Ungaria. Guvernul premiază personalități de extremă-dreapta

• publicat la: 18 martie 2013
Ungaria. Guvernul premiază personalități de extremă-dreapta

Guvernul premierului conservator ungar Viktor Orban a decernat, cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei, la 15 martie, mai multe distincţii unor personalităţi care se manifestă deschis ca fiind de extremă dreapta.

Ferenc Szaniszlo, jurnalist la postul de televiziune Echo TV, apropiat al partidului conservator al lui Viktor Orban, Fidesz, a primit Premiul Tancsics, una din cele mai înalte distincţii pentru un jurnalist. El este cunoscut pentru tezele sale antisemite şi anti-romi şi a fost sancţionat de către Autoritatea de supraveghere a mass-media în 2011 pentru că a comparat romii cu „maimuţele”, relatează AFP.

Ministrul ungar al resurselor umane, Zoltan Balog, a fost de părere că acordarea acestei distincţii este „regretabilă”, dar a spus că nu era la curent cu declaraţiile antisemite ale lui Ferenc Szaniszlo.

Ministrul a precizat că nu există nicio posibilitate juridică pentru a anula acordarea premiului în cauză. În semn de protest, mai mulţi jurnalişti laureaţi ai acestui premiu în anii anteriori, au înapoiat autorităţilor distincţiile respective.

Tot cu prilejul Zilei Naţionale, premierul ungar l-a decorat cu Ordinul de Merit arheologului Kornel Bakay, cunoscut şi el pentru tezele sale antisemite. Bakay îi acuză pe evrei că ar fi organizat comerţul cu sclavi în Evul Mediu.

De asemenea, Janos Petras, din grupul rock Karpatia, a primit Crucea de Aur de Merit. Versurile melodiilor acestui grup, apropiat al partidului de extremă dreapta Jobbik, fac apel la modificarea graniţelor Ungariei. Formaţia rock a participat la un marş al Gărzii ungare, fostă organizaţie paramilitară interzisă în prezent.

Opozanţii premierului Viktor Orban consideră că aceste premii constituie semnale trimise partidului Jobbik şi extremei drepte ungare, potrivit Agerpres.

Potrivit unei cercetări sociologice realizate în luna februarie de institutul de sondaje publice Median, Jobbik este creditat cu 19% din intenţiile de vot, pe a doua poziţie după Fidesz (41%).

sursa evz.ro

comentarii

de emil la 18 martie 2013 - 20:33

horthy e suficient!

Lasati un comentariu