Vinerea Mare.Tradiţii

• publicat la: 3 mai 2013
Vinerea Mare.Tradiţii

Vinerea Mare (Vinerea Pastilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor) este zi de mare doliu a intregii crestinătăţi pentru că in această zi a fost răstignit si a murit Mântuitorul lumii. Zi aliturgică, pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Hristos, in chipul pâinii si al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce in aceeasi zi. In seara acestei zile se oficiază denia Prohodului Domnului.

Vinerea Patimilor

În această zi, se pomenesc sfintele şi mântuitoarele şi înfricosătoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută de tâlharul recunoscător care a fost împreună cu El.
Biserica numeşte Patimile Domnului: sfinte – pentru că Cel ce le-a răbdat este Sfântul Sfinţilor, sfinţenia însăşi; mântuitoare – pentru că ele sunt preţul cu care Domnul a răscumpărat neamul omenesc din robia păcatului; înfricoşătoare pentru că nu poate fi ceva mai înfricoşător decât ocara pe care Făcătorul a răbdat-o de la făptura Sa.
În această zi nu se săvârşeşte Liturghia pentru că însuşi Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum; este vreme de post total, pentru că Mirele s-a luat de la noi. (Matei 9, 15). Se fac numai ceasurile împărăteşti care ne pun înainte nemărginita smerenie a Domnului, Crucea cea dătătoare de viaţă şi credinţa tâlharului.
Seara săvârşim denia prohodului Domnului, care este ultima treaptă a tânguirii pentru Hristos, înainte de Învierea Sa. Se înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf – semn al celor trei zile petrecute în mormânt.

Ouăle nu se vopsesc in Vinerea Mare. Gospodinele sunt sfătuite să vopseasca ouăle fie in Joia Mare, fie sâmbăta, inaintea Pastelui, in niciun caz in Vinerea Mare. In aceasta zi, nu ar trebui să se facă nimic. De asemenea, este bine ca ouăle să fie vopsite in rosu deoarece aceasta culoare este sangele Mantuitorului. In Vinerea Mare, credinciosii tin Post Negru pentru iertarea pacatelor si pentru a avea spor si sanatate.

– în Vinerea Mare se ţine post negru în amintirea Răstignirii lui Iisus. În Vinerea Mare nu se fac copturi. În dimineaţa de Vineri Mare, înainte de răsărit, oamenii alergau desculţi prin rouă sau se scăldau în apă curgătoare pentru a fi sănătoşi tot anul. În Vinerea Mare nu se mănâncă urzici, nu se foloseşte oţet pentru că pe Cruce, Iisus a fost bătut cu urzici, iar buzele au fost udate cu oţet.

În Vinerea Mare se opreşte lucrul, nu se spală, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice.

Dacă plouă în Vinerea Mare se spune că va fi an mănos. În Vinerea Mare fetele nemăritate fac vrăji de dragoste pentru a fi cerute de nevastă. În Vinerea Mare nu se săvârşeşte Liturghie, iar mortii nu se îngroapă decât cu bătăi de toacă
. Până-n Vinerea Mare se termină curăţenia generală, iar gospodinele nu spală rufe şi nu aruncă lături în curtea casei, pentru ca nimic rău să nu se apropie de casa lor.

Vinerea Mare este o zi de reconciliere cu duşmanii, de iertare a persoanelor ranchinoase.

Tradiţia spune că în Vinerea Mare este bine ca persoanele bolnăvicioase să facă baie înainte de răsăritul Soarelui, pentru a fi viguroase tot anul.

În lumea satelor, gospodinele rostesc în zorii zilei descântece de alungare a bolilor şi a pagubei: “Aşa cum este Vinerea Seacă , tot aşa să sece şi bolile, şi paguba din casa noastră”. Ritualul este însoţit de post negru.

În această zi încep primele pregătiri pentru masa sărbătorească de Paşte.

comentarii

de Vinerea Mare este o zi de reconciliere cu duşmanii, de iertare a persoanelor ranchinoase. la 3 mai 2013 - 08:43

Vinerea Mare este o zi de reconciliere cu duşmanii, de iertare a persoanelor ranchinoase.(nelu)

Lasati un comentariu