„Carnaj” în Anglia în noaptea Anului Nou

• publicat la: 1 ianuarie 2013
„Carnaj” în Anglia în noaptea Anului Nou

Presa britancă – „The Sun” şi „Daily Mail” – prezintă relatări de la o noapte de „coşmar” în care s-au înregistrat mult mai multe incidente decât acum un an. Spre comparaţie, în Bucureşti, incidentele au fost puţime, minore, iar serviciul de ambulanţă a avut de rezolvat mai mult probleme… de sorginte gastronomică. Ce au păţit câteva zeci de români în Valencia.

Mii de apeluri la serviciul de ambulanţă

„A fost «masacru» în marile oraşe din Marea Britanie – Londra, Newcastle, Liverpool şi Birmingham – cu petrecăreţi care au depăşit limitele, în ciuda vremii sumbre în unele zone”, relatează publicaţiile engleze mai sus citate.

În zona Wets Midlands (centrul administrativ este Birmingham) şi unde populaţia se ridică la cca 2,7 milioane de locuitori, între orele 1 şi 4 dimineaţa s-au înregistrat 1.291 de apeluri la serviciul de ambulanţă, oficialii menţionând că este vorba de o creştere cu 9% a numărului de apeluri faţă de noaptea dintre 2011 şi 2012.

Pe coasta de sud-est, „în fiecare minut” se înregistrau 5 apeluri la 999 (numărul de telefon tradiţional, din 1937 al serviciului de ambulanţă); în Kent, Sussex şi Surrey s-au înregistrat 1.544 de apeluri între orele 22 şi 4 dimineaţa, cu 20% mai multe decât în urmă cu un an de zile. (Trebuie menţionat că, spre deosebire de România, în Marea Britanie nu se înregistrează decât foarte rar apeluri false sau glume de prost la serviciul de ambulanţă.)

În ceea ce priveşte Londra, nu au fost date publicităţii numărul de apeluri la „urgenţe”; în schimb poliţia a raportat 96 de arestări, până la ora 3.45 dimineaţa, în principal pentru infracţiuni comise în stare de ebrietate. Tot conform presei britanice, s-ar fi înregistrat şi 3 decese (informaţiile nu sunt complete) în rândul celor care au petrecut Revelionul în stradă.

160 de tone de gunoi

În Marea Britanie, ca şi de altfel în majoritatea ţărilor din Occident, trecerea dintr-un an într-altul se serbează în stradă, punctual culminant înregistrându-se la ora 00.00, când se organizează focuri de artificii. După acest moment, participanţii care nu se retrag la casele lor iau cu asalt pub-urile, cluburile, restaurantele care funcţionează normal, fără vreun program special dedicate evenimentului. În Marea Britanie, consumul de alcool este imens în noaptea de Revelion, paradoxal, reprezentantele sexului frumos fiind campioane la băutură.

În Londra, în zona Westminster, cca 250.000 de persoane au participat la momentul „focului de artificii” – s-au tras 12.500 de „focoase”, iar imediat după, 200 de gunoieri au muncit şase ore pentru îndepărtarea a 160 de tone de gunoi.

Mai mult de 3.500 de poliţişti au susţinut organizatorii, lucrând alături de colegii de la Poliția Transporturi din Marea Britanie şi alte servicii de urgenţă pentru a păstra în siguranţă petrecăreţii.

„Noapte grea” la Bucureşti?

Medicul Alis Grasu, purtător de cuvânt al serviciului de ambulanţă Bucureşti, a declarat pentru Agerpres că noaptea Anului Nou a fost „o noapte grea”. S-au înregistrat 586 de apeluri, din care 405 au fost urgenţe. 134 de solicitări au fost pentru lipotimii, cea mai mai mare parte dintre ele pe fondul consumului de alcool, 47 fiind în locuri publice, 24 de come, dintre care doar 6 alcoolice, 12 solicitări pentru oameni căzuţi pe stradă, 29 pentru traumatisme, peste 60 pentru afecţiuni digestive şi cinci naşteri. În Capitală au operat 51 de echipaje pentru urgenţă, 9 pentru consult la domiciliu şi 11 au fost alocate pentru cele 5 revelioane publice organizate în Bucureşti.

Dacă facem o comparaţie cu zonele din Anglia mai sus-menţionate, se poate spune totuşi că, în comparaţie, la noi a fost „parfum”. „Dacă într-o aglomerare urbană din Anglia s-ar înregistra doar 6 come alcoolice, atunci ar fi «şomaj» într-o astfel de noapte pentru cei de la ambulanţă”, a declarat pentru cotidianul.ro un inginer care a avut în urmă cu doi ani o bursă la Londra.

„Surpriza” de la Valencia

De regulă, cei mai mulţi români stabiliţi temporar, dar şi de o perioadă mai lungă în Spania vin de Crăciun şi Anul Nou acasă în ţară. Există însă şi situaţii inverse. Concret, unii dintre românii care lucrează în Spania îşi aduc pe perioada sărbătorilor rudele din ţară să petreacă alături de ei. Un cititor al cotidianul.ro ne-a relatat o „poveste bizară” (pentru el) din noaptea trecută. „Un unchi de-al meu a aranjat pentru mine şi mama mea să mergem la el la Valencia şi am petrecut Revelionul la un restaurat – unul foarte ca lumea – închiriat exclusiv de români. Cred că erau vreo 90-100 de persoane, dintre care 40 ca şi noi, veniţi acum din ţară, aproape toţi fiind pentru prima oară în Spania. Totul a fost perfect aranjat. Un Revelion pe cinste, dar… pe la ora 2 şi 10, ora noastră, au dispărut toţi chelnerii, trupa care asigura ambientul muzical, tot personalul de la bucătărie, fata de la recepţie şi portarul de la intrare. Am rămat numai cei cca 100 de români. N-am ştiut ce s-a întâmplat. Am mai fost prin localuri la turci, la greci, la bulgari în concediu şi nu am mai păţit aşa ceva. După vreo 10 minute, am văzut că de la fiecare masă pleca cineva şi aducea din bucătărie sarmalele, băutură etc. Şi aşa au ţinut-o până la 6 dimineaţa, când am părăsit localul, unde nu mai era picior de personal. Abia mai târziu m-am lămurit: petrecerile de Anul Nou din localuri ţin la ei până la ora 12 noaptea, ora lor (românii schimbă anul în Spania la ora 2 noaptea) şi după ce-şi urează «La mulţi ani» şi sănătate toţi cei care petrec, inclusiv personalul, pleacă. Din această cauză personalul a plecat la 10 minute după ce ei au intrat în noul an. Cine a închiriat însă localul a aranjat cu patronul ca noi să stăm până dimineaţă, iar serviciile s-au transformat în autoservire. Petrecerea nu a avut de suferit, s-au pus CD-uri aduse de români, dar pentru unii dintre noi a fost, la început, un şoc”.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu