Programul de guvernare, depus la Parlament

• publicat la: 21 decembrie 2012
Programul de guvernare, depus la Parlament

Guvernul Ponta II se angajează, printre altele, să reducă nivelul TVA de la 24% la 19% până la finalul mandatului, în 2016. Programul anunţă măsuri deopotrivă pentru angajaţi şi angajatori.

Principalele puncte ale programului de guvernare pentru perioada 2013-2016:

– TVA redusă de la 24% la nivelul de 19%.

– Revizuirea sistemului de impozitare si combaterea evaziunii; pe termen mediu, stabilirea unei cote reduse de TVA la produse agroalimentare de bază, cu condiţia asigurării spaţiului fiscal necesar;

– Păstrarea impozitului de 16% şi introducerea, pe parcursul mandatului, a impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale: cote de 8%, 12% şi 16%, ce vor fi stabilite pe grile de venit.

– Un ritm mediu anual de creştere economica de 3% in perioada 2013-2016.

– Reducerea la jumătate a numărului de taxe parafiscale.

– Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori;

– Creşterea progresivă a salariului minim pe economie până în anul 2016 până la 1.200 lei.

– Scutirea de impozitare, pe o perioada de 5 ani, a dividendelor care vor fi reinvestite în utilaje şi echipamente tehnologice, cercetare-dezvoltare, sub forma majorării capitalului social la societăţile unde sunt acţionari, sau participarea la capitalul social al altor societăţi comerciale şi care conduc la crearea de noi locuri de muncă.

– Stimularea mediului de afaceri în limite admisibile pentru stabilitatea macroeconomică, prin simplificarea procedurilor şi debirocratizarea pentru micii întreprinzători. Creşterea plafonului de scutire de TVA la 65 mii euro pentru micii intreprinzatori.

– Reducerea TVA la producătorii de produse agricole de la 24% la 9%, iar 15% va rămâne la aceştia pentru dezvoltare. Măsura va fi valabilă doar pentru producţie şi nu pe lanţul de prelucrare

– Proiectul Prima Casa transformat în proiectul Noua Casă, adresat doar pentru achiziţionarea de locuinţe noi.

– Aplicarea controlului financiar fiscal de fond doar o singură dată la 3 ani pentru IMM-uri şi aplicarea principiului „o singura dată” pentru a elimina solicitările adresate IMM-urilor de către o instituţie publică de a depune documente emise de alte instituţii.

– Introducerea contractelor de performanţă în toate instituţiile publice şi companii de stat (ministere, agenţii guvernamentale, autorităţi locale şi companii de stat).

– Accelerarea ritmului de cheltuire a fondurilor europene pentru a ajunge la o rată de absorbţie în intervalul 50%-80% până la 31 decembrie 2015.

– Principalele proiecte de infrastructură luate în calcul în acest program de guvernare: Autostrada Bucureşti-Ploieşti-Braşov (tronsonul Comarnic -Braşov), autostrada Sibiu-Râmnicu Vâlcea, linia de cale ferată de mare viteza pe Coridorul IV Pan-european ( Arad-Timişoara-Caransebeş, Drobeta Turnul Severin- Craiova-Calafat/ Bucuresti, Canalul Dunăre – Bucureşti

În programul de guvernare a USL este prevăzută şi revizuirea Constituţiei.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu