SARA ASTA NU SE CÂNTĂ ,SARA ASTA SE COLINDĂ! Colinde , colinde – e vremea colindelor

• publicat la: 24 decembrie 2012
SARA ASTA NU SE CÂNTĂ ,SARA ASTA  SE COLINDĂ! Colinde , colinde –  e  vremea colindelor

Bucuria sărbătorii Naşterii Mântuitorului ne-a făcut şi pe noi să ne unim într-un cuget şi o simţire, să trăim din aceeaşi suflare, aşa cum Pruncul era încălzit de suflările animalelor în ieslea din Betleem.

Ne-am adunat şi noi, dascăli şi elevi, pentru a marca acest eveniment important din istoria mântuirii noastre şi am împărtăşit lumină în sufletele celor ce erau de faţă prin colindele şi poeziile recitate şi pregătite cu atâta dragoste şi bucurie de elevii noştri de la Şcoala Gimnazială nr. 3 Carei .

Astfel, cei mici  din clasa a IV –a SBS  au pregătit o serie de colinde, vestind praznicul luminos pe care îl aşteptăm cu toţii. Elevii din clasele gimnaziale ne-au încântat cu o panoplie  de poezii pe care le-au recitat cu patos, transpunându-ne şi pe noi în lumea ideatică a metaforelor şi în universul idilic al cuvintelor ce poartă în sine o putere a înţelesurilor, apoi colinde – că e vremea colindelor,  iar cei mai mari, elevi ai clasei a VIII -a B, au realizat o iesle  , felinare şi  stea ca semnificaţie directă a Naşterii Domnului şi ne-au încântat sufletul cu urările făcute în spirit tradiţional, participănd şi la  concursuri de iesle de la castel  cu patru lucrări. Etimologia cuvântului „Crăciun” provine din latinescul „creatio” care înseamnă creaţie, respectiv naştere.
O data cu sărbatorirea Naşterii Domnului,de Crăciun îşi serbeaza ziua si cei cu numele de Emanuel, Emanuela , Cristian, Cristina nume ce derivă de la Hristos si creştin-creştinism..
Colinda a reuşit să se păstreze până în zilele noastre marcănd din Ajun si pănă în a treia zi de Crăciun viata spirituală comunităţii.

Se spune că la Craciun cerurile sunt deschise, Dumnezeu  aude rugaciunea omului corect, aude sufletul curat care este purificat in timpul postului, iar acum are dreptul de a-i cere lui Dumnezeu clemenţă pentru munca lui şi sprijin pentru indeplinirea dorinţelor.

Colindatul atat la tara cat si la oras a ramas o sarbatoare a comunitatii,a copiilor si tinerilor care colinda ca si a celor care primesc colindatori rasplatindu-i cu daruri si contribuind astfel la pastrarea datinilor stravechi.

 

prof.Carmen Dindelegan

Lasati un comentariu