Început de an şcolar la Carei

• publicat la: 15 septembrie 2012
Început de an şcolar la Carei

Luni,17 septembrie, începe noul an școlar. Noul an şcolar nu vine numai cu modificarea datei pentru prima zi de şcoală ci şi cu schimbări la nivelul conducerilor insituţiilor de învăţământ din municipiu.

La nivelul municipiului Carei funcţionează la ora actuală 3 şcoli gimnaziale şi 4 licee.Toate aceste unităţi dispun de autorizaţii sanitare de functionare şi nu ridică mari probleme  legate de  dotarea sălilor de clasă sau a laboratoarelor de studiu.

Din acest an,copii de 5-6 ani vor călca pentru prima data pragul şcolii datorită înfiinţării clasei 0. Comunicare în limba română, Matematică şi Explorarea mediului, Arte vizuale şi Lucru manual, Muzică şi mişcare, Educaţie fizică şi sport, Religie, Educaţie pentru societate şi două opţionale: Comunicare în limbă modernă şi TIC (jocul cu calculatorul) sunt  disciplinele pe care micuţii de la clasa 0 le vor studia.

In clasa pregătitoare, ora va dura 50 de minute, dintre care 20 de minute vor fi destinate activităţilor recreative.

În anul școlar 2012-2013, în clasele pregătitoare din întreg judeţul s-au înscris 2.243 de elevi, din care 1.066 în mediul urban și 1.177 în mediul rural. Cursurile claselor pregătitoare se vor desfășura în proporție de 95% în școli, iar un procent de 5% se vor desfășura în incinta grădinițelor.

De la an la an însă, scade constant numărul elevilor ,principalii factorii în acest sens fiind plecările masive ale sătmărenilor în străinătate, precum şi sporul negativ al populaţiei din ultimii ani. La nivelul întregului judeţ,scăderea este de peste 40% în ultimii 20 de ani.

Cu o săptămână inainte de inceperea cursurilor,primarul Kovacs Eugen şi Varna Levente, directorul Direcţiei de Invăţământ- Sănătate din cadrul Primăriei Carei au avut o intâlnire cu noile cadre de conducere  ale  unităţilor de invăţământ careiene.

In cadrul intâlnirii,primarul a atras atenţia asupra importanţei bunei gestionări a patrimoniului existent dar şi asupra faptului că doreşte să se pună accent mai mult pe pregătirea profesională a elevilor pentru o mai bună integrare apoi in procesul muncii,în opinia sa Liceul Teoretic fiind suficient pentru  pregătirea celor ce vor să-şi continue studiile la instituţii superioare de invăţământ.Desemenea a  afirmat că  doreşte infiinţarea de cantine in fiecare şcoală.

În municipiul Carei,cea mai reprezentativă unitate de învăţământ,cu cel mai mare procent de promovabilitate la BAC, este  Liceul Teoretic,care începe şi acest an cu 6 clase de a IX-a. Cele două profile real, cu specializările matematică-informatică și științe ale naturii, respectiv uman, cu specializarea filologie au fiecare câte o clasă cu limba de predare română, respectiv câte o clasă la secția maghiară.

Prof.Zsido Alexandru a rămas în continuare la conducerea acestui liceu secondat de prof.Rodica Pop,noul director adjunct.

Pentru prima dată după mulți ani,la Liceul Teoretic va funcţiona o clasă de gimnaziu cu  31 de bobocei în clasa a V-a. S-a lucrat intens  la clădirea mică, unde s-au renovat toate grupurile sanitare, s-au schimbat ferestrele și s-a realizat cabinetul stomatologic ce va deservi liceul  și Școala Gimnazială Nr. 3.

Performanțele școlare pe care le-au obținut elevii școlii vor fi evidențiate la Consfătuirea județeană a profesorilor de limba română. Sunt invitați să fie premiați în mod festiv Onețiu Paula, care a obținut un Premiu special la faza națională a Olimpiadei de limba latină, Mureșan Alex, câștigătorul Marelui premiu la Concursul Recitatio, precum și trupa de teatru a liceului care a obținut de asemenea Marele Premiu la Festivalul de teatru pentru elevi Rotaract.

Şi Colegiul Tehnic „Iuliu Maniu” începe anul școlar cu acelaşi director prof.Adrian Micovschi dar cu director adjunct nou,prof.Marius Rusu.

Potrivit celor declarate de Adrian Micovschi,în anul şcolar 2012-2013  liceul  va avea 5 clase a IX-a, 4 dintre ele la secția română și una la secția maghiară. Profilele și specializările pe care aceste clase le au sunt următoarele: profil tehnic cu specializarea Tehnician operare tehnică de calcul, profil servicii cu specializările Tehnician în gastronomie și Tehnician în activități economice, precum și profil resurse naționale și protecția mediuluicu specializarea Tehnician analiza produse alimentare. Prof. Micovschi Adrian, directorul acestei unități școlare a mai declarat că „liceul organizează și cursuri postliceale la urmatoarele  specializări: la profilul economic, specializarea Funcționar bancar, profilul informatică, specializarea Analist programator, profilul textile-pielărie, specializarea Creator proiectant îmbrăcăminte, și Școala de maiștri instalatori în regim postliceal.”

Grup Școlar „Simion Bărnuțiu” începe noul an şcolar cu un alt nume şi o altă conducere. Astfel,noua denumire a unităţii de învăţământ va fi Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu”, denumirea ce a fost actualizată de legea învățământului.

Noua conducere este alcătuită din  prof. Gindele Emeric, ca director şi prof.Mircea Nadăş ca director adjunct.Conform celor declarate de directorul Emeric Gindele,liceul  va avea în acest an școlar  3 clase de a IX-a, 2 cu profil mecanică și una cu profil tâmplărie.

Suntem singura unitate liceală din oraș  care pornim o clasă a IX-a la seral, unde cei interesați se mai pot înscrie pentru anul școlar curent. Ca o noutate pot aminti că începând cu acest an școlar se reintroduce școala profesională. Începem cu două clase, una de mecanică și una de tâmplărie. Pentru efectuarea practicii acestor clase de profesională, am încheiat contracte cu Polipol și Contitech. Aici vor avea posibilitatea să învețe practic meseria pentru care se pregătesc și vor avea șanse foarte mari să fie angajați după terminarea școlii. Vom pune și în viitor un accent foarte mare pe reînvierea învățământului tehnic și pe seriozitatea învățării unei meserii cerute pe piața muncii locale” .

La Grupul şcolar teologic Romano-catolic”JOSEPHUS CALASANTIUS”  se porneşte în noul an cu trei clase de a IX-a,având ca profil teologia,alimentaţie publică şi turism şi ştiinţe exacte. Prof. Aniko Poiszet ocupă scaunul de director al acestei instituţii de mai mulţi ani iar  după intrarea în concediul de maternitate a directorului adjunct prof.Alice  Georgescu, interimatul este asigurat de prof. Mircea Dohan.

Școala Gimnazială Nr. 1 începe anul școlar cu trei clase pregătitoare, clasa 0, câte una pentru fiecare limbă de predare, respectiv română, maghiară și germană dar şi cu un nou director. În funcţia de director adjunct a rămas în continuare prof.Beleny Andrea.

Directoarea instituției,prof. Lenuța Sălăjan, a declarat pentru Buletin de Carei:„ Pe lângă cele trei clase 0, mai avem și trei clase I, câte una la secțiile română, germană și maghiară. Spațiul celor de la clasa 0 a fost dotat cu mobilier nou, specific vârstei lor, iar școala a fost igienizată în întregime. Tot școlii noastre i-a fost arondată Grădinița nr.6, unde vom derula un proiect pentru grupa antepreșcolară. Proiectul se numește „Un start bun în viață” și va fi realizat în parteneriat cu Centrul Step by Step pentru educație și dezvoltare profesională București, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare și Primăria Carei.”


Școala Gimnazială Vasile Lucaciu  „va primi în anul școlar ce va incepe luni,17 septembrie, 108 boboci, 30 la clasa 0, în două clase, una la secția română și una la secția maghiară, și 78 la clasa I, în 3 clase, două la secția română și una la secția maghiară”, după cum declara prof. Alina Mocan, directoarea instituției.Şi aici,Inspectoratul Scolar a numit un nou director adjunct,în persoana prof.Belteki Francisc.

La Școala Gimnazială Nr. 3, încep viața de elev 3 clase pregătitoare, 2 la secția română și una la secția maghiară, precum și 4 clase I, trei la secția română și una la secția maghiară, cu un efectiv total de 404 elevi, după cum a declarat noul director al  instituției, prof. Cioltean Sorin Ioan.

Tot acestei școli îi sunt arondate Grădinița Ianculești și Grădinița Cartier. Prof.Visnyai Csaba a preluat funcţia de director adjunct la această unitate şcolară.

redactia

comentarii

de Calin la 16 septembrie 2012 - 08:41

Mult succes tuturor celor care sunt elevi, profesori, parinti de elevi ;le doresc sa aiba mult succes in noul an scolar si sa obtina rezultate cat mai frumoase !

de Horia Mărieș la 17 septembrie 2012 - 11:53

Mult succes tuturor elevilor careieni in acest nou an școlar !

Sperăm să citim despre ei și vești de genul celor de mai jos.

Dar oare mai interesează azi pe cineva astfel de vești ???

Asta ar fi intrebarea.

http://student.romaniacurata.ro/romania-a-obtinut-locul-i-in-europa-la-olimpiada-internationala-de-matematica-ei-sunt-cei-care-au-reusit-aceasta-performanta/

„România a obținut Locul I în Europa la Olimpiada Internațională de Matematică. Ei sunt cei care au reușit această performanță!”

Lasati un comentariu