Bâlbe la UDMR Satu Mare

• publicat la: 28 iunie 2013
Bâlbe la UDMR Satu Mare

Taxa de curăţenie percepută de Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare de 2 lei/persoană/vizită a fost instituită prin Hotărârea Consiliului Judeţean Satu Mare nr.98/2013 privind    aprobarea unor taxe şi tarife practicate de Consiliul Judeţean şi instituţiile publice subordonate acestuia, în anul fiscal 2013.

Această taxă a fost aplicată începând cu data de 5 iunie, când a fost instalat la intrarea în spital un distribuitor automat de botoșei de unică folosință pentru vizitatori și aparținători. Pentru eliberarea unei perechi de botoșei, vizitatorii trebuie să plătească 2 lei, primind din partea Spitalului un bilet înseriat. Botoșeii sunt de unică folosință, nu se pot transmite de la o persoană la alta și nici nu pot fi păstrați de la o zi la alta și sunt aruncați într-un recipient special la părăsirea spitalului.

Taxa de curăţenie a fost instituită pentru prevenirea infecţiilor intraspitaliceşti, protejarea suprafețelor noi și reamenajate, întreținerea curățeniei la nivel de spital. Zilnic, în bugetul Spitalului Judeţean de Urgenţă intră din această taxă de curăţenie 1100 de lei.

Prin introducerea taxei de curăţenie nu  este condiţionat accesul vizitatorilor, ci dimpotrivă, odată cu investiţiile pe care Consiliul Judetean Satu Mare le-a făcut pe toate cele trei nivele consider că este chiar indicat să protejăm pacienţii şi tot ceea ce s-a investit în spitalul sătmărean.

Există în Spitalul Judeţean de Urgenţă un regulament strict, dar accesul vizitatorilor nu este îngrădit, iar botoşeii de plastic de unică folosinţă sunt pentru a proteja întreaga investiţie, la care se adaugă şi faptul că sunt feriţi de probleme şi pacienţii care sunt internaţi în spital pe diferite secţii.

Vrem să subliniem faptul că toate investiţiile de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din ultimul an fost făcute de Consiliul Judeţean Satu Mare, fără un suport financiar din partea Ministerului Sănătăţii, lucru ce nu s-a întâmplat şi în precedent guvernare UDMR. Au fost reabilitate trei nivele ale Spitalului Judeţean, respective secţiile de Cardiologie, Chirurgie cardio-vasculară, Ortopedie, Gastroenterologie, Pediatrie şi Chirurgie Pediatrică, am investit în aparatură medicală de ultimă generaţie, în reabilitarea spitalului şi prin această masură vrem să protejăm toate investiţiile.

Totodată, se previne producerea unor infecţii intraspitaliceşti având în vedere că vizitatorii vin la patul unor bolnavi cu plăgi pansate sau la patul unor copii.

Spitalul Judeţean de Urgenţă respecta ordinul Ministerului Sănătăţii din luna decembrie privind reglementarea programului de vizită în spital, care interzice condiţionarea sau taxarea vizitatorilor la intrarea în spital. La Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare nu se percepe o taxă pentru intrarea în spital. Secretarul de stat Raed Arafat s-a referit în declaraţiile publice pe care le-a făcut expres la instituirea unor taxe de intrare în spitale şi nicidecum pentru curăţenie. “Nu este normal să i se pună piedici pacientului ca să îşi vadă apropiaţii când el este internat. Dacă pacientul nu e în condiţiile în care să primească sau dacă nu doreşte să fie vizitat, el poate să declare acest lucru. Dar nu este normal să le spui oamenilor dacă doriţi să vizitaţi pacientul trebuie să plătiţi sau trebuie să daţi o taxă, că vă facem o favoare că vizitaţi pacientul”-Raed Arafat.

Trebuie precizat că Hotărârea 98/2013 a fost aprobată cu 29 de voturi şi doar două abţineri, din partea consilierilor Istvan Veres, care s-a abţinut deoarece este angajat al unei instutuţii subordonate Consiliului Judeţean, respective Peter Ştier, director economic al Teatrului de Nord Satu Mare, care a înţeles greşit că s-ar afla într-o situaţie de incompatibilitate deoarce teatrul sătmărean a trecut de ceva vreme din subordinea Consiliului Judeţean în cea a Consiliului Municipal Satu Mare.

În interpelarea făcută ministrului Sănătăţii, deputatul Gabor Kereskenyi a ignorant că hotărârea a fost votată de grupul de consilieri judeţeni ai UDMR, ceea ce înseamnă că în UDMR Satu Mare nu ştie stânga ce face dreapta, ori că nu se respectă disciplina de partid. Pentru edificare îi putem pune la dispoziţie procesul verbal al şedinţei din 26.04.2013.

Deputatul Gabor Kereskenyi nu a fost la fel de vehement atunci când vota în Consiliul Local creşterea  taxelor puturoase şi dubioase de salubritate în favoarea firmei Florisal, ori când la ultima şedinţă a Consiliului Municipal prin votul consilierilor UDMR a fost împiedicat transferul clădirii fostei Şcoli 13 din municipiul Satu Mare către Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă. Fosta şcoală zace de mai mulţi ani în paragină, dar consilierii UDMR s-au opus transferului, deşi ar fi fost locul ideal unde ar fi putut să-şi desfăşoare activitatea acest centru şcolar şi cei 250 de copii care sunt obligaţi în prezent să înveţe în patru clădiri diferite.

comunicat

comentarii

de livia la 30 iunie 2013 - 19:36

pe cand o interpelare si vizita la spitalul de la carei condus de erjike domnule critic kereskeny???? sau numai la satumare activati si unde aveti primar udemerist se poate face ce criticati la altii???

Lasati un comentariu