Întâlnire la nivel înalt la Satu Mare

• publicat la: 17 noiembrie 2012
Întâlnire la nivel înalt la Satu Mare

In sala mică de sedinte a Prefecturii Satu Mare a avut loc vineri 16 noiembrie o conferinta de presa de rang inalt intre ministrul de stat pentru Dezvoltarea Infrastructurii al Ungariei, Pal Volner si ministrul Transporturilor si Infrastructurii, sătăareanul Ovidiu Silaghi. Subiectul central al intâlnirii a fost reprezentat de către incheierea unui accord cadru in ceea ce priveste punctele de trecere ale frontierei România-Ungaria.

Un acord cadru de acest gen a fost deja semnat de statul maghiar cu cel slovac. Se preconizează ca si efect ce de la cele 10/12 puncte de trecere ale frontierei romano-ungare sa se ajunga la un numar de 50. De asemenea se pare ca realizarea drumului expres Baia Mare – Satu Mare – Nyiregyhaza, este posibila.

In discursul său, ministrul Silaghi a subliniat faptul că este imperios necesara in derularea proiectelor comune ale celor doua tari in ceea ce priveste drumurile si caile ferate, implicarea UE prin accesarea de fonduri. In acest sens, pentru siguranta executarii lucrarilor(cum ar fi traseul BM-SM-Petea-Nyiregyhaza sau autostrada Arad-Ungaria) se va infiinta o comisie mixta de ambele parti.

Din aceasta comisie va face parte si Ministerul Mediului ale celor doua tari pentru a nu se incalca restrictiile Natura 2000. Ministrul Silaghi aprecieaza acordul cadru ca fiind foarte important in dezvoltarea economica a comunitatilor din preajma celor doua granite. Acesta a dat exemplu zona de granita dintre Ungaria si Austria, care era slab dezvoltata inainte de acordul cadrul semnat de cele doua state, si care in prezent la cativa ani de la semnarea acordului, a inflorit. Dup ce ministrii celor doua state au parasit sala de conferinte, secretarul de stat in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, Septimiu Buzaşu, a prezentat impreuna cu proiectantul, harta soselei de centura Satu Mare.

sursa tv1sm

Lasati un comentariu