Evenimente de mediu din luna septembrie 2012

• publicat la: 7 September 2012
Evenimente de mediu din luna septembrie 2012

Conform calendarului ecologic în fiecare lună este cel puţin un eveniment cu importanţă deosebită pentru mediu şi în contextul căruia fiecare cetăţean poate să-şi aducă aportul propriu în scopul îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă.

Luna septembrie se evidenţiază prin  trei evenimente de mediu la fel de importante în contextul reducerii efectelor schimbărilor climatice:

  • 16 septembrie: Ziua Internaţională pentru Protejarea Stratului de Ozon.
  • 16 – 22 septembrie: Săptămâna Mobilităţii Europene
  • 23 septembrie: Ziua Mondială a Curăţeniei

Astfel APM Satu Mare va demara ample acţiuni  în contextul fiecărui eveniment care au ca scop implicarea comunităţii în problemele de mediu cu care se confruntă, acţiuni care se vor materializa cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare, ONG-urilor de mediu, agenților economici, autorităților publice locale: Consiliul Județean Satu Mare, Instituția Prefectului Județul Satu Mare, Primăria municipiului Satu Mare, Primăria Vetiș, Primăria Csenger – Ungaria, Inspectoratul pentru Protecția Mediului și Gospodărire a Apelor Vasarosnameny – Ungaria, Parc Industrial Holrom Satu Mare, a Asociaţiei colective CCR LOGISTICS SYSTEMS RO București, SC Alpin SRL Satu Mare şi respectiv a  unităţilor de învăţământ, ONG – uri, mass media, etc.

Ziua Internaţională pentru Protejarea Stratului de Ozon - deschide seria evenimentelor ecologice din luna septembrie.

În contextul acestui eveniment, APM Satu Mare va lansa    cea de a şaptea ediţie a programului internațional de educaţie ecologică “Viaţă pentru mediu, viaţă pentru om” a cărei temă va fi axată în acest an şcolar pe importanţa combaterii plantei invazive ”Ambrosia” și a colectării selective a deșeurilor reciclabile.

Totodată, cunoscut fiind faptul că uleiul este unul dintre alimentele întrebuinţate în pregătirea preparatelor din bucătărie, însă se poate transforma într-un potenţial pericol pentru sănătate si mediu, APM Satu Mare a demarat în anul 2009 o amplă campanie de conştientizare a populaţiei privind necesitatea colectarii selective a uleiurilor vegetale uzate.

Având la bază reușita acestei campanii, în 13.09.2012, începând cu ora 10.00, la Parcul industrial Holrom  din Vetiș, se va desfășura o prezentare a modului de valorificare a uleiului uzat printr-o tehnologie nouă prezentată de o firmă din Ungaria. Sunt invitați autorități publice locale, agenți economici, precum și toți cetățenii interesați.

În vederea marcării evenimentului ecologic “16 -22 septembrie – Săptămâna mobilităţii europene” având ca temă centrală Moving in the right direction, Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare va organiza o amplă acţiune în data de 23.09.2012, prin care să promoveze mersul pe bicicletă şi cu caiacul – ca mijloace alternative de deplasare în Valea Someşului.

Traseul deplasării va fi:

-          pe Someş cu caiacele din Satu Mare până la graniţa cu Ungaria (Vetiş – Fehergyarmat)

-          pe malul drept al Someșului cu bicicleta din muncipiul Satu Mare, de-alungul pistei de bicicliști realizată prin proiectul HURO ”Pe două roți” până la graniţa cu Ungaria

Întâlnirea tuturor participanților va avea loc în data de 23.09.2012, la ora 9.00, pe platoul din Centrul Nou, din municipiul Satu Mare.

După sosirea participanţilor din România şi Ungaria, în zona de graniţă din vecinătatea comunei Vetiş (digul râului Someş, pe direcţia bornei L.86) va avea loc o dezbatere publică privind oportunităţile implementării Proiectului HURO/1001/105/1.1.3 GREENSOMESRIVER „Crearea condiţiilor pentru realizarea alternativei ecologice de transport navigabil pe râul Someş” în care APM Satu Mare este aplicant iar parteneri sunt Asociaţia KIUT din Ungaria şi Ordinul Arhitecţilor Filiala Satu Mare. În cadrul dezbaterii se vor prezenta propunerile de proiecte pentru realizarea unui debarcader într-una dintre cele două locaţii alese în municipiul Satu Mare: mal drept al Someșului în zona strandului vechi și zona podului de cale ferată. Propunerile de proiect sunt realizate de studenți al arhitectură de la diverse instituții de învățământ universitare (Universitatea ”Babeș Bolyai” – Cluj Napoca, Universitatea Sibiu, Universitatea Oradea, Universitatea Timișoara, precum facultăți renumite în arhitectură din Slovacia – Bratislava, Marea Britanie – Manchaster, Grenwich, Portsmouth) domiciliaţi în localitățile de pe  Valea râului Someş  atât din Ungaria cât  şi din România.

Pe toată perioada organizării dezbaterii se va deschide un punct de frontieră temporar de trecere.

Lasati un comentariu