Premiile concursului “Iosif Ţiproc”

• publicat la: 22 martie 2013
Premiile concursului “Iosif Ţiproc”

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare Adrian Ştef a participat vineri, 22 martie 2013 la Centrul de Creaţie, la evenimentul menit  a evoca personalitatea gazetarului şi scriitorului Iosif Ţiproc,alaturi de vicepreşedintele  Mircea Govor, profesorul George Achim, preoţii Vasile Goje, Radu Hutton şi Dumitru Roman, poetul Ion Bala, prieteni şi cunoscuţi dar  şi  Mariana, soţia, şi Manuela, fiica reputatului om de presă.

Este o misiune grea pentru mine să vorbesc despre Iosif Ţiproc, mai ales că îmi vine greu să cred că au trecut deja aproape trei ani de la neaşteptata lui dispariţie.

Acum ne dăm seama tot mai mult cât ne lipseşte, cât de mult am avea nevoie de el. A fost un mare apărător al satului sătmărean. Era unul din susţinătorii ideei că satul sătmărean merită să-şi recapete mândria, integritatea şi vitalitatea, păstrându-şi totodată intacte valorile şi preţuindu-le ca element definitoriu pentru identitatea sa. Efortul pe care l-a depus pentru această cauză m-a inspirat şi pe mine să pun un accent deosebit în programul meu politic pe scoaterea din izolare a satelor mici şi a cătunelor din judeţ.

Cărţile lui, multe la număr şi interesante, s-au născut toate din iubire. Ne-a iubit pe noi atât de mult, încât, noi la un loc n-am putea să-l iubim pe el atât cât ne-a iubit el singur. Această iubire s-a transformat în acele cărţi frumoase.

Iosif Ţiproc a fost un model pentru tinerii jurnalişti şi scriitori. Faptul că am organizat un concurs de reportaje care îi poartă numele este cea mai bună modalitate de a-i păstra vie amintirea. Şi cred că şi el, de acolo de sus din ceruri, se bucură că mai sunt jurnalişti sau scriitori care scriu reportaje şi nu se limitează doar la ştiri senzaţionale şi la bombe de presă.

Iosif Ţiproc va rămâne în inimile tuturor celor care l-au cunoscut, i-au citit articolele şi-i vor citi cărţile. Iosif Ţiproc va avea mereu locul său unic, de neînlocuit.

Dumnezeu să-l odihneacă în pace!”

Directorul Centrului de Creație, Felician Pop, moderatorul evenimentului,a precizat că a avut loc un concurs de reportaje, în memoria ziaristului Iosif Țiproc,la 60 de ani de la naşterea sa,concurs  la care au fost înscrise peste 70 de lucrări, de o calitate foarte bună.

Câștigătorii concursului au fost Surd Dumitru şi Goje Nicu de la Liceul Tehnologic ,,George Bariţiu”, din Livada, iar premiul familiei ŢIPROC i-a fost acordat elevului Mark Voinescu, de la Colegiul Tehnic “Traian Vuia” Satu-Mare.

Un număr de 20 de elevi au primit premii pentru creativitate,printre aceştia regăsindu-se şi doi tineri careieni de la Liceul Teoretic: Aurora Ciută din clasa a IX-a A,cu lucrarea „La ceas Aniversar”  şi Ionuţ Sava din clasa a X-a E,cu lucrarea „Interviu cu Bogdan Baciu,reprezentantul tinerilor români la ONU”.

redacţia

Lasati un comentariu