Comunicat al Consiliului Judeţean

• publicat la: 6 martie 2013
Comunicat al Consiliului Judeţean

Consiliul Județean Satu Mare și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare au susținut organizarea manifestărilor dedicate Centenarului Vida Gheza de la Carei, considerând că județul Satu Mare trebuie cuprins în circuitul evenimentelor prin care marele sculptor este omagiat la împlinirea a 100 de ani de la naștere.

Centenarul Vida Gheza este inclus in calendarul Ministerului Culturii, manifestările omagiale fiind prevăzute sa se organizeze la Baia Mare, Cluj şi Bucureşti, dar şi la Roma. Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a declarat că era firesc ca marele artist să fie aniversat și la Carei, acolo unde se află una din cele mai importante opere ale lui Gheza Vida .

Manifestările de la Carei au fost organizate de către Direcția pentru Cultură Carei și redacția Buletin de Carei, fiind un eveniment elegant și distins, care a fost apreciat de familia sculptorului, academicianul Marius Porumb și soția acestuia,Zoe Vida Porumb. Spre deosebire de proiectul directorului Direcției pentru Cultură și Patrimoniul Național a județului Satu Mare, Gheorghe Pop Silaghi (Vulturescu), ce voia să se limiteze la ”o lansare de pliante”.

Adrian Ștef a afirmat că directorul Direcției pentru Cultură și Patrimoniul Național al județului Satu Mare nu a cerut, verbal sau în scris, sprijinul Consiliului Județean Satu Mare pentru organizarea de manifestări dedicate Centenarului Vida Gheza, neputând fi acuzat de lipsă de colaborare. ”Trebuie spus că evenimentul  gândit de Gheorghe Pop Silaghi (Vulturescu) se suprapunea cu manifestările organizate la Baia Mare, familia sculptorului nedorind ca la Carei aniversarea lui Vida Gheza să fie organizată doar pentru a fi marcată ca un punct în calendarul evenimentelor culturale”, a spus președintele Consiliului Județean Satu Mare.

Referitor la lucrările executate de Primăria Carei în zona Monumentului Ostașului de la Carei, ele nu fac parte din niciun proiect al Consiliului Județean Satu Mare,se precizeaza in comunicatul remis de biroul de presa al Consiliului Judetean.

 

comentarii

de Horia Mărieș la 9 martie 2013 - 04:57

Într-un vast editorial intitulat ‘Nagykároly polgármesterét ismét a „monument” miatt támadjak’ publicat în numărul din 7 martie a.c. al săptămânalului editat de Asociatia Culturala (sic!) Nagykároly és Vidéke, săptâmânal aflat în administrarea consilierului local din partea UDMR adică al distindei doamne Vénig Gabriella; redactorul sef Boros Ernö, angajat al Primăriei Municipiului Carei ia din nou aăararea primarului Kovács Jenö.

Nimic anormal în treaba asta, fiindcă dacă cineva te plătește, dacă îți pune pe masă pâinea cea de toate zilele, ai obligația morală și creștinească să-l aperi cu toate mijloacele posibile și chiar să-i pupi și mânușițele.
Asta și face numitul Boros Ernö. Doar că mijloacele și argumentele lui Boros Ernö sunt, așa cum ne-a obișnuit deja de foarte multă vremea, lamentabile.

Să le luăm pe rând.

Boros Ernö îl deplânge pe primarul Kovőcs Jenö că acesta este atacat din nou, fiindcă prin acțiunile pe care le-a patronat, acesta a reușit „performanța” ca partea de parc din jurul Monumentului Ostașului Român „să fie scurmată și să arate urât” cu ocazia ceremoniilor ce au avut loc în ziua de 1 martie a.c., la centenarul nașterii sculptorului maramureșean de origină română Vida Gheza.

Așa este, respectiva parte de parc a arătat mizerabil în ziua de 1 martie a.c., iar oaspeții de seamă, rudele sculptorului precum și oficialitățile participante au fost nevoite să-și înmoaie pantofii în clisă careiană.

Nimic de criticat până aici, fiindcă nu poți avea absolut nici o pretenție ca primarul Kovács Jenö să dea dovada celor 7 ani de acasă (pe care nu-i are) și să-și trateze cu atenția cuvenită oaspeții. Nu este stilul/genul lui. Nu le are el pe astea minore cum ar fi tradiționala ospitalitate.

Cine îl atacă însă pe primar în opinia d-lui Boros?

Păi bineînțeles că tot cei care-l atacă de la alegerile locale din 9 decembrie 2012 încoace, și anume naționaliștii USL-iști careieni, cei ce manifestă în acțiunile lor evidente accente antimaghiare și cei care uzează de o logică-securistă caracteristică doar celei mai întunecate părți a „epocii Ceaușescu”.

Nu sunt avocatul celor ce activează politic în cadrul USL-ului careiean și este doar apanajul acestora să uzeze sau nu de dreptul la replică vs. invectivele enunțate de Boros Ernö la adresa lor și anume: „naționaliști”, „antimaghiari”,”securiști”.

Eu sunt stupefiat doar de tupeul dus până la un maxim extrem, pe care un fost absolvent al celebrei Academii „Stefan Gheorghiu”, și încă pe vremea celei mai întunecate părți a „epocii Ceaușescu”, poate să-l aibă.
E vorba de Boros.
Poporul român are o vorbă : “Hoţul strigă – Hoţii!”
I se potrivește la marele fix numitului Boros Ernö.

Pentru cei foarte tineri care încă poate nu știu, este de notat că Academia Ștefan Gheorghiu a fost o universitate politică din București, din perioada comunismului. A fost înființată la 21 martie 1945 de Partidul Comunist Român, la inițiativa Anei Pauker, sub denumirea de Universitatea Muncitorească a Partidului Muncitoresc Român (P.R.M.). Deși denumirea instituției a suferit numeroase modificări de-a lungul timpului, numele de Ștefan Gheorghiu, adăugat în 1946 în memoria militantului socialist de la începutul secolului al XX-lea, a fost păstrat până în 1989. Domeniul de activitate consta în pregătirea cadrelor de conducere a activității de partid, social-politice, economice și administrației de stat – evident, comuniste. Nu oricine putea urma cursurile Academiei Stefan Gheorghiu, trebuia să ai neapărat un „dosar de cadre” foarte curat, să ai origină socială „sănătoasă” iar cei mai prețuiți și de încredere erau cei care erau colaboboratori (de ex. infirmatori, șoptitori) ai odioasei Securități.

Nu bag mâna în foc, fiindcă nu i-am citit C.V.-ul (se pare că nici nu-l are) dar aș paria cu oricine pe o ladă de bere că și “lemnarul” Kovács Jenö, care a aterizat la Carei de la Satu Mare în anul 1988 direct în funcția de director, și-a tocit câtva timp coatele prin băncile Academiei Stefan Gheorghiu. Ăia, comuniștii, dacă tot l-au pus director în 1988, trebuiau măcar să-l învețe să scrie și l-au trimis probabil la Academie.

Cităm dintr-un interviu recent al primarului: „Am 56 de ani, sunt primar al municipiului la al treilea mandat, sunt inginer de industria lemnului, sau “lemnar” cum se spune în branşă. Am ajuns din Satu Mare în Carei în 1988, ca director la Fabrica de mobilă “Crasna”, unde am rămas în respectiva funcţie până în 1992. Acum, la al treilea mandat ca primar, mă consider deja careian.”

Costatăm din interviu că “lemnarului” Kovács Jenö nu i-au trebuit decât 4 ani de management inteligent ca să pună definitiv pe butuci “Crasna” și să încaseze ciubucul aferent, via fostul lui șofer, de la Kaufland pentru terenul intravilan pe care era “Crasna”. Are viteză tipul, nu glumă.

Ne bucurăm de asemenea sincer pentru primarul Kovacs Jenö că la al treilea mandat de primar a ajuns și el – în sfârșit – să se considere „deja careiean” până atunci probabil că era asaujan. Nici nu i-a trebuit prea mult timp!

Boros Ernö îl scuză pe primar pentru arăturile, scurmatul și scosul dalelor de la Monument, argumentând că lucrarea dată pe ochi frumoși firmei dn Marghita era planificată și finanțată cu 1,2 milione de lei de Ministerul Mediului si Schimbărilor Climatice.

Așa o fi, dar deșteptul de primar nu putea să mai aștepte măcar o săptămână cu startul scormonelilor, adică până după data de 1 martie a.c.??????

Sau voia să termine reamenajarea parcului de la Monument nepărat până la data de 15 martie a.c. când vor avea loc alte festivități, mult mai importante pentru el, în oraș?

În sprijinul primarului, Boros Ernö face apel la vorbele kulturnikului sătmărean, a poetului de valoare mondială candidat la premiul Nobel pentru literatură numitul Pop Silaghi Gheorghe alias George Vulturescu, filolog drd., în prezent (dar oare pentru cât timp ???) directorul executiv al Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național a județului Satu Mare. Prietenul de pahar al primarului Kovacs Jenö.

Păi pe unul mai breaz care să-l apere pe primarul domnul și stăpânul vostru, viitor gróf, chiar n-ați găsit, stimate d-le Boros Ernö? Nu vă este destul de clar, urmare conferinței de presă susținută de respectivul Vulturescu în ziua de 2 martie a.c. că individul este un încrezut găunos agramat ce nu stăpânește nici măcar limba română, d-apoi limbajul poetic?

Ăsta e cel ce a stat/zăcut mai mult de 30 de ani în fruntea culturii sătmărene? Halal să vă fie! După felul în care vorbește, tipul provine de-a dreptul dintr-o grotă, ăsta este și motivul probabil pentru care ultimul volum de versuri pe care și l-a lansat recent cu mare tam-tam la S.M., se intitulează “Grota şi litera”!

Insipidul de Boros Ernö m-a lăsat însă pur și simplu siderat cu argumentația scoasă la iveală la finalul editorialului său.

Face o paralelă între comportamentul primarului de etnie maghiară Kovács Jenö și comportamentul unui primar de etnie română nenominalizat, ajuns – nedemocratic, zice Boros – în fruntea urbei în perioada interbelică.

Se invocă în context vandalizarea, în anii 1932-1933, a statuii lui Kolcsey Ferenc și a statuii lui Kosuth Lajos.

Lucru evident regretabil, dar ce are sula cu prefectura d-le Boros?
Acum pe bune!

Ce are Monumentul Ostașului Român creație a lui Vida Gheza cu statuile lui Kolcsey si Kosuth?

Au trecut de atunci exact 80 de ani!!!

Sau d-l Boros Ernö a evocat niște evenimente nefericite petrecute prin anii 1932-33 ca să găsească explicația comportamentului primarul Kovács Jenö din data de 1 martie 2013? Primarul Kovács Jenö prin scoaterea dalelor (parte integrantă a Monumentului) a vrut să se răzbune pentru vandalizarea statuilor Kolcsey si Kosuth din 1933?

Dacă este așa, parcă începem să-l înțelegem pe primarul Kovacs!

Dar tot siderați rămânem de logica-horthystă a distinsului literat Boros Ernö. Ne mai vorbind de faptul că Boros Ernö nu scapă aproape nici un editorial în care să nu pomenească cu nostalgie, cu mare oftică și cu irredentizmus de tratatul de la Trianon.

P.S.

Îmi place că Boros Ernö citează permanent din „Szatmármegyei Közlöny”.

De data asta a avut predilecție pentru numerele din 2 și 6 octombrie 1940. Adică pentru numere apărute după intrarea trupelor maghiare în Ardealul de Nord, după Dictatul de la Viena (cunoscut și ca Al doilea arbitraj de la Viena), act internațional încheiat la 30 august 1940, prin care România a fost silită să cedeze aproape jumătate (43.492 km²) din teritoriul Transilvaniei în favoarea Ungariei horthyste. Acest act a fost impus de Germania Nazistă și Italia fascistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial sub titlul de „arbitraj”.

M-am mai întrebat pe aici pe la comentariile în B. de C. oare de unde le-a șutit Boros volumele respective?

Aș vrea să văd și eu cândva colecția interbelică a ziarului tipărit la Carei, „Szatmármegyei Közlöny”.

Mă întreb în a cui bibliotecă privată din oraș se află acum această colecție ce a stat o vreme în biblioteca găzduită de Castelul Károlyi. Am informații pe „surse”, că anumite volume au ajuns în rafturile unor biblioteci private din Carei. Oare și biblioteca privată a lui Boros Ernö sau bibloteca privată a organizației locale UDMR, sau biblioteca Asociaței Culturale N & V s-a „îmbogățit” cu astfel de volume după debandada din 1990?

Dacă Boros Ernö mai are niscaiva vână în instalație, poate mă lămurește și mă îndrumă și pe mine unde aș putea să le consult. Volumle.

Pot citi fără probleme informația respectivă chiar dacă va apărea în săptămânalul scris în limba maghiară N & V.

🙂 Prezentul text este un pamflet și trebuie tratat ca atare. 🙂

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații !

de zoli la 9 martie 2013 - 08:08

vorbiti de consilierul personal al primarului care are retinere din salar pentru ca nu isi plateste datoriile de 5 ani asa cum a zis domnu ciuta in scrisoarea trimisa careienilor si semnata????
este cumva si presedintele UDMR CAREI?????
cu astfel de oameni se inconjoara Kelemen Hunor si comunitatea maghiara???
sa fi ajuns la capat de drum UDMR daca nu are posibilitate sa aiba la conducere oameni integri?

de haiduc la 9 martie 2013 - 08:20

e o rusine si o impertinenta din partea primarului sa spuna ca este careian!!!!!!!
un careian nu isi distruge spatiile verzi de dragul incasarii unor comisioane ca sa isi acopere gaurile si falimentele rasunatoare!!!!
careienii sunt gospodari si stiu sa isi dramuiasca veniturile si nu cheltuie din banii luati cu imprumut de la toate bancile de au ajjuns sa nu mai vrea nimeni sa dea imprumut la primariaCAREI!!!!
aduce firme din afara numai sa nu dea de lucru la oamenii de la firmele din orasul CAREI!!!!
avem atatea firme de paza si el aduce firma din oradea a unui cetatean maghiar sa asigura paza la castel!!!!!
firma din marghita stie si sa scoata dale de la monument si sa renoveze o cladire cum este teatrul!!!!
Rusine Kovacs jeno!!!!

de Horia Mărieș la 9 martie 2013 - 11:40

Sunt curios dacă primarul a reușit să scoată dalele din parcarea motelului.

Nu de alta dar se aşteaptă şi participarea oficialităţilor locale şi judeţene la ediţia din acest an a concursului local de vinuri nobile de la Carei care are loc sâmbătă, 9 martie, la motel, începând cu ora 10.

Benze Zoltán, organizatorul principal, președintele Ordinului Cavalerilor Vinului Sf. Szent Orbán Borlovagrend din Carei, a informat media ca vor concura cca 120 de mostre locale de vin.

Mai sunt curios și cu câți bani a sponsorizat anul acesta Primăria Municipiului Carei acest eveniment de o covârșitoare importanță culturală?

În ședința Consiliului Local nu s-a votat încă nici un fel de sponsorizare, dar nu ne facem probleme fiindcă se va vota oricum post mortem, adică la o lună-două de la desfăsurarea evenimentului și de la îngurgitarea celebrelor vinuri roșii și albe produse în zonă.

de Horia Mărieș la 10 martie 2013 - 06:18

ORDINUL CAVALERILOR VINULUI Sf. Szent Orbán BORLOVAGREND din Carei.

Muncă grea și serioasă. Membrii de seamă. Veșminte grele. Oameni fericiți.

„Vinul este sfânt. Vinul este bucurie. Vinul este o băutură dumnezeiască”.

http://www.youtube.com/watch?v=Cd9BL14mChA

Lasati un comentariu