Descoperă Margăul: apă, pământ şi foc

• publicat la: 14 iulie 2012
Descoperă Margăul: apă, pământ şi foc

Mărgău e locul ideal pentru vacanţă activă la munte, atât pentru tineri care vor escaladă, ciclism, speologie şi drumeţii dificile sau sporturi extreme, cât şi pentru familiile cu copii sau pentru cei în vârstă care caută liniştea în natură şi drumeţiile mai uşoare.

Comuna Mărgău, aflată în judeţul Cluj, e situată într-o zonă montană dominată de munţii Vlădeasa. Aşa cum spune poetul Teofil Răchţeanu din Răchiţele pentru localnici „pădurea a fost şi este punctul cardinal; de pe urma ei s-a trăit şi se trăieşte încă”. Natura la Mărgău e necosmetizată, ceea ce-i conferă un farmec aparte, căutat de mulţi ani mai mult de străini, decât de români.
Atracţii turistice

► Cheile Stanciului. Frumoasele chei se remarcă prin verticalitatea pereţilor, care atrage alpiniștii.
► Cascada Vălul Miresei (Răchiţele) e situată pe Valea Stanciului, în arealul localităţii Răchiţele. Are 50 m înălţime şi e una dintre cele mai frumoase cascade din Ro-mânia. Impresionanta cădere de apă taie răsuflarea celor care-i poposesc la bază.
► Peștera Lespezilor Mari şi Peștera Lespezilor Mici sunt peşteri cu mondmilch (laptele de Lună). Legenda spune că, în vechime, pe Lună plină, localnicii luau de pe pereţii peşterilor această pastă moale cu care ungeau ugerul vacilor ca să dea mai mult lapte.
► Peștera Ghețarul Vârtop (Mărgău) e rezervaţie speologică, ce poate fi vizitată doar în prezenţa ghidului, care stă la Casa de Piatră. Declarată monument al naturii, peştera de o frumuseţe rară are fiecare centimetru acoperit cu concretiţiuni incredibile, colorate ca într-o lume de basm.
CE POŢI FACE LA MĂRGĂU

Ca turist, modalităţile de a te bucura dn plin de vacanţă satisfac cele mai variate preferinţe, de la delicii gastronomice, expediţii ştiinţifice sau activităţi generatoare de adrenalină: ciclism, escaladă pe gheaţă, turism ştiinţific speologie, schi de tură, plimbare cu căruţa sau iarna, ture cu sania trasă de cai, sunt doar câteva exemple.

Ce-aţi spune de un sejur pentru cules fructe de pădure cu participare efectivă la pregătirea produselor gastronomice specifice: gemuri, siropuri din muguri de brad etc? Toate acestea sunt posibile în Mărgău la preţuri accesibile?

Când ajungi la Mărgău să te înfrupţi din cirighele, crompe aurii cu muşchi la cuptor, balmoş, lipie cu brânză sau butic cu brânza. Toate preparatele tradiţionale sunt foarte gustoase şi sunt gătite cu ingrediente naturale. Secretul însă constă în faptul că mâncarea e gătită din suflet, după reţete foarte vechi, cu gust adevărat de preparate de casă, pregătite din ingrediente naturale, sănătoase.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu