Dezastrul FMI-CE-BCE în cazul Cipru (Spania, Irlanda, România)

• publicat la: 22 martie 2013
Dezastrul FMI-CE-BCE în cazul Cipru (Spania, Irlanda, România)

Pana si cei sceptici sau tabaciti de erorile in lant ale asa denumite “troici” (FMI-CE-BCE) au trebuit sa remarce in ultimele zile un fapt foarte grav. Propunerea lansata de aceasta “troica”! pentru “salvarea” Ciprului include intre multe altele o cerinta care rupe toate principiile economiei de piata a dreptului la proprietate, un adevarat asasinat la increderea in sistemul bancar, in discernamantul Comisiei Europene si a celorlalti actori:

“Va dam 10 miliarde imprumut, daca in schimb confiscati 5 miliarde de la toti detinatorii de conturi din Cipru”!!!

Consecintele acestui anunt de sambata sunt extrem de numeroase si grave, sis e vor multiplica. Bineinteles ca cipriotii s-au revoltat, si au incercat sa-si retraga depozitele bancare. Fara succes, pentru ca anuntul a fost facut in weekend si imediat dupa aceea s-a ordonat o inchidere temporara a bancilor si a tranzactiilor bancare timp de o saptamana!

Insusi faptul ca intr-o tara membra a UE (si a Zonei Euro), fie ea si mica, timp de o saptamana se inchid fortat toate bancile reprezinta pentru mine punctul culminant, in mod negativ fireste, a gestionarii crizei bancilor, de fapt a crizei politicilor economice din ultimii ani (fals denumita in ultimul timp ca “criza a datoriilor statului”).

Fac o paranteza pentru a ma referi strict la Cipru: Daca se stia ca Ciprul are probleme cu bancile, ca este un burete pentru bani negri din UE, de ce a fost primit in zona Euro in 2008 cu unanimitate de voturi, si cu sprijinul evident al liderilor de guvern importanti, toti membri ai PPE? Cum au crezut tot ei acum ca se poate face un experiment pe spatele cipriotilor, pe spatele tuturor principiilor europene, care sa incerce expropierea partiala a tuturor detinatorilor de conturi bancare?

Am ascultat si o emsiune din media publica spaniola pe aceasta tema. Acolo se spunea ca din fericire Spania nu a acceptat un “plan de salvare” iminent pana de curand si s-au enumerat mai multe conditii dezastruoase pe care Spania ar fi trebuit sa le accepte. Adevarul este insa ca si fara ca Spania sa apeleze la “troica” prin falimentul unei banci secundare (banca privatizata si condusa de PPE-isti), Spania cu ajutorul UE a injectat 30 de miliarde doar in aceasta banca, si in rest s-au adoptat masuri care au afundat Spania si mai adanc inrecesiune si crestere a somajului.

Acum fireste, gandul ma duce la Romania. Fara a fi macar membru al zonei Euro (altfel decat Irlanda, Grecia, Cipru sau Spania), Romania in timpul guvernarii Basescu (Boc-Udrea-Blaga-UDMR-etc) a acceptat masuri si mai sinugigase decat orice tara membra a Euro. A fost vorba de alt experiment la scara de 1:1 dezastruos, cresterea drastica a impozitelor, reducerea drastica a venitorilor, dar si a investitiilor.

Termenul “troica” avea din start conotatii negative. Din cate stiu Troica era un termen pentru cei trei comunisti, Marx, Engels si Lenin. Troica FMI-CE (numita majoritar de PPE)- si BCE (conducere numita tot de Merkel, Sarkozy si Berlusconi) si-a dat acum chiar ultima declaratie de faliment. Pretinsii aparatori ai Europei sau a zonei Euro se arata din nou ca principalii ei dusmani, vorba acea: “Cine are asemenea prieteni nu mai are nevoie de dusmani”.

Nota bene: acest articol nu este un articol eurosceptic. Am fost si voi ramane mereu un eurofil, un prieten al Europei. Raul care s-a intamplat in ultimii ani in Europa, chiar daca a fost opera unor pretinsi eurofili din PPE, nu poate fi confundat cu ideea europeana intitiala si adevarata. Chiar atacata in mod urit din interior, Uniunea Europeana, toate valorile ei vor ramane in picioare. De la altceva trebuie sa-si ia Europa adio.

http://transildania.wordpress.com/

Lasati un comentariu