de altfel recunoaște și el – jenöke a îndatorat Primăria Carei la bănci. Cei doi preferă să viziteze împreună Castelul în timp de noapte și să supervizeze organizarea (inclusiv cu sprijin financiar – adică cu pomeni – din partea Primăriei Carei) evenimentelor bahice patronate de distinșii Cavaleri ai Vinului, afiliați Sfântului Orban.

Și apropo de tema dată, oare ce a avut în comun Petőfi Sándor atât de mult cu castelul (Cetatea) Karolz din Ardud, așa cum zice preșul, în afară de faptul
că a dormit acolo câteva nopți și că s-a căsătorit în capela cetății cu Szendrey Júlia în data de 8 august 1947?

Recunoaștem, nouă nu ne este foarte clar și n-am prea înțeles nici de ce preșul C.J.- S.M este se simte îndreptățit să afirme: „Petőfi emlékének áldozva rendbetettük és megvédtük az utókornak az Erdődi várat.” adică în traducere „Dedicând-o memoriei lui Petőfi, am reabilitat şi am păstrat cetatea din Ardud pentru posteritate.” Este drept, Júlia era de fel din Ardud.

Petőfi a fost într-adevar un mare poet romantic maghiar, erou al revoluției de la 1848 din Ungaria și Transilvania, dar să dedici memoriei lui, așa cum o face preșul C.J.- S.M. reabilitarea cetății Ardud, doar fiindcă Petőfi a dormit cateva nopți și s-a însurat acolo, este o exagerare propagandistă electorală de doi bani, numai bună să păcălească și – evident, să atragă electoratul din România de naționalitate maghiară.

Nu ne este de altfel clar nici de ce „Pacea de la Satu Mare (Szatmári béke)” – adică compromisul (sau trădarea?) prin care maghiarii au acceptat stăpânirea habsburgică – este numită așa de preșul C.J.-S.M., când de fapt pacea
respectivă a fost semnată la data de 1 mai (și nu la 29 sau 30 aprilie) 1711 la…Carei.

Cel puțin așa am citit eu și așa se afirmă în:
http://www.satmareanul.net/2011/04/30/pacea-de-la-satu-mare-a-fost-semnata-la-carei/

În articol – la un moment dat, jenöke își forțează toți neuronii disponibili în încercarea de a emite și o „istorie” a proiectului de reabilitare al ansamblului Castelul Grof Károlyi. Afirmă că după anul 2004, fruntașii de atunci ai urbei au încercat promovarea unui proiect de reabilitare al ansamblului Castel Grof Karolyi, dar că au fost blocați în intențiile lor de consilierii liberali, care, fiind 7 din totalul de 19, s-au opus, votând împotrivă.

Reamintim în primul rând lui jenöke-gică-contra că în fruntea urbei era atunci un alt primaș, deci este clar că jenöke nu a brevetat si nici nu este deținatorul ideii de reabilitare a Castelului; iar în al doilea rând, că niciodată o minoritate de 7, nu poate bloca prin vot o majoritate de formata din alti 12 votanți (dintr-un total de 19 consilieri locali). Deci jenöke minciuneste fără nici o jenă – ca de obicei.

Mai zice el tot pe acolo și de contrele pe care le-a primit proiectul pe parcurs din partea partidelor dușmane aflate la guvernare, să-i plângi de
milă săracului, nu alta, dacă n-am ști că elaborarea proiectului pentru „Circuitul târgurilor medievale din Transilvania de Nord – Castelul Karoly din Carei, Cetatea de la Ardud” cu suma estimată de proiectare în valoare de 836.400,00 RON (cca 200.000 Euro) s-a aprobat prin H.G. Nr. 1.424, din 28 noiembrie 2007 (nota bene: atunci nu era nici urmă de jenoke pe la Primăria din Carei), Prim-Ministru fiind atunci Călin Popescu-Tăriceanu iar Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și locuintelor fiind Laszlo Borbely.

Oricum, noi n-avem timp să-l băgăm prea mult în seamă pe jenöke, nu de alta, dar ne este foarte clar că astea sunt doar niște înțepături, niște săgeți (minciunele, gogoșele) electorale îndreptate împotriva dușmanului „care nu doarme” niciodată și mai pune și bannere și panouri mari prin oraș, enervând atât de groaznic electoratul captiv.

Ca să-i reamintim primașului că minte de stinge (ca de obicei), atunci când se dă tare în parcare cu Castelul Grof Karolyi, facem apel și la hârțoagele oficiale, anume la:

– HOTĂRAREA Nr. 61/2004 a Consiliul local al municipiului Carei, întrunit în sedință ordinară la data de 28 septembrie 2004, Privind aprobarea participării la programul PHARE 2004-2006, Coeziune Economico-Socială cu un proiect privind reabilitarea Castelului Karolyi și a Parcului dendrologic.

– HOTĂRAREA Nr.72/2004 privind revocarea Hotărârii nr.20/1992, a Consiliul local al municipiului Carei judetul Satu Mare, întrunit în ședința ordinară la data de 28 octombrie 2004 prin care se revocă Hotărarea nr. 20/23 iunie 1992 a Consiliului Local al Municipiului Carei, privind transferarea din inventarul Casei Orășenești de Cultură în inventarul Muzeului Orășenesc Carei – subordonat Muzeului Județean Satu Mare, mijlocul fix „Castelul Karolyi Carei” cu număr de inventar nr. 1002,

– HOTĂRÂREA Nr. 80/2004 a Consiliului local al municipiului Carei judetul Satu Mare, întrunit in sedința ordinară la data de 30 noiembrie 2004 în care a aprobat elaborarea studiului de fezabilitate al obiectivului de investiție „Reabilitarea ansamblului Castel Karolyi”,

– HOTĂRÂREA Nr.58/2005 a Consiliul local al municipiului Carei județul Satu Mare, întrunit în ședință ordinară la data de 30 iunie 2005 privind preluarea clădirii Cinematografului ARTA din parc în domeniul public al municipiului Carei și în administrarea Consiliului Local, din domeniul privat al statului și administrarea Centrului Național al Cinematografului,

hârțoage care demonstrează – toate, că n-a fost vorba de nici o blocare a bunelor (?) intenții ale fruntașilor urbei și a a celor 12 consilieri ce alcătuiau majoritatea în C.L., privind acțiunile pregătitoare necesare pentru reabilitarea Castelului, de către cei 7 consilieri liberali ce alcătuiau minoritatea în C.L. Deci primașul jenöke minte cu nerușinare.

Pe de altă parte, aceste acte oficiale (preluate de pe site-ul Primăriei Carei, ca să n-avem vorbe) demonstrează din nou că nu jenöke este „tatăl” reabilitării Castelului, cum i-ar plăcea lui să ne facă să credem – inclusiv pe bucățile de hârtie puse recent în cutiile poștele ale alegătorilor careieni (bilingve, adică în limba română precum și în limba maghiară), unde scrie negru pe alb „am reabilitat castelul Karolyi” și semnează apoi „Cu respect”, pentru oricine ar avea timp să-i creadă, Eugen Kovacs si Ludovic Kaiser.

jenöke a venit în anul 2008 la masa deja așternută și cu toate bucatele puse pe masă, inclusiv beuturică, adică vinul din pir, a beneficiat de bani de proiectare (836.400,00 RON – cca 200.000 Euro) și de elaborare studii de fezabilitate prin H.G. Nr. 1.424/2007 amintit deja mai sus, a trebuit doar să găsească pe unii care să știe să scrie proiectul și apoi să-i plătească din banii primiți de la Guvern.

Pe urmă, a beneficiat de banii primiți de la Guvern – total prefinanțare acordată în perioada 12.07.2007 – 30.04.2012 în valoare de 5.632.686 RON, egal aproximativ 1,3 milioane Euro (că n-a știut să-i gospodareasca, asta este o cu totul altă problemă), a organizat licitatii, a ales firmele contractante și le-a plătit, cum le-a plătit, dovadă că mai are sa le plătească cca 1 milion de Euro la toamnă.

Pe scurt, jenoke a cules practic roadele muncii altora, a luat doar caimacul plus comisioanele, fiindcă așa-i piesa de teatru la casele mari, adică p…. să fii, noroc să ai!

N-am înțeles, dar poate ne lămurește jenöke sau consilierul personal al primașului și responsabilul comunicare-relaţii publice din Primăria Carei, fiindcă asta ar trebui să fie sarcina lui de serviciu, nu să zgârie hârtii (desi pe site-ul Primăriei Carei la pagina „Nume si persoana responsabilă informații publice” scrie mare „UNDER CONSTRUCTION” – așa o fi! si deși este pe acolo unul care dă cât e ziua de lungă cu un ciocan baban într-o nicovală – sic!):

Parcul Dendrologic făcea parte din proiectul Castel Karolyi (din ansamblu), ca în cazul HOTĂRARII Nr. 61/2004, sau nu?

Nu de alta, dar în luna ianuarie a.c., cineva, probabil vre-un uituc, și-a adus aminte că deși a raportat în decembrie 2011 cu surle, trompete, baluri și busturi din bronz finalizarea lucrărilor (vezi presa vremii), nu este rezolvată de fapt nici pe departe problema reabilitării ansamblului numit Castel Karolyi și în consecință s-au adoptat rapid, în ședinte ale C.L. al Mun. Carei, niște documente din care vă prezentăm doar două:

– HOTĂRÂREA Nr.8/2012 Consiliul local al municipiului Carei judeţul Satu Mare, întrunit în şedinţa extraordinară la data de 27 ianuarie 2012 a aprobat studiul de fezabilitate pentru lucrarea „REVITALIZAREA GRADINII AFERENTE CASTELULUI KAROLYI DIN CAREI,JUD SATU MARE”, cu principalii indicatori tehnico-economici, după cum urmează: Valoarea totală (inclusiv TVA) 701.993 Euro, din care : C+M (inclusiv TVA) 648.993 Euro.

– HOTĂRÂREA Nr.15/2012 Consiliul local al municipiului Carei judeţul Satu Mare, întrunit în şedinţa extraordinară la data de 27 ianuarie 2012 a aprobat studiul de fezabilitate pentru lucrarea „Amenajarea si reabilitarea manejului din cadrul ansamblului Castelul Karolyi Carei”, cu principalii indicatori tehnico-economici, după cum urmează: Valoarea totală (fără TVA) 2.105.059 lei din care: C+M (fără TVA) 1.780.860 lei.

Asta înseamnă că pentru a se apropia de finalul lucrării numită reabilitarea ansamblului Castel Grof Karolyi, Primăria din Carei va mai trebui să scoată din bugetul local cca. 1,3 milione Euro inclusiv TVA, adică cca 5.700.000 lei inclusiv TVA.

De unde va scoate sacul ăsta de bani Primăria Municipiului Carei, nu mă întrebați pe mine – kerdezek meg kerem szepen jenöket.

Pentru statisticieni, economiști, finanțiști, oameni de afaceri, bancheri, etc., transcriu datele oficiale, preluate de pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și a Turismului pentru proiectul din Regiunea Nord-Vest, AXA 5 – Dezvoltarea durabilã si promovarea turismului, Domeniul 5.1 – Restaurarea si valorificarea durabilã a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe, Cod SMIS 1853, Stadiul implementării: în implementare, Titlu Proiect: Circuitul târgurilor medievale din Transilvania de Nord – Castelul Karoly din Carei, Castelul (Cetatea) Karoly din Ardud, Denumire Beneficiar Proiect: U.A.T. Municipiul Carei și U.A.T. Oraș Ardud, Total Valoare Eligibilă: 18.775.621,80 lei, Prefinanțare acordată: 5.632.686,54 lei.

TOTAL SUME AUTORIZATE (intre 12.07.2007 si 30.04.2012):
– FEDR 7.767.778,92 lei
– Total prefinanțare dedusă 3.309.612,45 lei
– Buget de Stat 1.174.305,40 lei
– Buget Local 196.479,10 lei
– Alte Surse Publice 0,00 lei
– Privat 0,00 lei
– Total cheltuieli eligibile 9.138.563,42 lei
– Total cheltuieli aferente TVA 1.998.380,30 lei

Modul în care bat aceste cifre cu contabilitatea primașului vă las Dvs. plăcerea să aflați, după ce o să consultați actele lui contabile.

Fiindcă textul a fost lung și fiindcă sunt convins că v-am pierdut de mult (atenția) pe drum, recapitulez:

1) Primașul jenöke n-are nici un fel de „merit istoric” în reabilitarea Castelului, în afară de cel de băgător de seamă, el a venit doar la petrecere și la caimac-comisioane după 2008, dar n-a închis problema, fiindcă n-a fost în stare s-o finalizeze în 4 ani de zile (vezi restanțele: securizare alimentare cu energie lectrică + parc dendrologic + manej + turn apă + clădiri abandonate).

Banii necesari îi veți plăti probabil tot Dvs., din impozite mărite, începând probabil cu anul 2013.

2) Raportările contabile ale primașului jenöke privind costul reabilitării Castelului se fac simplu, dublu, după cum bate vântul minciunii în ziua respectivă, funcție de cine-l ascultă și după cum îi dictează propriile interese (pentru conformitate vezi toate declarațiile de presă și toate interviurile primașului, inclusiv cele filmate și difuzate pe YouTube).

Poate-l ia totuși repede cineva la niște întrebări ceva mai amănunțite, poate-i dă extemporal cineva mult mai abilitat decât noi.

In rest s-auzim numai de bine, să ne iubim ca frații și să conviețuim în bună pace.

de oana la 22 mai 2012 - 18:09

In legatura cu reabilitarea castelului din Carei, mai precis de deturnarea de fonduri care s-a facut acolo, atunci cand consilierul cultural judetean KISS IMOLA a protestat fata de furtul banilor publici in dauna actului de restaurare a castelului, a fost amenintata cu moartea!

de kovacs antal (puha) la 22 mai 2012 - 18:28

@pro schimbare…asa imi place cum scrii tu!! restu kancs!!

de evrica la 22 mai 2012 - 18:38

Nu peste mult timp dupa alegeri,, Jenoke” va da cu subsemnatul la DNA.Vom trai si vom vedea.

de emil la 22 mai 2012 - 19:53

@ puha

in cazul in care tu crezi ca ii pasa cuiva daca tie iti place ce scrie, te flatezi. la valoarea ta culturala, mai lipsea sa fii si „arbiter elegantiae”!

de kovacs antal (puha) la 22 mai 2012 - 19:59

Emile,vad ca ti-e i-ti pasa ce scriu eu….ca daca nu ar fi asa,nu ai da replici…sau numai incerci sa dai replici!))))) na hai dja!

de emil la 22 mai 2012 - 20:04

dar daca te uiti la lista iudemereu, ce vezi? Sau la lista aia nu-ti dai seama „ce vor aia”? asa, ca sa-l citam pe clasicul in viata aflat fruntea urbei!

de kovacs antal (puha) la 22 mai 2012 - 20:41

dar cine a vorbit aici de UDMR?????? chiar acum m-am inscris la PRM sectia maghiara!!:))))eu daca votez,votez pe Papp nu pe lista udmr! eventual primaru de la UDMR….,dar consilierii in nici un caz! sti cum ii? ulu pulu mai banditu….(capra cu trei iezi pe tiganeste),vezi si cu aia il am!:)))) na hai baktalo la toata familia!!!

de caraian la 23 mai 2012 - 04:54

cu independentu vad ca mergi mai departe puha da cum de apare ezitarea …eventul primaru de la iudemereu…???pana acum erai sus si tare cu el si numai cu el de primar…ai vazut cumva hartia de salar a lui si acum vezi ca este evazionist cu datorii de platit? pacat ca inca nu ai inteles ca nu ungurii sunt problema ci aia care sunt urcati in fruntea orasului prin fraude si smecherii si pe care nu ii interesati nici voi ci numai numarul banilor pe care ii pot fura.punct!

de kovacs antal (puha) la 23 mai 2012 - 06:07

am o singura parere de rau,ca nu l-am putut lamuri pe Papp,ca sa candideze pt functia de primar……dar sper ca peste 4 ani voi reusi(daca traiesc)!!!!!

de PRO Schimbare la 23 mai 2012 - 06:08

@emil

Jos cu palaria pentru informarea pe care ai facut-o despre maghiarizarea numelor. Multumesc.

@Horea Maries

In 2004 erau 21 de consilieri nu 19. Stiu ca ati preluat cifra de 19 din articolul consilierului primarului . Se insala si el! Erau 21.

@puha

Nu sunt deacord cu optiunea ta pentru primar. Nu ar trebui sa tii cu Kovacs doar pentru ca e maghiar. Te rog frumos sa scrii pe acest ziar online, 5 lucruri care nu-ti plac la el. Eu te rog sa te opresti la 5. Ca poate „beindulsz” si nu te mai poti opri.
Iara cinci lucruri „a kiss ujadbol razhatod ki”.

de kovacs antal (puha) la 23 mai 2012 - 06:51

@pro schimbare,nu stiu cine esti,dar stii ceva bine……dar nu imi plac unii de care v-a trebui sa asculti daca devii primar! :)))))

de kovacs antal (puha) la 23 mai 2012 - 06:54

eu atat pot spune ca mie ce mi-a promis Kovacs,s-a tinut de cuvant!!!!

de locuitor roman la 23 mai 2012 - 07:39

Desi suntem in 2012 si in perioada de campanie inca nu am auzit sau vazut nici macar o dezbatere de idei,cu argumente si discutii civilizate asa cum se procedeaza in locurile civilizate. La noi totul se reduce la apartenenta etnica a celor care merg la vot. Parca nimeni nu mai este interesat de posibilitatile reale de dezvoltare a orasului si parca se doreste readucerea lui in perioada feudala. Totul este judecat in functie de ce esti:roman sau maghiar. Eu sunt roman dar nu sunt nascut in Carei dar locuiesc si lucrez aici de multi ani si nu pot sa nu obserc ca nici pana acum nu se poate trece peste faptul ca e mai important daca apartii unei etnii decat daca ai facut sau doresti sa investesti in acest oras. Pana si la marea firma multinationala din oras nu te mai poti angaja ca tesa daca nu cunosti limba maghiara la fel ca si in Primarie unde nu numai cunoasterea limbii maghiare e necesara ci si cunoasterea anumitor persoane. Nimeni insa nu spune nimic despre faptul ca noi romanii suntem discriminati si vaduviti de cele mai elementare dreprturi ,adica folosirea limbii romane. Nu putem sa predam la clase maghiare decat daca dam examen de limba dar cine ia masuri cand profesori maghiari predau la sectiile romana si nici maca nu stiu sa se exprime? Nu vorbesti maghiara nu esti bagat in seama cand mergi cu actele la primarie si tu vorbesti romaneste si doamnele iti raspund pe maghiara si tot asa. De ce este asa o mare problema sa ne respectam unii pe altii si ne legam de amanunte nesemnificative care nu ne aduc mai multi bani in buzunar ? Am vazut ca si la manifestari culturale invitatii sunt predominat de aceiasi limba magiara desi avem si noi artisti renumiti.Nici orasele infratite nu sunt altfel. Cine este interesat de intretinerea acestei atmosfere tensionate? O colaborare pasnica intre cele doua etnii majoritare nu ar duce decat la progres pe toate planurile. Este cineva interesat de asa ceva?

de intrebare la 23 mai 2012 - 13:25

cine stie cine va veni in locul procurorului BARA?

de Tepes. la 23 mai 2012 - 15:42

O Olteanca.

de dutu la 23 mai 2012 - 20:40

@locuitor roman

abia acum ai inteles care e situatia in Carei de 20 de ani?

de student la 23 mai 2012 - 20:48

Oameni buni, romani si maghiari la alegerile di iunie votati pe cei mai buni ,Vremea este sa facem si schimbari la primaria Carei, nu sa-i alegem tot pe cei care ne-au furat, s-a inbogatit in cei 4 ani de mandat pe seama noastra. Cati dintre noi se poate lauda ca in cei 4 ani si-a cumparat macar o mobila, primarul a reusit sa-si faca fabrica, din ce bani? Intrebati muncitorii in ce conditii lucreaza si ce salarii primesc.Se bate in piept jeno cate a facut pentru oras(din bani europeni) asa cum corect si in cunostinta de cauza zice si D-l Maries, si o stim si noi.Acum ne cere votul, dar cand a taiat copacii din renumitul parc Dendrologic de talie europeana, cand a scos trandafirii din oras, si cate si mai cate ,s-a consultat cumva cu alegatorii? Stie bine ca multi maghiari nu-l vor, pentru ca a promis multe si multora, si nu s-a tinut de cuvant. Pe deasupra este un mare sovin. Daca il tineti minte pe primarul Posz, cu toate ca era de etnie maghiara, era un om corect, fara sete de inbogatire peste noapte ,fara sa cultive vrajba in oras unde convietuiesc alaturi ,romani si maghiari, fiind si multe casatorii mixte. Votati o schimbare in bine , atat pentru romani cat si pentru maghiari, atat pentru tineri cat si pentru cei in varsta.Trebuie cu totii sa traim in pace , armonie, dreptate si egalitate.

de emil la 23 mai 2012 - 20:51

@puha
mai intelect in faza de morula, citeste articolul sa vezi ca tocmai seful udmr Carei a facut afirmatiile respective:„Ei nu doresc să obțină altceva decât puterea. Puterea cu orice preț. Trebuie să te uiți doar la lista lor, la cine sunt ăia, și îți poți da imediat seama, ce vor” -continua primarul orasului in interviul publicat in 16 mai.
Deci iar te-ai bagat ca musca-n … coada calului. Cat despre replici, nu ai inteles ca folosesc ineptiile pe care le debitezi ca sa deschid ochii romanilor care inca nu vad horthysmul din PRM sectia maghiara si sa le arat si ungurilor de treaba cine sunt horthystii de azi, imbracati in haine de democrati, civici si populari. despre asta este vorba, nu despre persoana ta agramata, nici despre optiunile tale confuze cu patriotisme cu munti de dat inapoi si altele. te iluzionezi daca iti inchipui ca tu, ca persoana, contezi. eventual la vot unde orice magyar szamit

de kovacs antal (puha) la 24 mai 2012 - 03:26

dar Emile draga,eu nu votez lista UDMR!!!!! ci Papp Zsolt!!!,iar cu democratia nu prea avem de povestit…..

de careian la 24 mai 2012 - 03:49

adriane,alias pro schimbare, cate lucruri care nu-mi plac la tine vrei sa-ti spun?hagyuk,mert en ha beindulok nem allok meg es nem hinem hogy inyedre lenne.

de kovacs antal (puha) la 24 mai 2012 - 04:20

@careian,nimic rau unul despre celalalt….numai cele bune! unii nu vor sa inteleaga ca la noi nu merge , azi cu hitler maine cu stalin……si acum 4 ani cu Papp Zsolt si azi cu Papp Zsolt!!!!!eu asa sunt si asa am sa mor!!! „SZETTERELNENEK SZAZ APROKA PARTBA,HOGY SZAVAZATOD FELDARABOLODJON……..

de kovacs antal (puha) la 24 mai 2012 - 04:28

@ EMIL draga,sa lasam mortii in pace….fiecare au facut si bune si rele…ca noi cei de azi!! s-au tu esti o usa de biserica cumva???!!! sa-ti dea Dumnezeu sanatate!

de romanul la 24 mai 2012 - 05:08

in anul 2012 e o adevarata provocare sa fii roman si sa recunosti in acest oras. nu stiu de ce se umbla mereu la acest aspect si tonul este dat de conducerea actuala a orasului de parca noi am fi cea mai mare primejdie pentru ei.Copii nostri de ce nu pot sa aiba profesori romanii la scoala si se baga la ore maghiari care nu cunosc limba romana.De ce nu avem dreptul la invatamant in limba romana cu profesori romani????De ce este obligatoriu sa cunoastem limba maghiara scris si vorbit in Carei ca sa lucram la primarie????Pana acuma nu erau asemenea probleme si am trait bine!

de PRO Schimbare la 24 mai 2012 - 06:22

🙂 🙂 🙂
Na Puha melej fogtal!
Suntem szomszedok barat!
Ez jo volt 🙂

de andrei la 24 mai 2012 - 15:20

@redactie buletin de carei

Foarte multi „scriitori” cu defecte de ortografie pe siteul asta! Oameni buni, mai invatati sa scrieti, daca tot vreti sa va produceti public.
Respect domnului Maries, unul dintre putinii care mai tine sus steagul gramaticii romanesti si care face observatii de substanta.
Redactia tine neaparat sa mentina pe site parerile unor grei de cap gen kovacs antal(puha)? Nu vedeti ca asta nu stie decat sa voteze cu cineva care nu candideaza si vorbeste prostii despre o asa numita sectie maghiara a PRM? Admit ca omul incearca sa faca glume, dar va atrag atentia ca o comparatie intre PRM si organizatia la care se refera respectivul personaj (din studierea ziarului dumneavoastra rezulta ca se refera la asa numita garda ungara = magyar garda) este dezonoranta pentru PRM din mai multe motive, pe care nu doresc sa le prezint exhaustiv. Totusi, voi exemplifica mai intai caracterul legal al existentei PRM in opozitie cu interzicerea garzii ungare chiar in Ungaria, datorita actiunilor extremiste de sorginte horthysta pe care le-a efectuat zisa organizatie. Sigur, scopurile PRM si ale garzii ungare difera diametral si se exclud reciproc, pentru ca garda ungara actioneaza si militeaza pentru refacerea ungariei mari prin luarea in stapanire a unor teritorii neunguresti, printre care Transilvania in sensul larg al termenului, adica si Maramuresul, Crisana, Banatul,dar mai ales actioneaza impotriva statului roman, in timp ce PRM doreste mentinerea integritatii acestui stat. Ma limitez la acestea, pentru a nu abuza de rabdarea cititorilor dumneavoastra, dar nu puteam lasa fara replica aberatiile iesite din tastatura acestui semidoct (l-am flatat, caci personajul nu e invatat decat pe sfert, cel mult!). Desigur, nu este acesta singurul cu apucaturi iredentiste dintre comentatori, dar tupeul cu care se apuca sa comenteze chiar si atunci cand este ignorat vizibil de catre cei cu care pretinde ca dialogheaza (cand, de fapt, el isi spune doar monologul)mi s-a parut prea mare pentru a nu-i spune ca atunci cand „glumeste” legat de PRM, de fapt vorbeste de rau acest partid si nu oricum, ci de pe pozitii hungariste, iredentiste. Altfel spus, isi contrazice propriile declaratii cum ca vorbeste numai de bine, puteti vedea un exemplu in care vorbeste de rau o formatiune politica legala din Romania.

de andrei la 24 mai 2012 - 18:13

@romanul
ce pazeste directiunea scolii? ce ati intreprins pentru a impiedica sa aveti drept profesori la copiii dvs. pe niste necunoscatori de limba romana? nu ca ati fi vinovati de ceva, dar daca asteptati totul numai de la autoritati, iar autoritatile in Carei sunt ori udmr ori pdl, ce ati vrea? la inspectoratul scolar aceeasi situatie. Deci, protestati si cereti rezolvarea situatiei.

de kovacs antal (puha) la 24 mai 2012 - 21:59

@ Andrei,bine ca esti tu un prof de limba romana!!! ma bucur ca esti cel mai mare atotstiutor!!! in fata mea prm= magyar garda…sunt amandoi sovini!!! primul uraste pe maghiari ,iar al doilea pe tzigani si evrei!!! ,plus in veci nu am sa zic bine despre prm!!! niciodata nu am zis ca stiu bine romaneste,dar fata de altii care nici nu vreau…..eu macar vreau!iar daca redactia vrea sa stearga ce am scris eu…nu ma supar!,dar ce vorbesti tu Andrei(sau cine esti) este deja dictatura(cenzura)! niciodata nu m-am legat de nimeni,ca de ce simpatizeaza prm,pdl,usl etc…dar nici de mine sa nu se lege nimeni,ca eu simpatizezi pe X sau Y!!! eu macar am atata sange in …. ca ma prezint,dar tu esti un las ,un anonim zero barat!!! sa traiesti 1000 de ani!

de kovacs antal (puha) la 24 mai 2012 - 22:18

@Andrei uita-te pe youtube la valentin stan despre secuii „care nu exista ” caci eu sunt numai pe sfert pregatit!!! ,iar tu 100% !!! si mai uita-te la cv.tudor elogiu lui ceausescu si pcr-ului!!! unul ca ala mie nu are ce sa-mi povesteasca…la fel nici unul care-l simpatizeaza!

deci lasa-ma tu pe mine cu prm-ul tau ,ca nu ma intereseaza,dar daca i-ti place de prm,foarte bine ,sa ai noroc!

de emil la 7 iunie 2012 - 20:57

@puha
daca magyar garda este sovina, iar tu ii simpatizezi, tu ce esti, prieten al romanilor?
@ andrei
domnule, degeaba ii spui lui puha, el o tine pe a lui, chiar si cand se contrazice!

Lasati un comentariu