Mii de români sunt în pericol să rămână fără un loc de muncă

• publicat la: 12 septembrie 2012
Mii de români sunt în pericol să rămână fără un loc de muncă

Ruşii de la Mechel pun pe butuci industria metalurgică cu ajutorul lui Videanu

Mechel mai are în România aproximativ 6.000 de angajaţi şi la aproape toate unităţile din ţară s-au făcut concedieri anul acesta. Şi vor continua. Toate combinatele sunt puse pe butuci cu toate că Mechel trebuia să investească sute de milioane de euro în ele. Dar investiţiile nu s-au mai făcut după o plimbare la Moscova a fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, care s-a întâlnit cu principalul acţionar al Mechel, Igor Ziuzin.

Grupul rusesc Mechel deţine în prezent în România combinatele Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Ductil Steel Oţelu Roşu, Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Reparaţii Târgovişte. Nici una dintre societăţi nu o duce bine. Spre exemplu, la Mechel Târgovişte şi Mechel Reparaţii Târgovişte sunt 2.156 de salariaţi. Anul acesta au fost concediaţi 200. La Mechel Câmpia Turzii sunt acum circa 1.000 de angajaţi. Au fost concediaţi 800 în această vară şi se mai anunţă 800 de disponibilizări zilele acestea. Vor mai rămâne doar paznicii.

Ductil Steel Buzău are 1.362 de angajati. În luna iunie au avut loc concedieri colective, fiind trimişi acasă 135 de angajaţi. Ductil Steel Oţelu Roşu are 500 de angajaţi, iar Laminorul Brăila, 525 de muncitori. De la ultimul au fost disponibilizaţi anul acesta nu mai puţin de 164 de muncitori.

Ioan Pascu, preşedintele Sindicatului Industria Sârmei din Câmpia Turzii, este de părere că Grupul Mechel dă semne că vrea să se retragă din ţara noastră: „Eu cred că strategia lor este să plece din România. Eu am experienţă cu ei şi am păţit cu acte semnate şi parafate pe care nu le-au respectat. Am preconizat această strategie de la începutul anului. Nu au făcut bugetul decât pentru o lună sau două, s-au plâns că nu au comenzi, dar au dat dispoziţie ca din septembrie să nu se mai ia nici o comandă. Eu cred că şi-au scos de câteva ori banii investiţi în fabrici şi acum pleacă. Ei au profitat de monopolul de pe piaţă şi au stabilit preţul. Când a venit criza, s-au concurat între ei şi au început să piardă. Acum caută pretexte să plece. În ţară au circa 6.000 de angajaţi şi cred că şi posturile acestora sunt în pericol”.

Din păcate, situaţia actuală de la Mechel a fost posibilă pentru că Ministerul Economiei, cel care trebuia să urmărească investiţiile făcute de ruşi după privatizarea combinatelor, nu şi-a făcut treaba. Ba mai mult, Adriean Videanu, pe vremea când era ministru al Economiei, s-a deplasat la Moscova şi s-a întânit cu principalul acţionar al Mechel, Igor Ziuzin. Videanu a fost se pare de acord ca ruşii să nu mai facă în România investiţiile pe care le anunţaseră şi le angajaseră potrivit contractelor de privatizare ale combinatelor. De ce a fost Videanu de acord cu această situaţie? E o întrebare la care organele de investigaţii ale statului ar trebui să dea un răspuns. Cert este că nu s-au mai făcut. Şi de-abia acum, la aproape 10 ani de la privatizarea combinatelor, s-a trezit şi statul român.

“Există semne de întrebare legate de privatizarea combinatului Mechel Câmpia Turzii în anul 2003 şi de activitatea desfăşurată aici, fiind aplicate decizii luate în altă parte. Sunt semne că acest contract nu ar fi fost respectat. La nivelul Guvernului suntem obligaţi să facem primii paşi şi vom avea o discuţie cu miniştrii Economiei, Finanţelor, Mediului, AVAS pentru a vedea care este situaţia contractului de privatizare şi a consecinţelor acestuia. Dacă se vor constata elemente de nereguli, vor fi sesizate organele statului – dacă este vorba de concurenţă neloială, abuz în funcţie, neglijenţă în serviciu. Vom încerca desecretizarea acestui contract“, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Câmpia Turzii, Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social.

Traian Băsescu, mulţumit că ruşii au preluat industria metalurgică a României

“Ştiţi foarte bine că eu nu sunt un adversar al Statelor Unite, dimpotrivă, sunt un prieten al Statelor Unite, dar la fel de bine, dacă n-aţi ştiut până acum, trebuie să ştiţi că nu am fost niciodată un adversar al Federaţiei Ruse. Şi mi-aş dori mult, dând la o parte lucrurile în care, să spunem, nu putem coopera, să le găsim pe acelea în care putem coopera”, declara cu puţin timp în urmă Traian Băsescu, într-un interviu la postul de radio Vocea Rusiei.

“Şi sunt extraordinar de multe zone în care, eu consider, am putea coopera. Ţineţi cont că sunt preşedinte de 8 ani şi firme ruseşti deţin aproape integral producţia de oţel a României, cel puţin producţia de oţeluri speciale este în mâna unor investitori ruşi. Investitori ruşi deţin toată producţia de aluminiu a României. Investitori ruşi deţin rafinării în România. Investitori ruşi deţin perimetre de exploatare a gazelor şi a ţiţeiului în Marea Neagră”, afirma Traian Băsescu.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu