Modificări la noul COD RUTIER. Bicicliştii şi motocicliştii, cei mai afectaţi

• publicat la: 4 ianuarie 2013
Modificări la noul COD RUTIER. Bicicliştii şi motocicliştii, cei mai afectaţi

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare la 1 ianuarie şi aduce o serie de modificări importante de care aceştia trebuie să ţină seama în cel mai scurt timp.

 

Una dintre cele mai importante schimbări vizează bicicliştii, care vor fi obligaţi să nu se amestece în trafic.

Astfel, dacă un drum este prevăzut cu o pistă specială destinată bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă. Altfel, bicicliştii vor primi amenzi.

Nu respecţi bicicliştii, ai încurcat-o

Şoferii vor trebui să fie mult mai atenţi, deoarece Codul Rutier va mai include în categoria contravenţiilor care vor fi sancţionate cu amenzi din clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte, plus amendă) şi „nerespectarea  normelor privind circulaţia bicicletelor”.

De asemenea, se impune obligativitatea deţinerii unui permis pentru mopede, scutere, ATV-uri, vehicule a căror viteză maximă nu depăşeşte 45 km/h, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi. Această modificare vizează cu precădere acele autoturisme de mărimea unui Tico şi care poartă denumirea generică MC 1 şi MC 2.

Producătorul francez a venit cu o idee inovatoare: a redus puterea motorului la 4 kilowaţi, adică 5,4 cai putere, obţinându-se astfel omologarea la categoria motociclu, subcategoria L6e „cvadriciclu uşor. Astfel, puteai conduce maşina chiar dacă nu aveai 18 ani sau când, consumai alcool. În acest caz, poliţia nu avea ce să-ţi reţină, deoarece vechea lege nu te obliga să ai carnet de conducere pentru maşini de tipul MC 1, care însă puteau atinge 70 kilometri pe oră.

Motocicletele puternice, doar după 24 de ani

Noile reglementări rutiere stabilesc ca prelungirea valabilităţii administrative a permisului de conducere este condiţionată de efectuarea verificării medicale corespunzătoare categoriilor de permis deţinute. Până acum, la reînnoirea unui permis auto expirat, nu se impunea efectuarea examinării medicale.

Mai mult decât atât, legea precizeaza clar că eliberarea permiselor de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează  fără susţinerea unui nou examen. O altă modificare se referă la dobândirea permisului. Astfel, pentru obţinerea permisului pentru categoria A, candidatul trebuie să îndeplinească inclusiv una dintre următoarele două condiţii: să aibă cel puţin 24 de ani şi să aibă cel puţin 20 de ani şi doi ani de experienţă pe o motocicletă din categoria A2. Vârsta minimă pentru categoria A2 este de 18 ani. Vârsta minimă pentru categoria A1 este de 16 ani. În categoria A2 intră motocicletele cu puterea maximă de 25-35 kW, cu capacitatea cilindrică de cel puţin 400 cm3.

sursa romanialibera.ro

Lasati un comentariu