Primăria Carei nu participă la Târgul de Turism din Satu Mare

• publicat la: 13 aprilie 2013
Primăria Carei nu participă la Târgul de Turism din Satu Mare

La etajul doi al Grand Mall-ului din municipiul reşedinţă de judeţ se desfăşoară în aceste zile prima ediţie a Târgului de Turism din Satu Mare. Participă cu standuri Consiliul Judeţean Satu Mare, agenţii de turism din judeţ şi din Ungaria, precum şi primăriile din judeţ care doresc să-şi   promoveze obiectivele turistice şi Festivalurile locale.

Unul dintre cele mai  “vii”  standuri a fost cel al Primăriei Negreşti Oaş în colaborare cu Consiliul Local şi Casa de Cultură. Pe lângă clasicele pliante, vederi , prezentări pe suport digital, vizitatorii au avut posibilitatea să admire şi să achiziţioneze exponate ale meşterilor populari din Ţara Oaşului. Clopuri şi straiţe, păpuşi îmbrăcate în costume tradiţionale oşenesti, ceramică de Vama, zgărzi, fodre, zgardane şi alte bijuterii realizate manual din mărgele au umplut standul amenajat special cu acest prilej.

La deschiderea oficială, de ieri 12 aprilie, negreştenii au prezentat un moment folcloric cu Maria Tripon, invitata fiind  şi Floare Finta, octogenara care în urma cu puţin timp a primit titlul de tezaur uman viu al Ţării Oaşului.

Natalia Lazăr,directorul  Casei de Cultură Negreşti Oaş, îşi întâmpină călduros vizitatorii, descriindu-le zona din care vine prin produsele expuse şi un film de prezentare ce lansează invitaţia de a-i vizita la ei acasă. Îi stau alături mama mărgelelor Maria Poptile şi păpuşăreasa din Oaş, Ana Mare.

Şi Primăria Tăşnad a avut stand de prezentare. Cei doi consilieri ai primarului Vasile Mitraşca, Birou Bianca şi Romulus Matişan, s-au străduit să promoveze staţiunea Tăşnad celor interesaţi să o viziteze.

În cursul anului trecut staţiunea Tăşnad a avut 268 000 de vizitatori plătitori la ştrand. Aşteptăm în acest an turiştii cu 3 piscine cu apă termală, una cu apa rece (recent modernizată) şi o piscină cu apă caldă pentru copii. La ora actuală avem peste 1200 de locuri de cazare clasificate, de la hoteluri cu 3 stele până la pensiuni agroturistice” a declarat pentru Buletin de Carei , Romulus Matişan.

Pentru o scurtă perioadă la standul Primăriei Tăşnad au fost prezenti primarul Vasile Mitraşca, deputatul Octavian Petric şi interpretul de muzică populară Aurel Tămaş.

Un atractiv stand de promovare a valorilor turismului local a avut Primăria din Zalău prin Ramona Butcovan şi Adina Adridan.

Festivalul Roman de la Porolissum este unul dintre principalele evenimente culturale promovate de zălăuani. Porolissum, capitala provinciei romane Dacia Porolisensis s-a dezvoltat ca o aşezare civilă devenind mai apoi un prosper oraş, cu un important potenţial economic comercial şi de producţie. Valorificând această vecinătate cu istoria şi având-o chiar acasă,  Primăria Municipiului Zalău promovează astfel siturile arheologice locale printr-un eveniment care de nouă ani a devenit tradiţie. În perioada 6-8 septembrie, Zalăul se transformă, soldaţi, gladiatori, vestale sau dansatoare putând fi văzuţi plimbându-se pe străzile municipiului.

Consiliul Judeţean, a impresionat printr-un stand deosebit de bine închegat. “Ne-am propus să promovăm turismul judeţean şi zonele viticole. Căutătorul de frumos, acela care tinde să retrăiască vremurile de demult cu frumuseţea lor, cu datinile şi obiceiurile specifice anumitor perioade, e invitat să urmeze unul dintre circuitele propuse de noi. În judeţul Satu Mare poate fi practicat şi turismul balnear, datorită existenţei apelor minerale şi termale din zonele Satu Mare, Tăşnad, Carei,  Bixad, Turţ Băi, Băile Puturoasa, Valea Măriei şi Acâş” a declarat Cristian Libotean pentru     Buletin de Carei.

O multitudine de materiale promoţionale, hărţi turistice, cataloage, broşuri şi albume au fost puse la dispoziţia publicului vizitator.

Cu regret am constatat lipsa unui stand al primariei Carei,in conditiile in care avem obiective turistice ce merita a fi scoase in evidenta si exista si o Fundaţie pentru Promovarea Turismului Local  infiintata la sfarsitul anului trecut tocmai pentru acest scop.

Din păcate, toate fondurile Fundaţiei au fost utilizate,imediat dupa infiintare, pentru achiziţionarea unui autovehicul Renault, la solicitarea primarului, pentru uzul  personal.

Consiliul Local Carei este membru fondator al Fundatiei pentru Promovarea Turismului iar consiliul director are in componenta sa  5 consilieri.Mai mult,prin proiectul câştigat de municipiul Carei,prin Programul Operaţional Regional,Axa Prioritară 5-Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului,in valoare de 16,053 milioane lei,au fost alocate fonduri pentru acţiuni de promovare  şi vizibilitate a proiectului inclus in Circuitul Târgurilor Medievale din Transilvania de Nord.Din aceste fonduri au fost realizate materiale promoţionale cu care se poate participa la orice Târg de Turism, o parte dintre acestea fiind distribuite şi consilierilor locali.

Recent renovat Castelul găzduieşte o gamă variată de expoziţii pe tot parcursul anului, alături de evenimente cultural-artistice săptămânale, activitatea  Direcţiei de Cultură careiene fiind recunoscută pe plan judeţean şi nu numai.

 Pe parcursul zilei de sâmbătă,vizitatorii au fost interesaţi mai mult de ofertele de turism ale agenţiilor participante şi de deserturile  tradiţionale oferite de câţiva producători independenţi.Târgul de turism de la Grand Mall va fi deschis până mâine seară şi poate fi vizitat azi şi mâine între orele 8.00 şi 20.00.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 14 aprilie 2013 - 04:19

În ultimul editorial din „Nagy es Vi”, redactorul șef Boros Ernö își pune întrebarea tâmpită (dacă nu cumva de-a dreptul cretină și idioată): „Következnek a magyarellenes bányászjárások?” = „Urmează mineriadele antimaghiare?”

Îi răspundem noi, asta doar ca să stea liniștit, ca să nu se agite ca nebunul și fiindcă suntem mai bine informați:

– NU, stimabile intrigant Boros Ernö ștefangheorghișta nagyságos úr, NU, mineriadele n-au fost îndreptate niciodată împotriva maghiarimii; și nici nu este nici o șansă, în primul rând ca ele să reînvie, și în al doilea rând ca ele să fie îndreptate vre-odată împotriva maghiarimii!

Astfel de întrebări josnice se pot naște doar în mintea extrem de bolnavă a unuia care este portavocea și scribalăul liderului organizației locale RDMSz, adică a mulhulitului primaș Kovacs Jenö, a unuia care măzgălește SĂPTĂMÂNAL editoriale antiromânești în ziarul așa zisei „Asociației culturale Nagy es Vi” administrat de consilierul local szárnyasegér, a unuia care este plătit din banii contribuabililor careieni de către Primăria orașului multicultural Carei/Nagykároly/Grosskarol, oraș unde ar fi de dorit ca relațiile dintre etniile conlocuitoare să rămână normale, tolerante și pașnice.

Te mai rabdă mult pământul ăsta precum și careienii, intrigantule Boros Ernö ștefangheorghișta nagyságos úr?
Sau ai fost cumva și secu și nu vrei să ne spui?
Nu de alta, dar judecând după comportament, exact așa te comporți ca și un secu!

de Horia Mărieș la 14 aprilie 2013 - 06:54

În ce privește articolul de mai sus.

Nici nu mi-aș fi putut închipui ca primașul Kovács Jenö să fie în stare să decidă participarea Primăriei Carei la Târgul de Turism din Satu Mare.

În primul rând fiindcă nu-l duce mintea la așa ceva și nici nu poate procesa în cei doi neuroni pe care-i posedă importanța pe care o primărie trebuie să o acorde acțiunilor de marketing, de promovare a valorilor turismului local.

Nu-i obișnuit omul cu marketingul, dovadă că și-a falimentat în serie toate făbricuțele de picioare de scaune pe care le-a avut.

În al doilea rând fiindcă Primăria Carei, cea condusă de el este falimentară, primașul cerșind recent o mică pomană 4,5 milioane de euro de la persoanele fizice Ilie Ciută și Oneț printr-o scrisoare superdășchisă; Primăria nu-și poate permite probabil să mai cheltuiască cca. 10.000 de lei pentru confecționarea unor panouri publicitare dăștepte care să fie expuse la un Târg de Turism, banii respectivi fiind băuți recent la ultimul chiolhan al Cavalerilor Vinului Sf. Orban la care a participat cu veselie și primașul, etc., etc.

În al treilea rând fiindcă urmașul-urmașilor, ultima încarnare la Carei a grófilor Károlyi, cel venit de-a dreptul din Asaujul de Sus, nu se ocupă cu astfel de lucruri minore, cu lucruri atât de mărunte cum ar fi un Târg de Turism.

El a rezolvat deja toate problemele stringente ale Careiului, el are neuronii conectați acum la proiectul megaloman al Megalopulisul Sătmărean. Fac pariu pe orice vreți, că primașul se și visează deja în jilțul de aur al faraonului megalopulisului sătmărean.

Nu-l simpatizez excesiv pe senatorul Valer Marian, așa cum nu-i simpatizez de altfel nici pe ceilalți parlamentari, dar parcă a băsădit bine în ultima lui conferință de presă când a solicitat conducerii Primăriei Satu Mare să mai lase baltă cu ideea idioată a zonei metropolitane, îndemnându-i “să pună mână pe legea românească şi pe legislaţia europeană, să vadă cum se constituie astfel de zone metropolitane şi să obţină şi acordul politic al USL, cel puţin”.

În context este de menționat și faptul că spre disperarea lui Kovács Jenö, doi dintre primașii UDMR-iști mai cu scaun la cap, este vorba de cel a Căpleniului și cel al Urziceniului au renunțat să mai fie părtași la gogomănia megalopulisului, considerând că taxa de participare de 1 leu pe cap de locuitor și pe an la asociație „nu se plătie”.

Văz că Valer Marian face și desface, destituie și numește, fiindcă senatorul PSD i-a solicitat de exemplu prefectului Eugeniu Avram ca în perioada următoare să facă controale la sânge la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu “pentru ceea ce s-a întâmplat cu Monumentul Ostaşului Român din Carei, cu Hotelul Dacia şi cu biserica din Apa”, precizând că directorul George Vulturescu ar trebui să renunţe la această funcţie.“ Lucru cu care eu unul sunt de acord.

Dacă distinsul senator Valer Marian are chiar atât de mult sânge în instalație (vorba lui Oprescu), dacă este atât de curajos, dacă este unul dintre cavalerii dreptății autohtone, și dacă dorește să fie într-adevăr credibil, i-aș sugera pe această cale, și sunt absolut sigur că va ține seama de sugestia mea, să-i solicite prefectului Eugen Avram să dispună efectuarea unui control la sânge și la Primăria Municipiului Carei cel puțin pentru următoarele două subiecte: organizarea licitațiilor și atribuirea contractelor de execuție a lucrărilor de investiții, plus modul în care s-a rezolvat până acum pe plan local problema soluționării cererilor de restituire a imobilelor către foștii proprietari sau către moștenitorii acestora (Legea nr. 10/2011).

Le garantez eu atât senatorului cât și prefectului că vor găsi atâtea lucruri care put extrem de urât la Primăria Municipiului Carei, încât vor fi nevoiți să-și pună masca de gaze.

Asta însă doar în cazul în care subordonații prefectului nu vor închide ochii, nu vor ascunde murdăria sub preș și nu vor mușamaliza lucrurile din nou, așa cum se făcea mereu pe vremea lui Chiorean.

La sfârșit, dar nu în ultimul rând, ar mai fi ceva. Kovács se laudă că va trimite Agenției de Dezvoltare Nord-Vest strategia de dezvoltare a Careiului pentru perioada 2014-2020. Eu unul nu știu nimic de această așa numită „strategie”, de cine a fost ea elaborată, pe baza căror criterii și principii, etc. Poate că eu, un contribuabil oarecare, nici nu trebuie să știu de ea, poate că este peste nivelul meu de înțelegere. Dar dumneavoatră, locuitorii municipiului Carei, n-ar trebui să știți oare de ea? Nu vă interesează? Oare n-ar fi trebuit ca această strategie să fie dezbătută public? Eu unul cred că da! Sau îl lăsați din nou pe Kovacs Jeno să gândească și să decidă în locul Dvs., peste capul Dvs.?

🙂 Grijă mare, fiindcă individul este periculos, n-are decât 2 (doi) neuroni! 🙂

Pe bune!

de emil la 14 aprilie 2013 - 15:21

da, dar unul e distrus iar celalalt e deja bolnav!

de emil la 14 aprilie 2013 - 15:27

care turism? traseismul agendelor szamarene din Potyad? ala facut de szamar sebessult korhaz si Pici Gabi? rmdiszno / rmdszamar sunt doar niste sovini incapabili de ceva constructiv si eficient! ca autostrazi de 15 ori mai scumpe catre nicaieri a stiut sa faca si Boc.

de emil la 14 aprilie 2013 - 15:41

urmeaza reactiile antihorthyste. de peste 20 de ani rmdiszno promoveaza horthysmul fara oprelisti. la referendum au aratat cum sunt dirijati de Budapesta, au confirmat apoi cu steagul secuiesc, prin care au dezvaluit comandamentele distructive antiromanesti care constituie ratiunea existentei rmdisno. de aici incolo nu mai au prea multe optiuni: lupta deschisa contra statului roman sau oprirea actiunilor antiromanesti. cum ultima este mai greu de acceptat de catre liderii rmdiszno, pentru ca astfel rolul lor devine inexistent si prezenta lor ca lideri nu se mai justifica, rmdiszno intra intr-o noua etapa. acum trebuie sa induca in ungurime ideea ca ungurii din Romania sunt victimele romanilor, ca sunt in pericol mortal, pentru a putea cere rmdszamar (electoratul rmdiszno) sa-si mobilizeze fortele in lupta pentru autonomie, singura cale de a scapa de teroarea romaneasca si de ocupantii vlahi. autonomia Ardealului, autonomia secuilor sunt doar etape tactice catre faza finala, care inseamna ruperea Ardealului de Romania.

de lancu la 14 aprilie 2013 - 21:06

da emile asa va fi? esti analist , geostrateg, clarvazator, sa mi spui si nr. castigatoare la loto, tu stii totul si asa.
de ce nu candidezi sa fi presedinte si sa ne salvezi, te rog

de netulipan la 14 aprilie 2013 - 21:10

au iesit tulipanii la tastatura de cum se simt descoperiti….de parca ar fi si greu de ghicit de ce sunt in stare …ca doar isoria e plina de faptele lor de arme bagate pe la spate

de sedinta Consiliului Local Carei part 2 04 04 2013 la 15 aprilie 2013 - 11:56

merita vazut mai ales de la jumatate incolo

http://www.youtube.com/watch?v=30d7hahgM90

de Horia Mărieș la 15 aprilie 2013 - 12:14

@sedinta Consiliului Local Carei part 2 04 04 2013 la 15 April 2013 – 11:56

Da, așa este, merită văzut, și astfel de filmulețe ar fi bine sa fie postate întotdeauna pe Youtube, la o dată cât mai apropiată de cea în care a avut loc ședința C.L., nu de alta, dar așa am putea admira mai bine pe unii dintre politicienii care ne decid soarta, de exemplu pe Jenöke, în toată splendoarea și în toată măreția lor, inclusiv intelectuală.

de Horia Mărieș la 15 aprilie 2013 - 12:39

Mai adaug un singur lucru, fiindcă mi-e o scârbă de îmi vine să vărs, mai ales după ce am văzut partea a 2-a de la jumătate în colo.

Primașul ăsta are un tupeu, o nesimțire, o obrăznicie, un obraz gros de pus în ramă. Poți vorbi cu el până mâine, el îi dă mereu înainte cu prostia lui. Este absolut incurabil. Sper să-l lege cineva autorizat în curând, fiindcă numai așa scapă orașul de el. Este un infect. Punct.

de Horia Mărieș la 15 aprilie 2013 - 12:50

La sfârșitul ședinței mai avea puțin primașul și dădea în paranoia (dacă n-o are deja cumva), fiindcă era „excitat” (adică avea de suferit din cauza „incitărilor” consilierilor USL). Drept urmare, dacă este atât de „excitat”, să meargă primașul pe str. Bălților, să o caute pe szarnyas și să rămână definit acolo.

Mulțumim pe această cale d-lui Bontea Dan Gabriel ptr. luarea de cuvânt referitoare la site-ul (portalul) de kk al Primăriei, minune informatică pe care noi o „lăudăm” de aproape 2 ani. Poate acum va auzi si primașul. Deși eu unul nu cred.

de emil la 15 aprilie 2013 - 22:27

bancu/tancu/lantu 14 apr 2013 21:06

14, 4, 20, 13, 21, 6

de emil la 15 aprilie 2013 - 22:29

bancu/tancu/lantu

candidez atunci cand o sa stii diferenta dintre „sa fi presedinte” si „sa fii presedinte”

Lasati un comentariu