Mica Unire sărbătorită la Carei

• publicat la: 22 ianuarie 2013
Mica Unire sărbătorită la Carei

Direcția de Cultură și  Sport din cadrul Primăriei Municipiului Carei va marca Unirea Principatelor Române,  joi, 24 ianuarie, începând cu ora 12.00, pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român din Carei printr-un Te Deum, depunere de coroane și un scurt moment artistic.

Organizatorii invită careienii să marcheze împreună acest eveniment deosebit de important pentru istoria poporului român.

 Pe 24 ianuarie 1859 românii sărbătoresc unul din evenimentele istorice de prim rang: formarea statului român modern prin alegerea lui A.I. Cuza ca domnitor.

Lui A.I. Cuza i se datorează consolidarea în următorii 7 ani a acestui demers prin impunerea de legi pe baza cărora să se consolideze statul român. Lui Cuza îi datorăm România de astăzi, el practic lăsând lui Ferdinand o ţară cu lucrurile si legile deja puse la punct.Cuza a fost cel care a realizat fundamentul solid pe baza căruia România s-a întregit pe 1 decembrie 1918.

 

În această zi nu s-a preocupat lu­mea de persoane, nu s-a preocupat lu­mea de partide, nici de pasiuni, ci de ri­dicarea naţiunii române.

Niciodată n-am văzut în viaţa mea şi poate că dacă voi avea să tră­iesc mulţi ani, nu voi mai vedea încă această voinţă spontanee şi întreagă a neamului românesc, ca aceea din 24 Ianuarie.

Prin alegerea unui om atunci, Unirea definitivă a Principatelor s-a fă­cut; căci când s-a dat votul în Di­va­nul ad-hoc, atunci s-a manifestat nu­mai o dorinţă, ca să ajungem la Uni­rea Principatelor, dar ea nu s-a fă­cut atunci. Declararea Divanelor ad-hoc a fost un vot ca să se ridice acest mo­nu­ment măreţ, dar n-a fost ri­dicarea în­suşi a monumentului,afirma la acea data senatorul N.Voinov.

 

comentarii

de patriot national la 23 ianuarie 2013 - 15:10

Bravo frati romani!

Lasati un comentariu