Prăjituri de Paşti

• publicat la: 25 aprilie 2013
Prăjituri de Paşti

Prajitura Regina Maria este o prăjitură veche pe care acum am scos-o la iveala rasfoind mai zilele trecute caietul cu reţete al mamei mele. Este o prăjitură de casă pe care merita sa o incercati si voi. Este cea mai bună  prăjitură   pe care am mâncat-o vreodată !

Ingrediente blat :

9 albusuri ou,200 g nucă prăjită, 4 linguri făină, 1/2 plic praf de copt, 9 linguri zahăr

Ingrediente crema:

9 gălbenusuri ou, 200 g zahăr, 2 linguri cacao, 100 g ciocolata (am folosit Milka), 250 g margarina  cub (puteti folosi si unt), 2-3 linguri zahăr pudră

Preparare blat :

9 albusuri se bat spumă cu 9 linguri zahăr la care adaugă 200 g nuca prajita si taiata grosier si 4 linguri faina in care amestecam 1/2 plic praf de copt. Dam la copt intr-o tava tapetata cu hartie de copt.

Preparare crema :

Cele 9 galbenusuri impreuna cu 1 tableta de ciocolata (100 g) ,cu 200 g zahar si 2 linguri cacao se spumeaza pe baie de aburi pana aceasta se ingroase. Lasam la racit aceasta compozitie si intre timp spumam 250 g unt (prefer sa folosesc margarina Rama deoarece nu lasa apa deloc si nu risc sa se taie crema ) cu 2-3 linguri zahar praf. La untul spumat adaugam treptat crema de mai sus si amestecam in continuare pana la omogenizare.

Asamblare :

Blatul se aseaza in tava in care a copt dupa ce am indepartat hartia de copt si deasupra turnam crema. Peste crema punem dupa preferintele fiecaruia glazura de ciocolata alba sau neagra sau pudram cu cacao. Lasam pana glazura se intareste si apoi putem servi.

 

Prăjitură cu cremă caramel şi ciocolată amăruie

 

Ingrediente

Blat

7 ouă potrivite, 300 gr zahăr, 300 gr făină, 4 lg ulei, 4 lg apă fierbinte, zahar vanilat bourbon, 1 lgt praf de copt,

Cremă caramel:

crema de lapte(jumătate din cantitate), 300 ml friscă,

Crema de ciocolată amăruie:

300 gr ciocolata amaruie, 300 ml friscă,

Sirop de vanilie:

300 ml apă, 200 gr zahăr, esenta de vanilie,

MOD DE PREPARARE:

Blat:

Se separa ablusurile de galbenusuri .Albusurile se bat spuma zaharul si zaharul vanilat alternand cu apa fierbinte.Cand spuma de albus este gata se adauga galbenusurile si uleiul treptat amestecand usor pana se incorporeaza bine.Se cerne deasupra faina amestecata cu praful de copt si se incorporeaza bine Se toarna compozitia intr-o tava cu dimensiunile de 30/40 cm tapetata cu hartie de copt, se coace la foc potrivit timp de 30-40 min in functie de cuptorul fiecaruia .Se scoate din tava si se raceste pe un gratar.

Crema caramel:

Preparare crema de lapte

Laptele se pune la fiert intr-o cratita cu fundul gros sau un ceaunel.Cand acesta s-a incalzit bine se adauga zaharul ,bicarbonatul si praful de sare.Se fierbe la foc mic amestecand constant in el.Este gata atunci cand a scazut cam la jumatate si are culoarea caramelului.Se lasa sa se raceasca dupa care poate fi folosita .Se pastreaza foarte bine cam 10 zile intr-un borcan inchis ermetic la frigider

Crema de lapte se amesteca cu frisca batuta pana obtinem o crema omogena.

Crema de ciocolată amăruie:

Ciocolata si frisca se pun intr-o craticioara pe baie de apa pana ciocolata se topeste fara a da in fiert se amesteca bine si se da la rece pentru 4-5 ore .Se scoate si se mixeaza bine cu mixerul la viteza mare pana obtinem o crema pufoasa si fina.

Sirop

Se fierbe zaharul cu apa si dupa ce s-a racit se aromatizeaza cu esenta de vanilie.

Montare prăjitură:

Blatul racit se taie pe din doua formand doua foi egale Se insiropeaza prima foaie se aseaza crema de ciocolata (oprim putina ptr.decor) se aseaza a doua foaie pe care o insiropam si intindem crema caramel intr-un strat generos .Facem un model deasupra cu piaptanul de cofetarie portionam prajitura in bucati egale ,decoram fiecare portie cu aveline din cele doua creme folosite ,ciocolata razuita si un praf de cacao.

 

Prăjitura Primăvara

 

Blat
4 oua,4 lg zahar,4 lg faina,esenta vanilie,razatura de lamaie

Crema
2 galbenusuri
200 gr zahar
1/2 plic gelatina(5gr)
250 ml frisca
300 gr capsuni
esenta vanilie

Sirop
200 gr zahar,250 ml apa,razatura de lamaie

Blat
– separam albusurile de gablenus;
– albusurile se bat spuma cu 3 lg cu varf de zahar pana obtinem o spuma ca de bezea;
– galbenusul se freaca spuma cu restul de zahar , esenta de vanilie si razatura de lamaie;
– amestecam lejer cele doua compozitii;
– cernem faina(lg trebuie sa fie pline cu varf) deadupra;
– amestecam lejer pana ce se incorporeaza toata;
– turnam compozitia intr-o tava tapetat cu hartie de copt;
– se coace la foc potrivit.

siropul
– se amesteca apa cu zaharul si se fierb
– dupa racire se adauga razatura de lamaie

crema
Capsunii se taie bucatele potrivite, se amesteca cu 100gr zahar si se fierb cateva minute.Separat amestecam galbenusurile cu zaharul si le fierbem pana ce compozitia incepe sa se spumeza(trebuie amestecat continuu ca sa nu se prinda de vas).Dupa ce am luat-o de pe foc adaugam gelatina care intre timp am tinut-o la inmuiat in 50 ml apa rece. Batem frisca spuma adaugam compozitia de ou si gelatina (dupa ce s-a racorit) si compozitia de capsuni(rece) amestecam bine.

Asamblare
-Taiem blatul racit in doua foi
-asezam prima foaie in tava care am copt blatul
-o insiropam
-adaugam crema,apoi cea de-a doua foaie insiropand-o
– se lasa la rece 2 ore
– se rastoarna pe platou si se decoreaza cu frisca,fructe si forme de ciocolata

 

Prăjitura Tosca

 

Prăjitura Tosca este o prăjitura  usor de pregătit, cu ingrediente simple la indemâna oricui.Dacă o veti pregăti cu siguranta vă veti indrăgosti de ea!!

Ingrediente Prăjitura Tosca

 Blat

8 albusuri, 150 g mac, 200g zahar, 4 linguri de faina, un praf de copt(10 g)

 Crema

8 galbenusuri, 200 g zahar, 700 ml lapte, 100 g amidon, 300 g unt, un baton vanile /esenta vanilie

Decor 

25 biscuiti,200 ml sirop de cafea(apa, zahar si cafea solubila), 200 g glazura de ciocolata.

Mod de preparare Prajitura Tosca

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma cu zaharul  iar galbenusurile le lasam deoparte pentru crema. Peste albusurile batute adaugam semintele de mac , incorporam usor dupa care adaugam faina cernuta impreuna cu praful de copt.

Turnam compozitia de blat intr-o tava (20/35 cm cu aproximatie) , tapetata cu hartie de copt si dam la cuptorul preincalzit pentru circa 25min la foc potrivit ( la cel electric cred ca undeva pe la 180 grade C) . Cat blatul sta la cuptor pregatim crema.

Galbenusurile ramase se amesteca bine cu zaharul si, amidonul si se subtiaza cu putin lapte rece.

Restul de lapte sa pune la fiert, intr-un vas cu peretii grosi sau un ceaunel, impreuna cu semintele din batonul de vanilie dar si batonul in sine .

Cand laptele da in fiert, inlaturam batonul si il turnam peste compozitia de ou  amestecand continuu.

Compozitia rezultata o turnam din nou in vas si fierbem amestecand  pana ce se ingroasa.Lasam la racorit dupa care incorporam in ea untul la temperature camerei cu ajutorul mixerului.

Peste blatul copt si racit intindem crema, punem deasupra ei un rand de biscuiti pe care ii stropim cu siropul de cafea. Dupa ce siropul a patruns in biscuiti glasam prajitura cu glazura de ciocolata.

Inainte de a fi portionata se tine la rece timp de 4-5 ore sau de seara pana dimineata.

 Nota:

Eu am folosit o glazura de ciocolata de la dr.oetker .Am topit continutul plicurilor punandu-le intr-un vas cu apa fierbinte. Voi puteti folosi si ciocolata obisnuita 200 g pe care o topiti impreuna cu 100 ml frisca si un cubulet de unt.Cand devine fluida(fara a da in fiert) o turnati peste prajitura .

Prăjitura am montat-o intr-un cadru metalic detasabil , dar o puteti monta si in tava in care ati copt blatul.

sursa bucătăreselevesele.ro

 

Lasati un comentariu