Suntem tineri.Unde şi cum ne distrăm ?

• publicat la: 12 ianuarie 2013
Suntem tineri.Unde şi cum ne distrăm ?

Trăim intr-un secol în care ni se repetă că avem tot ce ne dorim. Auzim des de la adulți: „Pe vremea mea….” sau „Noi nu aveam atât de multe ca și voi”. Da, timpurile s-au schimbat, la fel şi modul de distractie dar cu toate astea tentațiile au rămas aceleași.

Dacă poveștile părinților încă ne încântă prin felul în care se distrau ei facând petreceri pe stradă sau în casele prietenilor unde îmbrăcămintea, încăltămintea, machiajul sau culoarea  părului nu conta căci se reuneau ca să se distreze, acum tocmai acele lucruri de care părinții nostri nu erau interesați, ne interesează pe noi. Frumoasele petreceri din stradă au fost înlocuite cu party-urile din cluburi. Dar oare asta este ceea ce ne dorim?

Pentru a afla dacă tinerii fac in timpul lor liber ceea ce-și doresc am întrebat 25 de tineri, liceeni si studenți, cu vârste cuprinse între 16 si 23 de ani, din diferite orașe(Carei, Tăsnad,Oradea,Cluj şi Miercurea-Ciuc) iar rezultatul m-a surprins.

Doar 6  tineri au suținut că în timpul lor liber ei fac ceea ce își doresc, 7 tineri au susținut că orașul în care locuiesc  nu le oferă mijloacele de care aceștia ar avea nevoie ca să facă ceea ce își doresc in timpul liber  iar restul persoanelor chestionate au susținut că nu au timp să facă toate lucrurile pe care și le doresc.

Întrebați cum și-ar petrece timpul liber, tinerii au răspuns că ar ieși cu prietenii în oraș, ar merge la teatru, la cinema,ar face sport  sau diferite cursuri:de dans, de pian,de echitație, de modeling  sau pur si simplu ar sta mai mult cu cei dragi sau ar citi o carte.

Un răspuns care m-a impresionat a fost al unui student la UTCN pe nume Robert Oprea :”Asta este o întrebare bună.Îmi place foarte mult să-mi petrec timpul meu liber citind o carte bună.Iar acum o carte bună ar fi o pauză ideală”.

Însa când au fost întrebați ce fac de fapt în timpul liber doar 6 dintre aceștia fac in timpul lor liber ceea ce își și doresc, 8 tineri au recunoscut că își petrec mult prea mult timp navigând pe internet, dar in general aceștia își petrec timpul acasă sau prin oraș, învățând, sau vizionând filme,făcând sport sau pur si simplu pierzând vremea.

O problemă mai veche pentru tinerii din Carei este faptul că oraşul nu le oferă ceea ce au ei nevoie la momentul actual.

V.L.spune „nu avem un cinematograf, un teatru sau măcar un club decent”. V.C. ne spune că  „Orasul nu imi oferă posibilitatea să îmi dezvolt o carieră în viitor, cu siguranţă după terminarea facultăţii mă voi muta.”

D.G. ne zice”Imi place Careiul pentru că e linistit, probabil mă voi intoarce să locuiesc aici atunci când voi imbătrâni un pic, dar până atunci cu siguranţă mă voi muta.”

Probabil că nu toti cei care au afirmat că se vor muta chiar o vor face, dar dragi responsabili cu problemele tineretului, tinerii noştri pleacă  iar Careiul va rămâne incet, incet(dacă privim cu 10-20 de ani in viitor) fără nici o pată de culoare. Nu rezolvăm foarte mult dacă construim un sens giratoriu sau dorim să scoatem din funcţiune singurul semafor. Dar rezolvăm foarte multe dacă ne asigurăm că viitoarele generatii au cum să-şi construiască o carieră in Carei, că vor avea  un cinematograf, un teatru, şcoli cu profesori buni(pentru că deageaba avem şcolile dotate, degeaba avem o formă fără fond)  să avem un spital bun nu numai din punct de vedere al clădirii.Trebuie  să se înceapă o campanie de atragere a tinerilor absolvenţi  şi de studii superioare şi să găsim modalităţi de asigurare  pentru viitorii  adulti a unui  loc de muncă.

Fără îndoială,pentru majoritatea tinerilor, o  „destinație”  în vogă este clubul.Fie că e la munte sau la mare, la deal sau la câmpie, cluburile au răsărit ca ciupercile după ploaie. Iar acest lucru a devenit rapid un loc plin de tentații. Cluburile au apărut şi in Careiul nostru, unele s-au ofilit, dar s-au ivit altele in locul lor, cu mare tam-tam la deschidere,dar  am aflat apoi că de fapt nu avem nimic nou faţă de celelalte cluburi existente. Avem acelaşi  tip de muzică, aceeasi aglomeratie, aceiaşi oameni in stare de ebrietete si nelipsitul fum. Dar ne putem numi norocosi  pentru că  avem măcar unde „să ne ducem”, să ne bucurăm de toate aceste lucruri si  să ne distrăm.

Întrebați fiind cât de mult ies în cluburi,  15 dintre cei 25 de tineri au răspuns că merg aproximativ în fiecare săptămana, iar ceilalti 10 au afirmat că se duc în cluburi destul de rar, numai la ocazii speciale.Un răspuns care mi-a plăcut in mod deosebil a fost cel al Loredanei Blaga: „merg destul de rar în club,încerc să mă feresc de tentații și încerc să ascult de sfaturile mamei deși am 18 ani. „

O altă întrebare la care am cerut răspunsuri  a fost ce anume nu le place in club. Răspunsurile au fost foarte asemănătoare, marea problemă sunt oamenii care întrec limita când vine vorba de băuturi alcoolice, aglomerația, fumul și faptul că unele cluburi nu-și rezervă dreptul de a-și selecta clienții.Dar se pare că și modul în care se comportă unii oameni este o problemă „fetele au devenit mult prea disponibile și întrec măsura mai ceva ca băieții’, este dezgustător să vezi  o fată beată”a afirmat un tânăr, iar un altul  a considerat că „dansatoarele sunt de prost gust, reprezintă o degradare a femeii”.

Și la întrebarea :”ce vă place în club?” răspunsurile au fost asemănătoare: tinerii fac cunoștința cu alte persoane, se distrază cu prietenii, se deconectează de la rutina zilnică, unii chiar se relaxează in club, dansând.

Pentru majoritatea tinerilor chestionați clubul este un loc unde distracția este la ea acasă, în ciuda micilor probleme întâmpinate ca cele menţionate mai sus .Aproximativ trei sferturi din tinerii cu care am stat de vorbă  au declarat că depăsesc limita când vine vorba de bautură.

În concluzie, consider că pentru a te simti bine oricunde, nu neapărat în club, ar trebui să existe un echilibru  între util si plăcut, adică să te simți bine, să te distrezi atâta timp cât acțiunile tale nu îi deranjează pe cei din jurul tău.

În privința timpului liber, eu cred că poti să faci ceea ce iți dorești atâta timp cât dorințele tale nu sunt exagerate şi nu deranjează comunitatea. Asta nu înseamnă că trebuie să aplicate  măsuri drastice în caz de -întrecerea măsurii-doar pentru că suntem tineri.Tinerețea este caracterizată prin rapiditatea schimbării modului  de a gândi, adică e posibil ca ce ne place azi, poate să nu ne mai placă mâine.

Închei acest articol cu îndemnul: să nu uităm că suntem tineri și să nu uităm să rămânem tineri! Pentru că oricât de mult ar îmbătrâni trupul, sufletul este nemuritor și trebuie să avem grijă de el.

Andreea Moisei

comentarii

de Norbert la 12 ianuarie 2013 - 00:30

Un articol foarte bun. Desi tind sa cred ca mai nou si iesirile la club incep sa devina mai mult o rutina decat o „scapare” de la rutina pentru tineri.

de Horia Mărieș la 12 ianuarie 2013 - 00:43

F. bun articol. Felicitări sincere Andreea Moisei. Asteptăm și altele.

de Schumi la 12 ianuarie 2013 - 00:53

Un articol foarte frumos scris. O treaba excelenta ai facut Andreea. Tine-o tot asa!

de Horia Mărieș la 12 ianuarie 2013 - 07:35

Citez din articol:

„Probabil că nu toți cei care au afirmat că se vor muta chiar o vor face, dar dragi responsabili cu problemele tineretului, tinerii noştri pleacă iar Careiul va rămâne încet, încet (dacă privim cu 10-20 de ani în viitor) fără nici o pată de culoare. Nu rezolvăm foarte mult dacă construim un sens giratoriu sau dorim să scoatem din funcţiune singurul semafor. Dar rezolvăm foarte multe dacă ne asigurăm că viitoarele generatii au cum să-şi construiască o carieră în Carei, că vor avea un cinematograf, un teatru, şcoli cu profesori buni (pentru că deageaba avem şcolile dotate, degeaba avem o formă fără fond) să avem un spital bun nu numai din punct de vedere al clădirii. Trebuie să se înceapă o campanie de atragere a tinerilor absolvenţi şi de studii superioare şi să găsim modalităţi de asigurare pentru viitorii adulți a unui loc de muncă.”

Habar n-am cine sunt cei „dragi responsabili cu problemele tineretului” în Carei. Am doar niște vagi bănuieli. Dar poate n-ar strica ca aceștia să pună mână de la mână sau de la consilier local la primar și la viceprimar, și să scoată o Hotărâre a Consiliului Local de sponsorizare, că tot este azi 12 ianuarie a.c. o ședință la Primăria din Carei. Prin sponsorizarea respectivă să tipăresca pe undeva cartea pe care eu am văzut-o într-o fotografie, dar într-un singur exemplar, carte ce s-a născut fiindcă „xyz a adunat toate poeziile și le-a pus împreună de a făcut o carte” …”dar așa de faină e…are și cuprins și tot…iar când am primit-o am și plâns”.

Ce ar fi „dragi responsabili cu problemele tineretului” din Carei dacă ați face-o din nou să plângă pe fătuța asta și dacă ați sponsoriza apariția în librării a volumului de versuri cu titlul „O parte din mine…” autor fiind o elevă din Sanislău a Liceului Teoretic din Carei, elevă numită Andreea Iuliana Moisei?

Ce ar fi dacă i-ați face o surpriză plăcută de ziua ei, adică la cei 18 anișori, exact pe 4 martie a.c.?
Pe mine unul d-șoara m-a convins prin articolul de mai sus că merită.

Mai lăsați deoparte „dragi responsabili” sponsorizarea cavalerilor vinului care se roagă zilnic Sfântului Orban si ocupați-vă mai bine de cultură și de oamenii tineri din Carei.

P.S. Alte citate care m-au pus pe gânduri și care m-au făcut să mă întreb ce voi face atunci „când voi imbătrâni un pic”:

„O problemă mai veche pentru tinerii din Carei este faptul că oraşul nu le oferă ceea ce au ei nevoie la momentul actual.”

V.L. spune “nu avem un cinematograf, un teatru sau măcar un club decent”.

V.C. ne spune că “Orasul nu imi oferă posibilitatea să îmi dezvolt o carieră în viitor, cu siguranţă după terminarea facultăţii mă voi muta.”

D.G. ne zice ”Imi place Careiul pentru că e linistit, probabil mă voi intoarce să locuiesc aici atunci când voi imbătrâni un pic, dar până atunci cu siguranţă mă voi muta.”

de Fan la 12 ianuarie 2013 - 10:02

Felicitari Andreea.Imi plac si scenetele tale !
Nu e totul pierdut cu tineri ca si tine !

Mult curaj Andrea- ca stii tu :tot ceea ce nu te distruge te face mai puternic!

de angy la 12 ianuarie 2013 - 13:34

Felicitari Andreea ,sunt din nou mandra de tine. Ai scris un articol foarte bun.
Felicitari si sa ai spor in toate in continuare.

de Nicoleta Latis la 12 ianuarie 2013 - 20:37

Bravo, Andreea!
Talentul literar ti-l cunosc din scenetele pe care le-am vazut la spectacolele de la Teoretic pe care tot tu le-ai pus in scena. De asemenea stiu ca ai o educatie foarte buna pentru ca am avut onoarea sa-ti cunosc parintii. Ceea ce m-a surprins extrem de placut in acest articol este profunzimea cu care gandesti. Atat cat mai avem tineri care gandesc ca tine avem speranta intrun viitor mai bun. A fost o placere sa-ti citesc articolul.

de Anca la 13 ianuarie 2013 - 16:23

Bravo Andrea!
un articol deosebit si bine lucrat

de joska la 14 ianuarie 2013 - 00:40

ce e cu atatea seringi pe drum la iesirea din oras catre un club,asa,mai mare?

de semuta la 14 ianuarie 2013 - 06:21

se muta spitalul. ai ceva impotriva??

de Alexandra la 14 ianuarie 2013 - 15:55

Felicitări pentru articol! E foarte bun! Ţine-o tot aşa! Sper ca după ce „responsabilii de problemele tineretului” citesc vor face ceva pentru ca oraşul nostru mai atractiv pentru tineri, prin asta nu mă refer la luminiţele de Crăciun, sau încă câteva sensuri giratorii, iar castelul e într-adevăr frumos, dar nu văd cu ce ne poate ajuta. Încă exista lucruri importante care ne lipsesc.

Lasati un comentariu