Arafat, despre vizitele in spitale: Oamenii nu merg la cinema. Nu trebuie să plătească

• publicat la: 11 ianuarie 2013
Arafat, despre vizitele in spitale: Oamenii nu merg la cinema. Nu trebuie să plătească

Secretarul de stat in Ministerul Sănătăţii Raed Arafat afirma că „supărararea” unor reprezentanţi ai spitalelor privind noul program de vizitare a pacientilor nu decurge din prelungirea intervalului de vizite, ci pentru că vor dispărea anumite taxe.

Arafat a spus, vineri, la Târgu Mures, că argumentele unor reprezentanti ai spitalelor, potrivit cărora va creste consumul de dezinfectanti in urma noului program de vizitare a pacientilor, nu au nicio bază, el arătând că a descoperit că unii dintre acestia percepeau câte cinci lei pentru vizitele pe care le permiteau in afara programului.

„Toate argumentele acestea că ne creste consumul de dezinfectanti si ne creste volumul de curăţenie nu au nicio bază. Nu văd niciun motiv pentru care să ne speriem de oamenii care vin să-si vadă bolnavii, oricum lumea intra.

La unul dintre spitalele in care erau foarte speriati ca acum le va creste consumul de dezinfectanti am intrat pe site-ul lor si am vazut urmatorul lucru: aveau vizita două ore pe zi, dar cine voia să viziteze in afara celor două ore putea să vină oricând, dar să plătească cinci lei.

Eu cred ca acolo este supararea, nu ca noi am facut programul de vizita mai lung, dar noi am zis ca nu mai trebuie ca lumea sa plateasca, pentru ca nu intri nici la cinematograf, nici la teatru si nu te duci acolo de bunavoie, sa intri intr-un loc in care sa-ti faca placere.

Tu te duci acolo de nevoie, sa vizitezi un membru al familiei care este internat sau un prieten. Nu este normal sa ti se puna piedici ca sa nu poti face acest lucru si nu este normal sa i se puna piedici pacientului ca sa isi vada apropiatii cand el este internat.

Dacă pacientul nu e in conditiile in care să primească sau dacă nu doreste să fie vizitat, el poate să declare acest lucru. Dar nu este normal să le spui oamenilor ‘Dacă doriti să vizitati pacientul trebuie să platiti sau trebuie să dati o taxă, că vă facem o favoare că vizitati pacientul’ „, a spus Arafat.

El a adaugat că programul de vizitare a bolnavilor a fost modificat intrucât „este absurd” ca familia unui pacient să aiba voie să il viziteze doar de trei ori pe săptămână in interval de doua ore, că si cum bolnavul ar fi „la puşcărie”.

In opinia acestuia, programul de vizitare care exista inainte favoriza fenomene precum acela ca apartinatorii să dea bani pentru a avea acces la bolnav in spital in afara orelor stabilite pentru vizitare.

„Cu totii stim ca cine voia sa intre intra, dar bineinteles dand sume sau foloase celor care sunt la usa. Noi am vrut sa facem din aceste spitale niste spitale mai prietenoase, mai umane, in care să simtă bolnavul că intr-adevăr este tratat ca pacient si familia să aibă demnitatea să intre normal sa-si vada pacientul”, a mai afirmat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii.

Potrivit acestuia, in ceea ce priveste bolnavii de la terapie intensivă noul program de vizitare este similar celui din străinătate, permitându-le membrilor familiei sa intre dupa un regim special.

Secretarul de stat in Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a fost prezent, vineri, la Târgu Mures, unde a participat la bilantul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenţă „Horea” al judetului Mures.

Potrivit noului ordin al Ministerului Sănătăţii, programul de vizită pentru toate unităţile sanitare este de luni până vineri intre orele 15.00-20.00, iar in weekend intre orele 10.00-20.00.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu