Cărţi de identitate cu microcip şi amprente,de la 1 iulie

• publicat la: 27 martie 2013
Cărţi de identitate cu microcip şi amprente,de la 1 iulie

De la 1 iulie, autorităţile vor emite noi carti de identitate pentru români, care vor avea microcipuri si amprente, dar acestea nu vor fi obligatorii pentru toată lumea.

In urma protestelor preotilor si a celor care nu sunt de acord cu noul model, autorităţile au decis că oamenii vor putea opta pentru una dintre cele trei variante valabile.

Comisarul sef de politie Dumitru-Florin Baba a declarat, pentru Ziare.com ca “noua carte electronica de identitate nu este obligatorie, cetăţeanul roman avand posibilitatea de a opta pentru unul dintre cele trei tipuri de acte de identitate”.

Potrivit oficialului Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, cele trei variante sunt: carte de identitate (fara ), carte electronica de identitate numai cu imaginea faciala ca data biometrica si carte electronica de identitate cu ambele date biometrice (imagine faciala si amprenta).

Noile carti de identitate vor avea dimensiunile de 85,6×54,0 mm (aproximativ cat un permis de conducere), informatiile fiind tiparite atat pe fata, cat si pe verso, spre deosebire de cele vechi, care au informatiile numai pe o fata.

In ce priveste valabilitatea, comisarul de politie ne-a precizat ca noile carti de identitate sunt valabile patru ani pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani, si cinci ani dupa implinirea varstei de 18 ani.

Pretul noilor acte nu a fost inca stabilit, avand in vedere ca pana la 30 iulie abia va intra in vigoare “platforma-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cartii electronice de identitate si punerea in circulatie a cartii electronice de identitate”.

“Contravaloarea noilor acte de identitate nu a fost inca stabilita de catre CN Imprimeria Nationala SA, cu avizul Ministerului Finantelor”, a precizat Dumitru Florin-Baba.

Autoritatile sustin ca acest model garanteaza un grad de protectie ridicat impotriva furtului de identitate.

sursa 

Lasati un comentariu