Ianculeştenii solicită pază,punct sanitar,drumuri,cămin cultural,heleşteu şi …respect

• publicat la: 24 aprilie 2013
Ianculeştenii solicită pază,punct sanitar,drumuri,cămin cultural,heleşteu şi …respect

Ieri 23 aprilie,la invitaţia reprezentantului sătesc Ciprian Chiorean ,senatorul Valer Marian s-a aflat în mijlocul ianculeştenilor pentru a le asculta nemulţumirile adunate de-a lungul anilor.

Adunaţi în curtea şcolii,zeci de săteni au dat glas neajunsurilor cu care se confrunta zi de zi datorită ignorării sistematice a problemelor lor de către Primăria Carei de care aparţin şi unde plătesc taxe şi impozite.

După o scurtă prezentare facută de Ciprian Chiorean,în care a enumerat cele mai stringente situaţii cu care se confruntă,cei prezenţi au dorit să îşi spună rând pe rând  of-ul.

Una din cele mai dureroase probleme este cea a păşunii satului,o suprafaţă de teren  vizată de  câteva persoane  care o folosesc pentru păşunatul oilor,ignorând faptul că păşunea este un bun comun al întregii comunităţi.

Pentru o mai bună reprezentare a intereselor lor,un număr de 111 săteni s-au constituit   într-o Asociaţie a Crescătorilor de animale,potrivit celor afirmate de Ciprian Chiorean.

Am ajuns ca după mai bine de 20  de ani  să nu mai putem merge mai departe cu  acest mod de ignorare a problemelor noastre„,a intervenit prof.Valentin Şorian,un fiu al satului.

S-a umplut paharul şi constatăm că unii din cei pe care i-am creditat cu voturi şi încredere ne ignoră acum.Oamenii au tăcut până acum dar a venit vremea când  s-a trezit poporul şi nu mai poate fi ignorat.Pentru unii păşunea e un simplu teren dar pentru moţii din Ianculeşti e terenul pentru care ne dăm viaţa.Se vrea ruperea legăturii istorice  cu zona în care traim.Moţii există deoarece au luptat pentru acest pamânt primit de la statul român şi vrem să trăim pe el demn,în  respectul faţă de tradiţiile noastre”. 

De la alţi vorbitori am aflat că  satul are  mijloc de transport către oraş doar în perioada în care elevii frecventează şcoala,în perioadele de vacanţă ale acestora nu există nici un fel de posibilitate de deplasare.Deasemenea,nu există nici un punct sanitar şi nici  Cămin Cultural.

„Pentru o simplă injecţie trebuie să mergem la Carei şi dacă avem de făcut o adunare sau o pomană sau un alt eveniment cultural nu avem unde.Vedeţi cum arată Căminul Cultural şi nouă ne-a spus cineva că pe acest Cămin din sat au fost montate geamuri termopan, dar să veniţi să vedeţi cum arată. Uitati-vă cum a fost lăsată şcoala în paragină ,deşi a fost o clădire pusă la punct,cu o microfermă în jur şi multe posibilităţi  pentru tot felul de activităţi.Au lăsat-o în paragină,ca să se distrugă tot ce avem bun” au declarat alte voci prezente.

scoala Ianculeşti

Un alt ianculeştean  a dorit să afle date legate de marcarea plopilor de  pe marginea drumului de acces către sat,plopi care au fost deja marcaţi de acum un an  iar ianculeştenii se tem că vor avea soarta copacilor tăiaţi din parcul careiean.

A fost abordată şi problema tomberoanelor pentru gunoiul menajer,unii afirmând că plătesc acest serviciu deşi trebuie să se deplaseze cu tomberonul la peste 50 de m ca să poată fi colectat de firma de salubrizare care nu circulă pe toate drumurile din sat.

Drumurile satului au constituit un alt subiect fierbinte în condiţiile în care acestea nu au mai fost reabilitate de foarte mulţi ani.Toţi cei de fată au arătat cu degetul înspre primăria Carei şi primarul Kovacs care ,în opinia lor, îi tratează cu indiferenţă sau îi ameninţă.

Deşi de la primărie au venit la un moment dat să ne spună că s-au  făcut drumurile,cele pe care le vedeţi că mai sunt făcute,sunt făcute  din banii oamenilor din sat.Nu e interesată Primaria Carei de drumurile noastre,ba mai mult ,primarul ne-a spus în public,la ieşirea pe poarta curţii şcolii,şi am fost mai mulţi de fată,că vom plânge noi că nu l-am votat pe el. Adică de la Ianculeşti se adună aproape 3 miliarde de lei din impozite şi noi nu putem beneficia de nişte drumuri mai acătării? Nici măcar pază în sat nu avem şi în caz de incendiu sau alte urgenţe  nu putem interveni în timp util”  au afirmat alţi săteni.

În sat,există aduse 400 mc de materiale de construcţii,în special piatră adecvată pentru drum,primită ca sponsorizare dar  care aşteaptă de câteva luni utilajele primăriei Carei pentru a fi imprăştiată şi tasată.

Toţi ianculeştenii  şi-au manifestat susţinerea pentru noul delegat sătesc ales de către ei şi care potrivit spuselor lor   ar trebui să fie lăsat să îi reprezinte,fără a  i se pune piedici . ”Noi îl susţinem pe Ciprian, că noi l-am ales şi nu am uitat ce soartă am avut în anii’40 iar acum iar să vină să ne ia păşunea?”

Dară balta cui o lasăm noi?Eu aici am crescut şi când eram copil acolo făceam baie şi vreau ca şi pruncu’ meu să poată face baie în ea fără să plătească la alţii.Ar fi bine ca noi să o administrăm” este opinia unui alt sătean. Timp de mai bine de o ora „problemele au curs” ,sătenii fiind de neoprit in interventiile lor.

Atent la toate  problemele enumerate de săteni,senatorul Valer Marian a promis că va lua legătura cu prefectul Eugeniu Avram, cu primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen şi cu consilierii locali,urmând ca să revină peste  două săptămâni.

După încheierea întâlnirii,invitaţii s-au deplasat în punctele cheie ale discuţiei pentru a constata la faţa locului cele semnalate de săteni.

Căminul Cultural Ianculeşti

Singurul care le ascultă mereu păsurile,parte din viaţa de zi cu zi a moţilor din Ianculeşti,este  soldatul din mijlocul satului,străjerul care  le  insuflă tărie şi credinţă în zile mai bune.

comentarii

de Ocean la 25 aprilie 2013 - 17:48

Dupa ultima intilnire a satenilor cu dom Primar, ce sa intinplat in satul Ianculesti, cind au fost alegerile reprezentatului satesc, dom Primar a iesit cam sifonat zicind ca el acolo nu mai merge nici o data. Oare de ce so fi suparat asa de tare dom Primar pe moti nostri ” aha pentru ca sarmani oameni sau plins, s-au au spus necazurile care ii framinta durerea din suflet” dar dom primar nu a vrut nici in ruptul capului sa ii asculte. Acum cred e suparat caci totusi cineva ia ascultat.

de Andrei la 25 aprilie 2013 - 19:14

Si totusi l ati votat din pacate.Ati gresit ,nu trebuia.

de Ocean la 26 aprilie 2013 - 08:40

…..ce si face omul
Cu mana lui……..

de ianculestiu la 26 aprilie 2013 - 09:12

udmristii fac chef dupa chef la balta noastra ca deaia o vrut sa sascunda acolo sa nu vada cineva cum sembata ca porcii ; amu iara is acolo de doua zile si zic ca se concureaza la pesti sapoi or mere saduca vin de la festival; spurcata natie care face tate festivalurile cand au rommanii floriile si saptamana mare;
tat pagani o ramas

de satean la 26 aprilie 2013 - 09:56

ciobanu cu oile de pa pasune o zis ca vicele keizer o dat la el aprobare si ca face ce vrea el acolo.
bine ca daca o terminat cu fotbalu caraian so mutat la oile de pe pasunea noastra sa le pastoreasca!
rusine sa va, hie ca va ocupati cu dastea afacerri domnu vice!

de sisu la 26 aprilie 2013 - 14:48

nu ne lasam pana nu recuperam tot ce e de drept al nostru.mai marii conducatori sa isi gaseasca alta balta caci asta e a satului.nu ne mai asculta primarul,insa in curand va fi obligat sa o faca si de vrea si de nu vrea.traiasca motii

de Motzul la 26 aprilie 2013 - 16:17

Revoluţie a moţilor din Apuseni, care s-au săturat de Mafia lemnului şi de protecţia acordată hoţilor de către Poliţia Circulaţie. Situaţia explozivă a pornit de la arestarea pentru luare de mită a fostului şef a Direcţiei Silvice Cluj, Traian Mariş, arestare ce a avut loc după un denunţ cusut cu aţă albă. În aceste zile iese la suprafaţă adevărata Mafie a Lemnului, incredibila puşculiţă a lumii politice şi a Poliţiei Circulaţie.

sursa: cotidianul.ro

de careian la 26 aprilie 2013 - 17:43

Bravo ianculestenilor
care fara frica au deschis gura
sper ca vor si lupta
impotriva celor care i au inselat
si pacalit!
Bravo Motilor !

de crapul la 26 aprilie 2013 - 20:55

so imbatat ca porcii la balta de la ianculesti astazi tata ungurimeatulipana ca deaia leo trabuit apa de la ianculesti….nici nu ma vin prin sat la balta ca sa duc roata pa drumu tireamului sa nui vada nime cum vin manga deacolo!
spurcati tulipanii astia ca si concursu si ale cu vinurile leo pus in postu romanilor sa nu poata sa sa bucure si ei de sarbatoare!!!

de ioiii la 26 aprilie 2013 - 20:57

robika consileru…. pulbere…ca sefu…. ca o avut de inde invata

de tulipa la 27 aprilie 2013 - 07:56

Va pare rau
Ca n ati fost si vou…
Si trebuie sa postiti
Misto balta

de Misu la 27 aprilie 2013 - 09:19

a fost partida de pescuit la ianculesti?
cine a organizat?

de hahaha la 27 aprilie 2013 - 13:46

Pnl pnl pnl

de iancsi la 28 aprilie 2013 - 00:01

primaru a vrut sa multumeste la consilierii ca au ridicat mana sa ieie lacul de la oamenii din ianculesti si acum lasat la ei sa faca buli si sa mai poate sa faca ceva la buzunaru lor.
nu trebe sa suparati pentru ca rmdsz nu stie sa munceste ci numai sa ia de la altii asa cum si pana acum facut.
e mai greu cu muncit la ei daca poate sa ia de la altii

de fany la 28 aprilie 2013 - 14:22

bravo , e in regula asa, lacul ala e a noastra din Carei, sa plateasca si ianculestenii daca vor sa mearga la pescuit, ce suntem diferiti , atunci cer si eu acces liber acolo ca sunt din Carei.
cam mult tupeu

de fierarumot la 28 aprilie 2013 - 15:05

a voastra e mata din mongolia si acolo sa va luati apa de dat la peste szopikafanyfiam

de fany la 28 aprilie 2013 - 15:12

eu nu am legaturi cu Mongolia , M , mare totusi e o tara,tu ai?

de sisu la 28 aprilie 2013 - 19:46

domnu fany…asta e a noastra nu a careiului.careiul nu are nimic in ianculesti.cei din carei iau tot ce e bun si foloseste in scopuri proprii si toate drumurile si scoala care se darama si caminul cultural ar trebui sa fie reparate de ei dar sunt din parti.daca tot suntem ai careiului si platim aceleasi impozite,de ce sa nu avem si noi un drum bun,un camin cultural?cine poate raspunde la aceasta intrebare?nu mai vorbiti ca sa va aflati in treaba.

de fany la 28 aprilie 2013 - 20:06

de ce nu incercati sa va separati de Carei atunci? pai o gramada de sate au facut asta deja, sa aveti o primarie , bugetul ramane acolo, o sa aveti un primar mai bun , probabil,puteti sa administrati si lacul……etc
E simlpu.
succes

de yesman la 28 aprilie 2013 - 20:29

mai repede deact crezi se va separa szopifany si sa va faceti voi in curtea voastra balta de pescuit! asa cum ati vrut sa ne luati si pasunea pentru interesu vostru!!!!

de fany la 28 aprilie 2013 - 20:37

Nu e vorba de pescuit aici, yesman-cac.t ,cum e situatia Marnei care apartine de Sanyislau,serios acolo e mai ok? e ft .aproape de Inculesti, sunt aceeasi probleme , oare?

de yesman la 28 aprilie 2013 - 20:51

„lacul ala e a noastra’ nu tu ziceai szopifany?
hotilor de la udmr nu le mai ajung banii orasului si au pus ochii si pe balta ianculesti si pe pasune?
nu mai ajung nici banii de la proiectele cu banii europeni?

de fany la 28 aprilie 2013 - 21:05

yes-manyi in afara de jigniri si de vorbe goale mai esti in stare si de altceva?

de yesman la 28 aprilie 2013 - 21:30

adica tu incepi jignirile si acum cand primesti raspunsurile te taie la burta?
ce sameni aia culegi!
sau poate ai primit raspuns ce nu vroiai sa auzi?
ai crezut va numai voi stiti toate dar voi stiti numa sa luati de la altii!
mai bine dati ceva bani la primaru vost sa isi plateasca datoriile si apoi sa dati la altii sfaturi!

de anti la 29 aprilie 2013 - 05:45

Si in comunism…
Predam blocurile neterminate…
chiriasu daca voia la bloc le punea la punct..
Iar eu ma imbogateam..

de banu la 29 aprilie 2013 - 08:39

leprele isi fac reclama pe buletin;
acolo sunt banii vostri stimati careieni,la chiolhanuri cu saptamana facute de tuliupani la lacul ianculestenilor!
sombatat ca porcii zile intregi si acum o sa ceara bani de la oras la fel ca si pentru pestii luati din ungaria si imprastiati apoi pe la capleni pe la neamuri[
la baute mere primaru da la gala culturii de la castel sau la sportivi nu serveste ca magas neki!unde a fost anuntat ca o sa fie concursul de la ianculesti ???
salariile nu ni le dati la timp da pentru pestiii robi si arpi dati una doua baniii domnu primar kovacs!

de horgasz la 29 aprilie 2013 - 08:49

au bagat cica de tri ori cate o mie de kg de pestye si primele trei locuri abea o prinsceva pasta 50 de kile…..bine zis pastii robii si arpi dus la peste unde sa fac bani buni ca plateste primaria orice pt tulipani

de bograci la 29 aprilie 2013 - 09:03

A fost bun bograciul…
kioszoniom jenoke !
si la anul o facem si mai …lata
a fost pentru caiini..
nu pentru catei…

de Prostul satului. la 29 aprilie 2013 - 10:41

Am vazut o adunatura de,pupincuristi,lingai,betivi si „”INGYENELO””!!!
Felicitari pt popularile masive cu pesti,se vede dupa capturi ce cantitate de peste este in balta.
Mintiti cu incredere,noi va credem in continuare.
Felicitari conducerii lacului pentru ca au avut grija ca de sarbatori pescarii careieni sa nu poata sa vina la lac.Alta ocazie de-a chefui,pentru „”INGYENELOK””.
Dejo pretinde o lada de bere de la pescarii care doresc sa rezerve un ponton,zici ca a trait masa in Ianculesti si a mostenit lacul.

de Vali bacsi. la 29 aprilie 2013 - 10:43

Regulament:
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BEIUS
CONSILIUL LOCAL BEIUS
REGULAMENT DE PESCUIT SPORTIV SI AGREMENT aprobat în sedinta consiliului local din data de 18 aprilie 2013

1. INTRAREA PERSOANELOR ÎN INCINTA LOCULUI AMENAJAT PENTRU PESCUIT SE FACE PE BAZA ACTULUI DE IDENTITATE
2. PENTRU LOCUITORII MUNICIPIULUI BEIUS SI SATULUI DELANI ACCESUL ESTE LIBER.
3. PENTRU PERSOANELE CARE NU AU DOMICILIU ÎN MUNICIPIUL BEIUS SI SAT DELANI TAXA DE INTRARE ESTE DE 10 RON /ZI.
4. TOATE PERSOANELE CARE PESCUIESC,ATÂT CELE PLĂTITOARE CÂT SI CELE NEPLĂTITOARE AU DREPTUL LA 2 KG DE CARAS/FAMILIE.
5. ESTE OBLIGATORIU RESPECTAREA ORARULUI DE ACCES AFISAT LA INTRARE (8-18)
6. CRAPUL SE VINDE CU 12 RON /KG.
7. SOMNUL SE VINDE CU 12 RON/KG.
8. STIUCA SE VINDE CU 12 RON/KG.
9. SE PESCUIESTE CU MAXIM DOUĂ UNELTE (VERGI SAU LANSETE )/ PERSOANĂ PLĂTITOARE SAU NEPLĂTITOARE.
10. PESCUITUL SI INTRAREA ÎN LAC CU MIJLOACE DE TRANSPORT PE APĂ DE ORICE FEL ESTE STRICT INTERZISĂ !
11. COPII ÎN VÂRSTĂ PÂNĂ LA 14 ANI AU ACCES GRATUIT CU O SINGURĂ UNEALTĂ DE PESCUIT
12. PENTRU NERESPECTAREA PREZENTULUI REGULAMENT,PENTRU COMPORTAMENT SI ATITUDINI NECORESPUNZĂTOARE SAU ORICE ABATERI GRAVE SE VA INTERZICE ACCESUL ÎN ZONA DE AGREMENT AL LACULUI DELANI !
13. SCĂLDATUL ÎN LAC ESTE INTERZIS !
14. FOCUL DESCHIS ESTE PERMIS A SE FACE ÎN LOCURI SPECIAL AMENAJATE !
15. PESCUITUL PE TIMP DE NOAPTE ESTE INTERZIS !
16. ACCESUL CU MASINA ÎN INTERIORUL SUPRAFETEI ÎMPREJMUITE ESTE STRICT INTERZIS !
Am gasit pe o pagina Web,cum comentai??

de ferike la 29 aprilie 2013 - 10:55

Nu si la noi
noi facem legea
cum noi vrem…..

de grigore la 29 aprilie 2013 - 11:02

stim ca diktatura udmr permite ca primaru sa ia masina pe fundatia de la castel si sa o foloseasca el personal cu familia si sa nu plateasca datoriile la statul roman care ii da un salar si sa ia cota parte din orice lucrare si sa puna in posturi pe cei care dau fonduri la campania electorala si care au firme de la care cumpara primaria asa cum este adorian de la spatii verzi sau cum e la ianculesti unde au luat lacul de la sateni si le trebe si pasunea lor dupa ce omu lui keizer sta cu oile pe ea toata ziua.
cit a fost cota de la drumuri pericei care au lucrat la carei ?
da de la marconst?

de problem la 29 aprilie 2013 - 11:27

Ce sa facem
ce sa facem
ce sa facem……..
Asta ne e soarta…….
Rabdam….
Ca altii sa ne jumuleasca..

de cioclu la 29 aprilie 2013 - 11:35

da …soarta….le vine de hac la toti….unii rabda cu familia…altii cu amantele …altii cu ..coloratii ca ce au avut nu au stiut sa pastreze si ce au nu vor sa ia pe nume…fiecare cu soarta lui…

de sisu la 29 aprilie 2013 - 12:12

damn…lacul e un fel de mar al discordiei.oricum nu cred ca in ultimii 5 ani au fost mai mult de 10 sateni din ianculesti pe acolo.ni s-a luat,nu mai avem nici un drept si suntem luati de fraieri.in mare parte noi suntem vinovati si de aceea suntem calcati in picioare,dar am hotarat sa luam atitudine in privinta tuturor problemelor noastre si sa ne facem dreptate,cu toate ca multi vor fi suparati din aceasta cauza.

de Iepurilă la 13 mai 2013 - 01:43

„Atent la toate problemele enumerate de săteni, senatorul Valer Marian a promis că va lua legătura cu prefectul Eugeniu Avram, cu primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen şi cu consilierii locali, urmând ca să revină peste două săptămâni.”

„Atent”, foarte atent senatorul, dar mâine 14 mai se împlinesc 3 săptămâni de la vizită.
A revenit senatorul, după două săptămâni așa cum a promis?

Parcă nu.

Nici senatorii nu se mai țin de cuvânt în țara asta? Nici în senatori nu mai pot avea încredere ianculeștenii?

Sau a fost mult prea ocupat senatorul cu faultarea prietenilor Govor si Coica și a uitat total de Ianculești?

de sero la 14 mai 2013 - 18:52

sa aveti rabdare, de ce sunteti nerabdatori, sau de ce esti?

de liviu la 14 mai 2013 - 19:48

in ianculesti trebe sa vina strainii sa rezolve baiurile oamenilor?
ce face primaria de care apartin?
da oamenii nu zic nimica?

de Iepurilă la 14 mai 2013 - 20:13

@sero la 14 May 2013 – 18:52

Nu s-a reîntors senatorul la Iamcușești?

Nici după trei săptămâni? Măi să fie!

Păi cum să am răbdare? Iepurilă își tremină treaba repede, nu așteaptă după senatorii tromboniști! Matale chiar crezi că iepuroaica mă așteaptă?

Lasati un comentariu