9 Mai-Ziua Independenţei României,sărbătorită la Carei

• publicat la: 7 mai 2013
9 Mai-Ziua Independenţei României,sărbătorită la Carei

Ca în fiecare an,Direcţia de Cultură a Municipiului Carei,condusă de Bogdan Georgescu, marchează ziua de 9 MAI,Ziua Independenţei României,prin manifestări ce vor avea loc la Monumentul Ostașului Român,începând cu  ora 12.00.

Vor avea loc depuneri de coroane și Te Deum în cinstea aniversării Proclamării Independenței de Stat a României,a  victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial și a Zilei Europei.

9 mai este Ziua Independenţei României. PE 9 MAI 1877, Parlamentul ţării proclamă „Independenţa absolută a României”, prim ministrul Mihail Kogălniceanu declarând oficial că suntem „în stare de rezbel…, dezlegaţi de legăturile noastre cu Înalta Poartă şi prin urmare ce suntem? Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Astfel Camera Deputaților și Senatul votează moțiunea prin care se lua la cunoștință că „rezbelul între România și Turcia, ca ruperea legăturilor noastre cu Poarta și independența absolută a României, au primit consacrarea lor oficială”, adică s-a votat moțiunea de proclamare a independenței României.

A doua zi, după ce principele Carol I a semnat actul de independență, guvernul român a încetat plata tributului de 914.000 lei către Poarta Otomană, suma fiind direcționată în bugetul ministerului apărării. Aceasta este o mică parte din jertfa materială și de sânge a înaintașilor noștri, astfel că pentru echiparea și întreținerea armatei române s-au adunat din donațiile poporului suma de 1.639.798 lei, din care cu 1.212.661 lei s-au plătit armele achiziționate.

Poporul român a participat în bătăliile războiului de Independență (1877 – 1878), purtate pentru neatârnarea țării cu peste 58.000 de oameni pe fronturi, din care mai mulți de jumătate au fost omorâți sau răniți. Și toate acestea pentru ca urmașii lor să trăiască într-o țară liberă, nesupusă niciunei puteri străine.

De când a devenit membră a Uniunii Europene, România celebrează şi Ziua Europei.

Tot pe 9 mai,de la ora 13.00,va avea loc în incinta parcului,inaugurarea Plăcuțelor cu poeți reprezentativi din U.E.

redacţia

 

Lasati un comentariu