Insomniile scribului

• publicat la: 8 iunie 2012
Insomniile scribului

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească ridicată de bunicii mei in 1925, distrusă de bombardamentele din 1945 şi reconstruită apoi după sosirea lor din refugiu, de la Petroşani, unde au fost nevoiţi să se deplaseze în urma cedării Ardealului, la anii de şcoală petrecuţi în Carei şi apoi în Satu Mare la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, la anii de studenţie de la Institutul Politehnic din oraşul de pe Bega, la întemeierea unei familii frumoase de care sunt mândră, la anii de stagiatură forţată (dintr-un oraş de pe Dunăre) care au urmat datorită  rigorilor regimului comunist de la acea dată, la începuturile timide ale societăţii capitaliste în România  şi revenirea mea la locurile de baştină, la greutăţile inerente fiecărui început dar mai ales a începutului de drum pentru o firmă de producţie, la ascensiunea timidă, dar constantă a activităţilor de producţie concretizate în numeroase diplome şi cupe acordate de Consiliul Naţional al Intreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi la posibilitatea ca din veniturile proprii să pot susţine un ziar local cum este Buletin de Carei, parcă-mi saltă inima de bucurie pentru faptul că am reuşit să rămân consecventă principiilor în care am fost crescută şi educată.

Actuala conducere a oraşului nostru prin reprezentanţii săi de la UDMR,este pe punctul de a-şi intona cântecul de lebădă. Obişnuită să fie mereu la putere,această formaţiune oportunistă a fost pe post de  balama în toate  guvernele care s-au perindat la putere.

Nu am pretenţia că deţin adevărul absolut  dar nici nu pot să trec cu vederea nedreptăţile de care mă lovesc câteodată, fapt ce trebuie să recunosc că îmi  atrage antipatii .

Apariţia publicaţiei de limbă română Buletin de Carei a fost o decizie temerară pe care am luat-o în 2005, conştientă fiind de riscurile la care mă expun.

Până la ora actuală însă, nu ştiu ca persoanei mele şi activităţilor pe care le intreprind în folosul comunităţiii locale să le  mai fi fost  acordate  o asemenea importanţă încât să fie necesară prezentarea pe o întreaga pagină a ziarului local de limbă maghiară apărut în data de 7 iunie 2012.

Recunosc că nici măcar Buletin de Carei nu a beneficiat până în prezent  de o asemenea mediatizare cu menţionarea tuturor articolelor de la secţiunea Administraţie Locală sau Opinii. Şi totul gratuit !

În lipsa oricărei posibilităţi de a demonstra că am fost membru de partid sau colaborator al securităţii,”foaia”  este umplută cu tot felul  de abjecţii caracteristice autorului, asemenea articole fiind deja o specialitate pentru persoanele care nu ii împărtăşesc convingerile aberante.

Cel care semnează articolul respectiv din poziţia sa de redactor şef, numitul Boros Erno, figurează în ultimii 4 ani pe statul de plată al Primăriei Carei la poziţia, consilier primar, cu un venit brut lunar de 2.182 lei.

Respectiva publicaţie o are ca administrator pe Venig Gabriela, consilier UDMR şi candidat pentru un nou mandat la aceeaşi formaţiune .

În mod normal nici nu ar fi trebuit să iau în seamă un asemenea material lipsit de consistenţă şi de probe care să susţină afirmaţiile făcute, mai ales că autorul nu are nici măcar capacitatea intelectuală  de a reţine şi reda corect numele persoanei la care face referire, doar asocierea numelui respectiv cu Buletin de Carei făcându-mă să îmi dau seama că e vorba de persoana mea.

De la prima lectură a textului îţi dai seama că autorul  are reale  probleme de percepţie a realităţii în care trăim, măcinat de contradicţii,trăieşte cu obsesia şi spaima ipocriziei lumii şi a lui,despre  care scrie cu furie,cu nelinişte,rareori cu umor. Nici nu e de mirare având în vedere dependenţa lui de  locul de muncă din Primăria Carei !

Dacă  în prima parte a articolului încearcă să ne convingă că nu este un cititor al Buletinului de Carei, redarea cu minuţiozitate a articolelor din ultimii ani, cu interpretarea doar la nivelului său de percepţie şi înţelegere, ne oferă o primă mostră a ipocriziei sale. Iar mintea lui este concentrată pe această realitate.

Contestarea informaţiilor apărute în Buletin de Carei aduce în discuţie însuşi  actul de justiţie din România, pe care îl  contestă şi îl încadrează într-o altă dimensiune,alta decât cea a unei ţări civilizate, deşi  România, ţara în care trăieşte, îi asigură un salar consistent de la Primaria Carei,în condiţiile în care intra în conflict de interese cu cealaltă activitate pe care o prestează la publicaţia de limbă maghiară a fundaţiei membrilor UDMR Carei.

Suferinţele şi frustrările sale nu se opresc aici. Faptul că am reuşit să ţinem pasul cu vremurile şi ne-am adaptat  mereu la realităţile vieţii îi  dă frisoane umilului angajat al Primăriei Carei.

Suntem conştienţi că nu ne putem compara cu cotidienele  online  “Ziua”,  “Gândul”  dar  am îndrăznit totuşi să renunţăm la greoaia variantă tipărită,la fel ca şi acestea, în favoarea apariţiei exclusiv în mediul online spre disperarea celor din presa locală maghiară care s-au simţit vulnerabili în faţa afluxului de informaţii concrete prezentate în mod constant în urma şedintelor Consiliului Local, şedinţe care  se doreau a se desfăşura într-un total mister pentru cetăţenii din Carei,lăsând loc astfel interpretărilor de orice natură.

Nu aş vrea să cred însă că această apariţie a noastră în varianta online este invidiată datorită lipsei cunoştinţelor  de operare pe un PC, asemeni şefului său direct, care nici până la această dată nu are un asemenea instrument, nelipsit în ziua de azi niciunui manager de succes,în biroul de la etajul doi.

E trist să constat că în anul de graţie 2012, acest  redactor-consilier  a rămas ancorat la nivelul realităţilor din vremea grofilor, la nivelul de scrib al grofului, cu pana şi călimara, un umil angajat lipsit de păreri proprii şi obligat a lăuda şi aduna de la masa mai marilor ceea ce i se oferă.

În ce priveşte încercările lamentabile de a ironiza conţinutul articolelor de la secţiunea Administratie Locală, prin asemănarea cu personajele epocii de tristă amintire pentru noi a consilirerului Ciută, umilul redactor-consilier de primar va trebui să o includa în aceasta ecuaţie şi pe secretara Primăriei Carei, Sroth Clara, cea care întocmeşte procesele -verbale şi care seamănă izbitor cu cele relatate de mine. Pentru conformitate, puteti să solicitaţi aceste procese-verbale şi să le comparaţi cu articolele la care se face referire.

Şi dacă tot am adus în discuţie vremurile apuse la care face constant referire în articolul împănat cu scâncetele neputinţei  de a-şi depăsi condiţia de subordonat, nu pot să nu fac cunoscut faptul că pregătirea sa în ale jurnalisticii a fost făcută la renumita  Academie Ştefan Gheorghiu, secţia de  jurnalistică,promoţia  1982, completată apoi în anul 2008 cu studii în Sociologie în cadrul UBB Cluj. Nu mai este cazul să disecăm cine putea să studieze la celebra instituţie de învăţământ politic Ştefan Gheorghiu.

Recunosc că nu e uşor să accepţi că acolo unde tu nu ai  excelat  alţii au reuşit. Mai mult, nu mă simt deloc vinovată nici pentru faptul că soţul meu are capacitatea de a  înţelege o balanţă şi un buget şi  poate face prognoze pe termen scurt şi lung pe baza experienţei sale de peste 20 de ani la propria sa firmă. Dar probabil că această exprimare e prea greu de digerat pentru  consilierul primarului, angajat la Primăria Carei.

Faptul că persoana mea şi a soţului meu este obiect de studiu pentru acest angajat ar trebui să mă măgulească, dar având în vedere că o face pe bani publici nu îmi lasă decât un gust amar. Pentru cineva care se declară un necititor al Buletinului de Carei, o asemenea muncă asiduă de promovare a unor articole apărute de-alungul timpului nu face decât să confirme, o dată în plus, inconsecvenţa sa în afirmaţii.

Rămâne un mister faptul că persoana mea  dă insomnii unora şi este  cea luată în discuţie în plină campanie electorală, în condiţiile în care nu mă aflu în postura de candidat pentru nici o funcţie.

La fel de neînţeles este şi faptul că sunt acuzată de o prezentare negativă a primarului actual, când eu nu fac decât să redau stenografic aproape  toate activităţile şi deciziiile dumnealui, mai mult, ilustrate câteodată prin documente scanate.

Nu pot să fiu eu responsabilă pentru acţiunile altora, cel puţin aşa cred, cum nu eu sunt cea responsabilă de  sprijinirea de către Primarie numai a presei locale de limbă maghiară, în detrimentul celei locale de limbă română, un act  discriminatoriu, de altfel, din partea primarului al cărui  mandat se va încheia pe 10 iunie 2012.

Sau pentru faptul că în cei patru ani de când  acest redactor este şi consilier al primarului pe relaţia cu publicul, nu am primit nici măcar un comunicat oficial pe adresa redacţiei.

Insistenţa de care dă dovadă în promovarea naţionalismului extremist ne duce cu gândul la aceleaşi vremuri ale evului mediu în care groful era cel care deţinea puterea şi adevărul absolut, denaturând cu bună ştiinţă realităţile din teritoriu.

Iniţierea şi escaladarea  conflictelor etnice nu sunt decât metode,de-acum perimate,de a ascunde sub preş adevăratele probleme economice ale oraşului nostru sau ilegalităţile cărora nu le dai de capăt în ultimii patru ani.

Prezentarea unora dintre aceste situaţii în Buletin de Carei, susţinute cu documente scanate, sunt de fapt motivele pentru care se acordă o atât de mare atenţie persoanei mele. E bine şi aşa. Mai devreme sau mai târziu adevărul va ieşi la lumină, chiar dacă  deranjează.

După o mostră de articol în spiritul şcolii Ştefan Gheorghiu la care a fost iniţiat, la final,redactorul-consilier ajunge să cerşească înţelegere de la etnia română pe care cu câteva rânduri  mai înainte o sfida.

Ce nu am auzit şi citit, însă, în nicio apariţie a ziarului redactat de consilierul primarului actual este menţionarea realizărilor  şi performanţelor în domeniul profesional al primarului, în a cărui subordine este, ştiut fiind că acesta este inginer prelucrarea lemnului.

Realizările cu care îşi face campania electorală sunt, de fapt, rezultatul unei munci susţinute, în echipă, a unor funcţionari din Primăria Carei, care sunt specializaţi în întocmirea de proiecte şi depistarea de posibilităţi de finanţare pentru acestea. Indiferent cine va veni, aceşti funcţionari îşi vor  duce la îndeplinire atribuţiile menţionate în fişa postului. De apreciat  ar fi realizările pe care primarul actual le-a avut ca  inginer şi manager, ştiut fiind că la această vârstă a trecut şi prin experienţe în domeniul privat,unde nu eşti susţinut de Guvern sau Consiliul Judeţean.

Daniela Ciută

comentarii

de Oana la 8 iunie 2012 - 18:39

Ce izbucnire de neputinta din partea primarului si a formatiunii sale politice! Cata josnicie si frustare au putut scoate la suprafata prin acest articol! Probabil va dormi cu el sub perna, noapte de noapte pentru a-si consola ranile! Doar de atat a fost capabil Marele Grof Careian! De un atac murdar, comandat sa fie scris de un altu! Nu a putut sustine niciodata o confruntare deschisa, adevarata, cu o femeie, si mai ales cu Dana Ciuta!Asa ca raspunde prin manevre marsave, mascate, specifice tacticii sale! Inca o dovada de gandire medievala, depasita de realitatile lumii in care traieste! Inca o dovada ca asa zisa civilizatie cu care el si formatiunea sa se mandreste nu sunt decat o spoiala de suprafata, ca si ei fura, dar o fac cu staif si organizat, sub masca unei bune conduceri! SA PLECE DE LA PRIMARIE, DAR DIRECT IN ARESTUL DNA, DACA MAI EXISTA JUSTITIE IN ACEASTA TARA!

de Horia Mărieș la 8 iunie 2012 - 19:46

Catre Redacția B. de C.:

– De ce nu se poate da „like” sau „dislike” la un articol aparut in B. de C. ? Rog foarte frumos să implementati aceasta facilitate.

Eu de exemplu aș fi dat „like” la articolul de mai sus, deși este mult prea fin și mult prea civilizat scris pentru gustul meu. Eu i-aș fi servit scribălăului nesimțit câteva mai dulci, mai direct și verde-n față, în limba lui maternă.

Mai am de adăugat ceva. Am mai afirmat aici, la comentariile din B. de C., că sunt un contribuabil, adică îmi plătesc la timp toate impozitele pe care le datorez Primăriei Carei.

Fiindcă sunt contribuabil, nu pot să admit și nici să permit ca cineva care a absolvit ziaristica la Stefan Gheorghiu în anii comunismului – numai cine este tânăr azi, numai cine n-a trăit acele vremuri, numai acela nu știe că pentru a fi admis student la ziaristică la Stefan Gheorghiu, trebuia să prezinți deplină garanție regimului comunist și „organelor” sale, inclusiv Securității, trebuia să mănânci rahat până la saturație în UTC sau în PCR, sau eventual să fi fost și cârtița Secu – – să fie plătit (salarizat) și din banii mei, iar el să nu-și facă de fel treaba la serviciu, ca responsabil al relației cu publicul, dovadă faptul că pagina cu numele respectivului de pe portalul Primăriei Carei este și în ziua de azi „Under Construction”.

Sesizez din nou pe această cale Instituția Prefectului Județului Satu Mare, pe domnul prefect Eugeniu Avram, garantul respectării legii şi a ordinii publice în judeţul Satu Mare, pentru a dispune organelor abilitate luarea măsurilor legale care se impun, privind următoarele aspecte ce-l privesc pe numitul Boros Erno, salariat al Primăriei Municipiului Carei în funcția de consilier al primarului Kovacs Eugen (Jeno), având statut de funcționar public, și totodată, redactor șef la ziarul săptămânal Nagykaroly es Videke (asa zis „cultural”, dar în fond organul de propagandă politică și electorală al UDMR – organizația din Carei):

1. Prin editorialele publicate săptămânal in Nagykaroly es Videke și nu numai (ca de exemplu și în ziarul online nagykaroly.ro), Boros Erno, funcționarul public, s-a implicat efectiv în campania electorala pentru alegerile locale 2012 în favoarea – de partea – candidatului la funcția de primar din partea UDMR, numitul Kovacs Eugen (Jeno), nesocotind avertizarea făcută de însuși prefectul Județului Satu Mare la conferința de presă din ziua de 22 mai 2012, din care citez: „“Aşa cum am insistat şi la instalarea mea, vreau să transmit că noi suntem funcţionari publici. Și eu sunt detaşat in calitate de prefect al judetului Satu Mare si ii indemn si le spun clar să funcţionarilor publici să stea deoparte, să lase activitatea politică, veleităţile politice. Dacă au dorit acest lucru, trebuia să se implice de la inceput, să se autosuspende, respectiv le interzic total, le interzice legea de fapt total să se implice in activitatea, campania electorală. Vrem să le spunem şi le-am spus de la inceput că sunt monitorizati. Doresc să le transmit un mesaj civilizat, că doresc să ajungem acolo ca in ţările vestice unde corpul de funcţionari este separat, independent de activitatea partidelor politice. Sigur, sprijinim toate partidele in mod echitabil dar fără implicarea noastră, a funcţionarilor publici.”

2) Prin materialele publicate în presă, numitul Boros Erno dovedește mereu o pronunțata atitudine antiromânească, străbătută și marcată de nostalgii revizioniste, de negarea realităților și a evidențelor istorice, fiindcă de exemplu subiectul Tratatului de la Trianon revine cu obstentație în articolele sale, indiferent de subiectul tratat, ziaristul încercând să invrăjbeasca în acest fel românii cu maghiarii, pe cetățenii aceleași țări.

Ca unul care sunt plătitor de impozite în municipiul Carei, deci contribuabil, consider că acest comportament al unui funcționar public este intolerabil. Dacă Boros Erno n-ar fi fost funcționar public și dacă ar fi fost plătit numai de UDMR, ar fi fost doar treaba lui ce scrie și pentru cine face propaganda electorală, atât timp cât prin textele publicate nu contravine în nici un fel legilor țării, dar fiindcă este funcționar public, plătit de Primăria Carei, eu unul ca și contribuabil nu voi mai fi de acord să-l mai plătesc și voi refuza să-l mai plătesc indirect, adică voi refuza să-mi mai plătesc impozitele la Primăria din Carei atât timp cât Instituția Prefectului Județului Satu Mare nu clarifică incompatibilitățile funcționarului public Boros Erno.

(Bucuresti, 8 iunie 2012, ora 22:31).

de Horia Mărieș la 9 iunie 2012 - 05:43

Ca să nu mai avem nici o altă vorbă cu postacii lui jenoke, cu simpatizanții lui drághe, cu famiglia lui careiană sau cu scribalăul susmenționat, iată că am găsit cât se poate de ușor și dovada – fiindcă mai nou internetul îți arată și ce-ai supt în copilăria cea mai fragedă, dovadă pe care este bine să v-o prezint fiindcă eu unul țin foarte mult la rigurozitatea și la veridicitatea informațiilor pe care vi le ofer.

Nu mai fac traducerea pentru ca Boros Ernő să nu aibă cumva ocazia să ne acuze că nu traducem suficient de exact din limba maghiară în limba română. Puteți folosi Dvs., dacă este cazul, Google Translate. Ca să se știe clar cu cine acem de-a face și cine este acest individ insipid.

http://www.eme.ro/servlet/eme/template/news,PNewsScreen.vm/news_id/569/pageno/2/archived/false

„Boros Ernő 1952-ben született Nagykárolyban. Egyetemi tanulmányait a bukaresti Stefan Gheorghiu Akadémia újságírói fakultásán (1982), majd a kolozsvári BBTE szociológia szakán (2008) végezte. 1982-től hivatásos újságíró, jelenleg a Nagykároly és Vidéke hetilap szerkesztőségének tagja.”

Mai este cazul să mă astept și acum la replica Dvs inteligentă scrisă pe hârtia igienică numită Nagykároly és Vidéke, tisztelet nelkuli Boros Ernő, a romaniai komunista part volt tagja? Aud?

Este evident faptul că Partidul Comunist Român (cunoscut sub acronimul frecvent utilizat, PCR) a fost succesorul ramurii bolșevice de extremă stânga al Partidului Socialist din România, care a susținut ideologic realizarea revoluției comuniste. În perioada interbelică a fost o forță politică ilegală, de mică anvergură, complet subordonată Cominternului și implicit URSS. S-a împotrivit constant includerii în statul român a Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Cadrilaterului și a susținut Pactul Ribbentrop-Molotov, care se pronunța, în protocolul adițional secret, în favoarea cedării de teritorii românești.

De aici i se trag probabil toate ideile iredentiste, de aici i se trage faptul ca îi place foarte mult numitului Boros Ernő să aducă în discuție vremuri de mult trecute și de mulți uitate, care n-o să se mai repete niciodată, oricât ar dori dânsul și alții de teapa lui, cum ar fi Tratatul de la Trianon și apariția unor partide totalitare ca PCR, al cărui fidel membru a fost și zgârietorul de hârtie numit Boros Ernő.

Văd de altfel, tot în maculatura numită Nagykároly és Vidéke, 23 szám, 2012, junius 7, pag. 3, la care Foszerkeszto (redactor șef) este Boros Ernő și la care Ugyvezeto (administrator) este Venig Gabriella (candidat din partea UDMR la postul de consilier local, poziția 14 de pe listă) că mai sunt destui nostalgici la Carei fiindcă „Trianon megemlekezest tartottunk junius 2-an az istentisztelet kereteben. Tukacs Jozsef Sandor – adică Iosif Alexandru (candidat din partea UDMR la postul de consilier local, pozitia 12 pe listă) lelkipasztor – adică preot paroh reformat – hirdete az igét…etc. (semnează Tukacs Jozsefne, irodavezeto).

O comemorare similară a avut loc și la Miercurea Ciuc. Ea a început la ora 17.30 în faţa Consulatului General al Republicii Ungare din reşedinţa harghiteană, unde s-au întâlnit membrii „Mişcării Tinerilor din 64 de Comitate” (HVIM), purtând în mâini drapelul Ungariei, steaguri negre şi drapelul arpadian, simbol al organizaţiei extremiste din Ungaria „Garda Maghiară”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

A participat evident si paranoicul Csibi Barna care a avut două pancarte, una inscripţionată cu mesajul „Inima Ţinutului Secuiesc bate în maghiară, ocupanţi (colonişti), căraţi-vă!”.

Stimate domnule preot paroh reformat Tukacs Jozsef Sandor, am si eu o mică curiozitate: până si Dvs, sluijitorul lui Dumnezeu și al sfimtei biserici, gândiți oare la fel, aveți aceleași idei revizioniste ca cele ale extremistului Csibi Barna și a celor de teapa lui? Aștept cu respect răspunsul Dvs detaliat. Eu încă mai sper, că măcar în cazul Dvs, a fost o simplă rătăcire de moment. Nu pot spune același lucru despre Boros Ernő care recidevează mereu și mereu, de parcă ar avea o singură idee, dar una foarte fixă!

Nesimțiților, ați ajuns să amestecați și biserica și să-l amestecați și pe Dumnezeu cu Trianonul? Păi vouă chiar nu vă mai este rușine și jenă de nimic?

Dacă tot vă roade așa de tare pizma și nostalgia vremurilor de mult apuse și irepetabile, de ce nu vă întoarceți Dv., d-lor Boros Ernő, Tukacs Jozsef Sandor și alții din neamul și din famiglia Dvs., exact la data de 4 iunie 1920, când a fost semnat Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial?

Vă reamintim că Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, și de Ungaria, de altă parte. Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului stat Ungaria cu vecinii săi: Austria, Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor (stat devenit ulterior Iugoslavia), România și Cehoslovacia. Tratatul de la Trianon a făcut parte din seria tratatelor încheiate la finalul Primului Război Mondial, celelalte fiind tratatele de pace încheiate de Puterile Aliate cu Germania (la Versailles, în 28 iunie 1919), Austria (la Saint Germain en Laye, în 10 septembrie 1919), Bulgaria (la Neuilly, în 27 noiembrie 1919) și cu Turcia (la Sèvres, semnat la 4 iunie 1920 și repudiat apoi, fiind înlocuit cu tratatul de la Lausanne).

După ce o să vă întoarceți în timp și după ce o să renegociați Tratatul de la Trianon așa cum v-ar conveni Dvs. și nostalgicilor ca Dvs. de exemplu ca Csibi Barna, mai putem sta de vorbă, dar până atunci chiar că n-avem ce discuta.

Oricât de talentat ați fi Dvs ca ziarist d-le Boros Ernő, ca publicist, ca sociolog, ca istoric, ca autor de cărți, etc., vă anunțăm cu cea mai mare seriozitate posibilă că nu mai avem nevoie azi în România de alții ca Csibi Barna, ca Wass Adalbert, etc., și ca să fie totul extrem de clar, nici de unii ca și C. V. Tudor sau ca și Funar.

Dacă Boros Ernő tinde să devină pe zi ce trece un nou Csibi sau un nou Wass, n-are decât, este dreptul lui inalienabil, dar să o facă neapărat și obligatoriu la cca 10 km mai spre vest, de partea cealaltă a graniței și să nu-i învrăjbească și mai mult pe români și pe maghiari, fiindcă mizerabilii ca el ajung să mă radicalizeze în final și pe mine, care am fost și mai sunt și azi, un model de toleranță, avînd atât prieteni buni cât și rude de sânge, sau rude prin alianță, care sunt maghiari onești și responsabili.

Ori, eu unul nu vreau nici în ruptul capului să mă radicalizez ! Dixit.

de gini la 9 iunie 2012 - 16:50

sefa electoare din carei e jurista lui gyusika din satmar si umbla deja la ce nu trebe ca sa asigura succesurile lui jeno asa ca maamre grija uselisti

de Cristian la 9 iunie 2012 - 18:07

Hotului ii este frica de hot,Doamne ce prostii !!!!!!!!!!

de useleiii la 18 iulie 2012 - 05:01

epoca de trista amintire ,zici? pai in epoca aia romanii traiau bine. dupa aia au venit la putere hotii de la PSD+PNL ai caror propagandisti sunteti si au furat si ce nu se putea fura din tara asta

cred ca pentru romani, epoca de trista amintire e aia cand la conducerea tarii erau iliescu si nastase, nu ceasca.
rusine!

de Buletin de Carei la 18 iulie 2012 - 08:04

Am putea crede ca aveti pareri proprii ,dar va da de gol un IP,acelasi,pentru toti.

de Crisan la 18 iulie 2012 - 09:18

sa fii comunist cu diploma de stefan gheorghiu, un scrib platit de primarul sef de udmr,sa fii ejectat de celelalte ziare unguresti din judet pe unde a mai dat cu pana si sa stai la mila statului roman,acum USL, pentru un salar….ce-i drept de 22 milioane..cat de penibil poti sa fii? jalnic.

de Radu la 18 iulie 2012 - 13:46

am putea crede ca nu sunteti szarnyas, dar va da de gol modalitatea de a pune virgula, pe care deja tot careiul cititor de buletin o cunoaste, vezi dupa proprii: „aveti pareri proprii ,dar va da de gol”.

sigur, e mai usor sa dai vina pe comunisti si sa ii impusti, ca sa obtii puterea in tara si sa faci ce vrei (vezi FSN-ul iliescian).

Crisan=emil
si el are pareri proprii, dar nu tot timpul.

de emil la 18 iulie 2012 - 14:13

@ Horia Maries

Inca va mai mira aceste manifestari antiromanesti care se desfasoara in Romania, ba chiar in Carei de mai bine de 20 de ani?

Va minunati de implicarea sovina a unor pastori de limba maghiara?

V-ati fi asteptat cumva ca aceia nominalizati de dumneavoastra sa probeze un minim bun simt?

Va asteptati ca grupul sovin de la nagypusztalegeloteruleten es kornyeke sa inceteze actiunile antiromanesti?

Ei bine, va inselati!

Singura solutie -eleganta si europeana- pentru injectatii astia (ca mai exista si solutia aplicata de horthysti la Ip, Traznea, Muresenii de campie etc.) este retragerea cetateniei romane si expulzarea in patria lor mama, invocata inclusiv in legatura cu Trianon-ul. Pentru ca sa li se poata retrage cetatenia romana, dobandita prin nastere, trebuie schmbata constitutia.

Si, cred ca ar mai trebui clarificata situatia udmr. Este sau nu formatiune politica? Nimeni nu vrea sa lamureasca aceasta chestiune.

Dixi !

de emil la 18 iulie 2012 - 14:15

precizez ca este vorba despre retrageri de cetatenie si expulzari individuale, pe baza faptelor incadrate intr-o lege clara privind actiunile antinationale.
asta ca sa nu sara vreunii si sa afirme ca ma gandesc sa procedez ca horthystii!

Lasati un comentariu