Victor Ponta, desemnat premier

• publicat la: 17 decembrie 2012
Victor Ponta, desemnat premier

Preşedintele Traian Băsescu l-a desemnat premier pe copreşedintele USL, Victor Ponta. Era singura soluţie normală, dată de rezultatul alegerilor din 9 decembrie.

Premier desemnat pentru noul guvern al României este Victor Ponta. Anunţul a fost făcut de preşedintele Traian Băsescu. La consultările care au avut loc luni între orele 10.00 şi 10.30 la Palatul Cotroceni, singura propunere de premier a fost Victor Ponta, propunere făcută de USL. Preşedintele nu a putut să treacă peste rezultatul categoric obţinut de USL la alegerile parlamentare din 9 decembrie a.c. Victor Ponta a fost „ales” să formeze noul guvern de trei congrese: al PSD, al PNL şi al USL.

Este pentru prima oară în perioada post-decembristă când desemnarea primului ministru nu este anunţată de preşedintele României printr-o declaraţie publică de presă, ci printr-un comunicat. Documentul emis de Administraţia Prezidenţială este unul sec: „Ca urmare a faptului ca a existat o singura propunere din partea reprezentantilor partidelor politice si ai minoritatilor nationale din Parlamentul Romaniei care au participat luni, 17 decembrie 2012, la Palatul Cotroceni, la consultarile in vederea desemnarii candidatului la functia de prim-ministru al Guvernului Romaniei, domnul presedinte Traian Basescu l-a desemnat pe domnul Victor-Viorel Ponta drept candidat la functia de prim-ministru”.

Update 1: USL trebuie să formeze guvernul în maxim 10 zile

Conform legislaţiei în vigoare, premierul desemnat, Victor Ponta, are la dispoziţie 10 zile pentru formarea noului cabinet şi să-l prezinte Parlamentului pentru validare. Ţinând cont de majoritatea mai mult decât confortabilă pe care o are USL în Parlament, votarea noului guvern reprezintă o formalitate.

Parlamentul este convocat în cea de a 7-a legislatură pe data de 19 decembrie şi se estimează că până pe 21 decembrie se va finaliza şi alegerea preşedintelui şi a birourilor permanente ale celor două Camere. Nu este exclus ca noul cabinet să fie prezentat Parlamentului chiar pe 21 decembrie. Conform unui anunţ venit de la Administraţia Prezidenţială, partidele politice vor fi convocate peste 10 zile la Palatul Cotroceni pentru consultări pe probleme de interes general. Este posibil ca discuţiile să se axeze pe programul de guvernare.

Update 2: Două semne de întrebare după desemnare

Desemnarea lui Victor Ponta pentru funcţia de prim-ministru trebuie urmată de două clarificări. Liderii USL trebuie să facă publică natura discuţiilor purtate miercuri noaptea la Palatul Cotroceni cu Traian Băsescu. Românii trebuie să afle dacă există o implicare directă a unor factori externi (oficiali UE şi oficiali SUA) şi dacă s-a semnat vreun document între părţi. De asemenea, Traian Băsescu trebuie să clarifice „problema” documentului înmânat, în momentul fotografiei de grup, oficialilor CE. Dacă aceste „culise” total neobişnuite nu vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice, va persista un mare semn de întrebare privind elementele de transparenţă în ceea ce priveşte USL.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu