Păşunea din Ianculeşti-motiv de dispută între săteni şi Primăria Carei

• publicat la: 6 iunie 2013
Păşunea din Ianculeşti-motiv de dispută între săteni şi Primăria Carei

Curtea şcolii părăginite a satului Ianculeşti a adunat mulţime de săteni veniţi să-și spună păsurile acumulate de-a lungul anilor, Prefectului judeţului, dr. Eugeniu Avram.

Miercuri după masă, de la ora 15.00, Prefectul judeţului Satu Mare a participat la o adunare sătească din Ianculeşti, sat ce aparţine de U.A.T. Carei.

Au mai fost prezenţi Ciprian Chioran, reprezentantul ales al satului Ianculeşti, primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen, consilierul juridic al Prefecturii,Cosmin Dorle şi consilierii locali Ionut  Oneț  şi Marius Ciucoș.

Tradiţionala ospitalitate a moţilor a fost pusă în valoare  de cele două tulnicărese îmbrăcate în costume naţionale care i-au întâmpinat pe invitați  cu pâine și sare la acest eveniment,Prefectul Eugeniu Avram aflându-se pentru prima dată în satul Ianculeşti.

Nemulţumirile sătenilor nu sunt de dată recentă , dar lipsa de comunicare a administraţiei locale  careiene cu aceştia a dus la apariţia unei stări de tensiune, mai ales în urma evenimentelor din ultimele luni.

Potrivit sătenilor, punctul nevralgic a fost ziua de  6 decembrie 2012, ziua Sf. Nicolae, când în sat a pătruns un buldozer de la Primăria Carei pentru  a pregăti terenul pentru  împădurire  pe păşunea  satului.

 ,,În ziua de 6 decembrie  a trecut prin centrul satului buldozerul adus de un TIR ce  s-a îndreptat către zona-canal, zonă propusa pentru împădurire. Atunci am aflat că aceea zonă este obiectul unui proiect iniţiat de primarul Kovacs Eugen pe o suprafață de 10,5 ha. Dorim să semnalăm și faptul că atunci am aflat că nu avem delegat sătesc, acesta având mandatul expirat. Potrivit caietului de sarcini al proiectului amintit, buldozerul trebuia să pregătească terenul pentru o cultură de pin negru. Nimeni nu ne-a anunţat de acţiunile ce vor avea loc pe acel teren din Ianculeşti”,  a afirmat Ciprian Chiorean.

Acesta a scos în evidenţă si faptul că deşi unul din foştii delegați sătești,  Dobra Petru, a fost profesor  ani de zile la şcoala din sat, nu s-a implicat în activități de întreținere/consolidare a clădirii și, astfel, lipsa sa de interes pentru  înlocuirea câtorva ţigle a făcut ca în  acoperişul şcolii să apară o gaură care afectează structura clădirii. „Din școala asta au iesit doctori de renume, ingineri,  profesori universitari.Ca delegat sătesc şi profesor totodată trebuia să-și dea silinţa să nu ajungem în situaţia de-acum. Nici Oneţ Ioan nu a fost apropiat de săteni și interesele satului, Caminul Cultural din spatele casei sale fiind o dovadă în acest sens”.

Fiecare dintre sătenii care au dorit să-şi spună păsul au scos în evidență lipsurile cu care se confrunta: un punct sanitar, un agent de pază, mijloace de transport  spre orașul Carei, lipsa drumurilor în interiorul satului, școala, grădinița și Căminul Cultural în stare avansată de degradare.

Toţi au arătat cu degetul către Primăria Carei, care timp de 23 de ani a ignorat cu totul această comunitate  plătitoare de impozite şi taxe. Mai mult,  sătenii spun că drumurile existente la ora actuală au fost realizate pe cheltuiala lor,fiecare din  cei care au ridicat această problemă menționând sumele cu care au contribuit pentru  materialele de construcţie necesare: „Ne-am făcut drum pe banii noștri că nu am putut ieși cu  mortul la cimitir. Am dat 14 milioane (lei vechi m.r.)  pentru drum și Primăria  a zis că a făcut ea. Cum cu 2 mașini de zgură?Și la adunarea din februarie primarul a spus că nu platim impozitele ca şi Careiul. Sa ne arunce la o parte, să dea cu bomba în noi ca atunci scapă de noi”, și-a vărsat năduful tanti Victoria, toți cei de faţă confirmând cele spuse şi  încurajând-o cu aplauze.

O altă problemă arzatoare a fost introducerea gazului, inițiată acum 10 ani. Localnicii au scos în evidență fapul că nici până în ziua de azi, pentru  cei 2.000 de lei plătiţi de fiecare familie încă nu deţin chitanţe, sau deţin numai pe o mică parte a sumei. Acuzele se îndreaptă și de această dată către cei doi foști delegaţi  săteşti.

Și eu am plătit 2000 de lei, adică 20 milioane în bani vechi, şi am chitanţă pentru 5 milioane. Și vă mai spun că acea chitanță este una simplă de la tipografie fără nici un cod sau ştampilă, din alea din care poate cumpăra oricine” a spus d-na Marcela, în asentimentul tuturor.

Din cei 2 foști delegați sătești a fost prezent doar   Dobra Petru care a dorit să intervină referitor la cele afirmate de săteni:

,,D-le Prefect regret astfel de discuții. Realitatea este împărțită, dumneavoastră aveți o sarcină deosebită, de-a face pace între diferite idei. Eu i-am sfătuit pe unii să nu umble cu reclamații. Eu am stat de vorbă când eram deleg sătesc cu consilierii  UDMR și ne-am înțeles. Nu am treaba cu partidele. Noul consilier Ionuț Oneț a vorbit cu primarul Kovacs cu consilierii parohiali și au ajuns la un numitor comun, iar mai tarziu s-a zis că senatorul Valer Marian  ne-a sprijinit. Acum a apărut între noi un alt partid cu putere mare, când noi eram cu toții din ’90 cu FSN-ul. PNL a înființat o secție la Ianculeşti dar  ei nu ne-au ajutat niciodată. Pentru gaz am primit 20 milioane lei  vechi  pe familie și există un carnețel, unde am notat plătitorii, la Mateș Petru, tatăl contabilei care s-a ocupat de acesta problemă.”

Mateș Petru confirmă faptul că deține chitanțele amintite: „La mine sunt chitanțele, cine vrea să vină să le  ia. Păcat că nu am adus carnetul”.

 După vii dispute legate de sumele plătite pentru introducerea  gazului şi pentru care sătenii afirmă că nu dețin chitanţe s-a adus în discuţie si luciul de apă de la Ianculeşti. Sătenii sunt nemultumiți de concesionarea acestuia către persoane apropiate conducerii orasului  și de faptul că sunt ignorați de administrația careiană.

Gheorghe Vâtcă aduce la cunoștința Prefectului anomaliile legate de administrarea lacului de către noii gestionari. „Să veniți să vedeți cum este pus gard cu sârma ghimpată, roată pe lângă heleșteu, că zici că e domeniu privat. Măcar acum avem cine să ne asculte nu ca și cei 2 delegați dinainte. Primarul a zis în februarie ca a fost bun d-l  Onet Ioan, dar noi zicem că nu pentru comunitate, ci doar pentru el. Mai demult, lacul avea o valvă de deschidere, și astfel puteam evita inundarea pășunii. Acum nu mai e, și pe portiuni mari balteste apa .”

Mai mulți dintre pasionații de pescuit au specificat și faptul că regulile de pescuit pe lac nu sunt aceleași pentru toți. Apropiații administrației careiene fiind favorizați prin posibilitatea de a lua acasă captura de pește, spre deosebire de ianculeșteni, care pot lua doar un pește, iar restul să fie plătit cu 19lei/kg.

Mulțimea problemelor semnalate de săteni și dezbaterile furtunoase pe alocuri au făcut ca prefectul Eugeniu Avram să fie nevoit să își noteze și să intervină uneori, făcând apel la spiritul de solidaritate a lui Avram Iancu .

Una din septuagenarele satului, tanti Ileana a adresat urări de bun venit prefectului, dar a și semnalat cu tristețe greutățile în care se zbate.

Noi suntem fii ai lui Avram Iancu, am lucrat si la secerat și la ce a fost nevoie pentru ca să ne întreținem, iar acum la bătrânețe am ajuns să văd cum ni se ia heleșteul și pășunea, iar pentru tinerii noștri nu se găsește un loc de muncă la oraș. Am ajuns ca în anii 40 când ni s-o luat vacile și animalele și ne-am dus în lumea mare ca să scăpăm cu viață. Am 74 de ani și țin o vacă. Dacă nu pot să mai țin vaca cum să mai stau în sat? De ce să stăm  cu capul plecat în Țara Românească?”

De departe, cea mai arzătoare problemă dezbătută a fost cea a pășunii satului, motiv pentru care ianculestenii au participat în număr mare la ultima ședință a CL din Carei.

La ora actuală, în Ianculești există două asociații de creștere a animalelor, după cum am semnalat pe larg în materialul Lecţie de bun-simţ din partea ianculeştenilor la Primăria Carei. Primăria apelează la forţele de ordine.

Din partea AsociațieiCrescătorilor de Animale  a luat cuvântul Margareta Todea, care a adus acuze deosebit de grave unor săteni precum și prefectului Eugeniu  Avram, pe care l-a acuzat de  părtinire, prin intervenții pe alocuri incendiare.

Cele două familii din asociație, prezente la adunarea sătească, pretind aceleasi drepturi ca si ale Asociaţiei Crescătorilor de Animale „Colonia Moţilor Ianculeşti” in care sun t inscrisi restul satenilor.

Oamenii  au adus la cunoștința  oficialităților prezente faptul că pe pășunea unde paște oaia nu mai intră vaca, iar această asociație introduce în cursul nopții turma de oi pe pășune, limitând astfel posibilitățile de pășunat ale animalelor celorlalți săteni.

În numele Asociației Crescătorilor de Animale „Colonia Moţilor Ianculeşti”  a luat cuvântul Dorel Brici care reclamă în special lipsa de informare la adresa celor care dețin pășunea și care au aflat târziu că Primaria Carei încearca să o scoată la licitație.

Eu știu că noi avem un drept consfințit printr-un extras CF asupra pășunii, dat de statul român, pentru ca la ședință să aflăm de la secretarul primăriei că acesta a fost modificat în 1991 prin ceva hotărâre 371/1991. Acum vine și asociația asta cu oile, toata stima că lucrează și ei, dar ies la pășunat  cu oile pe pășunea vacilor. Noi am avut mai demult parcelată pășunea pentru fiecare tip de animal, dar acum fiecare face ce vrea. De ce pe noi nu ne anunță nimeni despre ce se hotărăște legat de satul Ianculești? De ce nu se spune nimic de pășunea arată, de 18ha, la Dâmbul lui Tarfan?

În acea perioadă  era delegat sătesc Dobra Petru și a pus oamenii din sat să semneze un Memoriu adresat Prefecturii, fără însă a informa oamenii concret despre consecințe.

Sătenii au fost foarte nemultumiți și de faptul că înaintea deplasării lor la Carei, pentru a participa la sedința publică a CL, o anume persoană din sat a dat un telefon potrivit căruia un autocar cu oameni în stare de ebrietate se îndreaptă spre primăria Carei pentru a crea incidente neplăcute și, în consecință au fost mobilizate forțe de ordine numeroase.

Deși în urma ședinței din luna februarie, la alegerea delegatului sătesc, primarul Kovacs Eugen a precizat că nu va mai face deplasări în Ianculești datorită neînțelegerilor cu sătenii, a dar curs invitației Prefectului și a dorit să facă unele precizări:

Eu mă simt  prost aici, simt o atitudine ostilă din partea sătenilor. Nu puteti spune că nu vă ascult, dar vorbiți aici de școală, dar nu sunt mulți copii. Plătim o firmă de transport pentru a duce copii la școală în Carei, dimineața, și să se reîntoarca apoi. Ciprian merge mai mult la Prefectură și nu vine la Primăria Carei să vorbească cu mine. Îl aduce pe senatorul Valer Marian. Eu nu am fost șovin, poate că unii dintre dumneavoastră sunteti.”

După scurte informații legate de suprafața de pășune și de suprafața alocată pe cap de animal, primarul Kovacs își exprimă nedumerirea legată de Căminul Cultural.

Nu știu pentru ce vreți voi acest Cămin. Ca și Consiliul Parohial a stabilit ca să fie capelă în cimitir și acum se vine si cu altă propunere. Eu nu mai vin în veci în Ianculești dacă cineva mă acuză. Voi ați primit cele 700 de hectare din pământul grofului. Lacul a fost al Asociatiei de pescari de la care noi l-am luat iar cu gazul nu am nicio treabă. Eu regret ca nu l- ați ales pe Onet Ioan .”

De asemenea, primarul se lansează și în speculații legate de situația voturilor pe partide la alegerile locale din cursul verii trecute.

Intenționat sau nu, acesta demonstrează că nici până acum nu este la curent cu situația reală din secția electorală Ianculești în ce privește procentul obținut de diversele formațiuni politice, afirmând că „ați votat cu USL o treime, o treime cu PP-DD, și o treime cu alții in loc sa mergeti toti impreuna” , desi  se presupune că are acces la tabelele oficiale care au consemnat rezultatele finale ale votului din data de 10 iunie 2012.

Pentru mai rapida informare,precizam ca situatia a fost cu totul alta la sectia Ianculesti. Astfel,pentru primar,Adrian Bucurestean a primit 178 de voturi,Kovacs Eugen si Grosu Ioan cate 8 voturi iar Marcus Emeric 14 voturi din totalul de 212 voturi liber exprimate.La consilieri,voturile au fost in numar de 178 pentru USL si doar 2 pentru UDMR. PDL a obtinut 11 voturi,PPDD-8,PPMT-2,UNPR-4 iar PER-1 vot.

In urma calculelor matematice,indiferent ce instrument de calcul am folosi,proportiile amintite de primarul Kovacs sunt  total eronate,la distante astronomice de adevar.Pentru conformitate,datele se gasesc si la secretarul primariei,in biroul din imediata apropiere a primarului.

În aceiași notă de dezinformare, în prezența prefectului Avram,  primarul Kovacs acuză sătenii că au participat la ședinta de CL din 31 mai 2013 pentru a face scandal, deși din filmul postat de redacția Buletin de Carei la categoria Filmul Săptămânii se poate urmări desfășurarea integrală a dezbaterilor în prezența participanților .

Spre finalul discutiilor, a luat cuvântul și consilierul Ionuț Oneț care afirmă:

„Îmi pare rău că am ajuns aici. Eu sunt cel care l-a adus pe Prefect, eu am ajutat satul de multe ori și nu dau exemple pentru că sunt prea multe. Chiar colegii de la UDMR spun că să  nu mai vorbesc de Ianculești că sunt sătui. E  doar vina lui Ciprian că nu vă invită să participati. Cat privește capela mortuară, e problema bisericii și Ciprian nu are treabă cu ea”.

Acesta a fost bruiat de  săteni  care îl acuză că din momentul intrarii lui în noul Consiliu Local din Carei nu mai salută oamenii, nu mai stă de vorbă cu ei, are o atitudine distantă și nu a făcut nici măcar o ședință informativă legată de proiectele ce se dezbat. Aprecierile pozitive ale sătenilor merg și de această dată către delegatul sătesc, Ciprian Chiorean, ceea ce confirmă că procentul cu care a câștigat alegerile din februarie nu a fost unul întâmplător.

Finalul a aparținut fiului satului , prof. Valentin Sorian care a făcut o sinteza a celor exprimate de consătenii săi pentru Prefectul Avram.

Dată fiind calitatea sa de cadru didactic, el a afirmat că e conștient de faptul că va exista mereu o discuție între cel de la catedră și cel ce stă în bancă, dar dacă primarul Kovacs aduce mereu în discuție legea, aceasta trebuie în aceiași măsură respectată și de unii și de alții.

Dacă privim în jur, vedem că totul se degradează, nimic nu a fost investit pe aici deși facem și noi muncă voluntară, dar nu se poate fără nici un sprijin material” și a invitat auditoriul la a consulta in DEX explicația oferita pentru cuvantul lege.

Tot el confirmă delăsarea consilierului Ionuț Oneț în ce privește problemele sătenilor și pasarea problemelor către alții.

„Graba cu care a fost întocmit proiectul ce privea împădurirea unei suprafețe de 10,5 ha de teren și aducerea excavatorului în decembrie au generat disensiuni între administrația locală și sat și pe bună dreptate„, afirma Sorian.

Deasemenea, acesta aduce la cunoștința celor prezenți faptul că balta e făcută de oamenii din Ianculești și nu este nici a primarului și nici a prefectului, ci este a oamenilor din sat.

La ședința de vineri nu am chemat oamenii să facă scandal, dar ei au dreptul să participe la ședință deoarece e publică. Ne-am săturat de vorbe și de denigrări gratuite. De ce să facem o capelă mortuară cu bani multi când aceiasi capelă se poate face cu mult mai puţini bani aşa cum reiese din proiectul depus de domnul Ciută care conţine deja si schiţă finală  şi documentaţia completă deci nu mai trebuie plătite alte studii.Când am mers la primărie nu am fost primiti de viceprimarul Keizer pentru că nu a venit fostul delegat Oneţ Ioan.Lacul ni s-a luat iar acum urmează păşunea? Necazul nostru e că majoritatea proiectelor au alte destinatii si noi mereu suntem pasaţi de la unu’ la altu’.E si normal să il sprijinim pe Ciprian Chiorean pentru că el se implică si are mereu un dialog cu noi,spre deosebire de cei dinaintea lui”.

După audierea tuturor celor care au dorit să isi exprime opiniile,Prefectul Eugeniu Avram a promis că va reveni peste 3 luni in sat,sugerând că păşunea poate să fie impărtită in proportie de 30% către asociatia formată din 3 familii si restul de 70% către ceilalti săteni iar cine doreste să se extindă cu păşunea să purceadă la achizitii de teren.

In opinia dumnealui, toate problemele ce i-au fost prezentate vor fi de acum în atenţia sa şi va sprijini toate demersurile ce vor fi iniţiate de primarul municipiului Carei pentru identificarea şi soluţionarea aspectelor ridicate de oamenii din Ianculeşti, care merită să aibă parte de condiţii de trai decente.

 Sătenii,mai ales cei vârstnici, nutresc speranţa că vor mai apuca să circule pe drumuri pietruite dacă nu asfaltate,că vor putea benefica de un minim prim ajutor în caz de urgenţă dacă va exista un punct sanitar,de un mijloc de transport în comun,de păşune pentru animale,de câteva locuri de muncă la oraş şi de un cămin cultural unde pe lângă activităţi culturale să poată organiza şi diverse  întruniri.

 

 Daniela Ciută

 

 

 

 

comentarii

de Ocean la 6 iunie 2013 - 18:46

Din cite inteleg eu, m-ai nou D-l Onet ioan, consilierul se consulta cu colegi UDMR-isti, si nu cu ceiUSL-sti. Din ce formatiune face parte acum.?

de carasu la 6 iunie 2013 - 19:52

haoleu mancat i a s dapai ionut si dobra nu is de la peseduuuuuu?????? ei see conslta cu idemereuuu ca sa nu lasee sa sa raceasca scaunuu lasat de nunaaaa si sponsorizat de premaru nost?????da cu lacu ce avut la voi de il lasati la idemerei sa distruga pasunele daca tot nu mai este valvele …nerusinatii de idemerei nu le mai ajunge caraiu si intrara si la romanii din ianculesti

de anca la 6 iunie 2013 - 21:19

Sunte ti o adunatura de ianculesteni rai.Vreti sa impartiti ce nu e al vostru.Parca delegatul vostru lucra la Kaufland, paza.De ce a fost dat afara??????? trebe dat pe mana presei, sa aflam adevarul :)))))
Si carnetul de conducer, parca l-a dat de 8 ori, pana sa-l ia.
Bun delegat v-ati gasit.Si mai aveti pretentia sa va reprezinte, necunoscand legiile…adevarul e ca-i greuuuu….

de sany la 6 iunie 2013 - 21:29

…zise postacu udmerist traitor din bani romanesti la fel ca presedintyele vost cu retinere din salar pt ca are datorii de miliarde la statu roman care ii mai da si salar de primar….mare bai la voi ca nu mai puteti intoarce pe delegat cum ati facut cu celalat care a luat si drumu de la caminu cultural ca sa faca curte la casa….da era bun ca statea capra la voi…ca ase neati luat si balta ca nu va mai ajung banii de chiolhanuri…adevaru i ca nu il puteti intoarce pe Cipri ca stie tot si are coloana nu ca voi care stati numa cu mana intinsa la luat din averea altora asa cum safu vost o venit la ianculesti cu masina cumparata din banii fundatiei consiliului carai…si numa minciuni spune la prefect da ia veni si vremea lui stati pa pace…..cel mai bun delegat avem da voi nu puteti zice nimic de a vost ca duduie de cite procesa are….kovacs sa plateasca prima data datoriile si apoi sa puna pa altii sa scrie !!

de Ana la 6 iunie 2013 - 21:32

si la kaufland se angajaza intii unguri si apoi ce ramane pt romani ase ca la fonix si cum cipri i roman din ianculesti …….

de emil la 6 iunie 2013 - 21:32

Si totusi, stie cineva cate hectare de pasune comunal trebuie sa aiba ianculestenii? Pentru ca de la 128 la 42 e o diferenta ca intre proportiile primarului si rezultatele validate ale alegerilor.

de Victor la 6 iunie 2013 - 21:38

ce cauta si la Ianculesti sa se amestece keizer??? nu mai incape la ponyvas cu fetitele????
trebe inoita turma?

de Victor la 6 iunie 2013 - 21:41

Cine plateste la sateni despagubirile pentru atrocitatile din 1940 pana in 1944?
Cati bani a dat statu maghiar la refugiati si cei ramasi pentru pagube asa cum se face cu deportatii svabi sau cu altii?

de dia la 6 iunie 2013 - 21:45

emil, 66 hectare a avut ianculesti, a declarat primarul, informatie luata din cartea funciara veche.In prezent sunt 32 de hectare+ luciu apei.
Sefu la kaufland ii roman si sotia din ianculesti.Deci, nu mai faceti discriminare cu ungurii.Nu va place munca…asteptati pensia bunicilor
sany(roman din ianculesti) cu gramatica stai f prost,….las-o balta.

de gore la 6 iunie 2013 - 21:51

primaru sovin care angajeaza in primarie daca sa stie limba magyara scris si vorbit??
da de unde stie el cita pasune ieste daca nici nu stie cite voturi o primit in ianculesti azi vara dapoi sa stie de pasune ca nu o auzit el de ianculesti pana no vinit in carai!!!
un corturar pripasit pa la noi adus de comunisti si amu sa da mare cunoscator da el saracu no stiut conduce nicii firmele lui si o dat cu ele faliment si amu umbla la ianculesti dupa pamant pantru padure de pin negru la fecior!
aici i baiu ca nu mai tace omu ca si pana o fost onetu si dobra

de dia la 6 iunie 2013 - 21:53

da victor, ai dreptate.s-a primit de refugiat acum 10 ani, 40000 lei(40 milioane)beneficii refugiat :- nu platesc impozit pe casa, nu platesc abonament la rom telecom, bilet gratuit tren clasa I,,insotitor gratuit, medicamente compensate sau gratuite…+450 lei pe luna..alimente..
hahahaha..si mai vreti sa munceasca tineretu din sat cand are pe spinare cui sa stea.si nu primesc job-uri doar ungurii. vrajala!! de putori ce is

de dia la 6 iunie 2013 - 21:57

bai gore, kovacs a fost director la crasna.a fost un om corect, chiar daca nu a fost roman. nu facea diferenta. iar menegerul a fost roman, d-l GRIGORE, ianculestean…om rau

de alex la 6 iunie 2013 - 22:01

da nu asa mari ca voi dia care poftiti la pamanturile lor in loc sa va vedeti de ale voastre sau poate voi nu aveti si sunteti venyti ca primaru pa secera si ciocan comunist si amu ar vre sa duca muntele de aur in casa la el unde sio pus pavaj cand so pus si la piata si termopane cand o facut si altii ca oricum se stie asa cum sa stie ca il ingroapa datoriile la stat ca nu vrea sa le plateasca da cumpara teren si case la nyegru.
si sa sti ca statu roman plateste pentru ei desi ungaria hortysta a facut toate crimele si dezastrele si ei nu platesc nimic numai pretentii au de teritorii romanesti de pe vremea dacilor liberi de peaici cand inca nu mirosea a triburi migratoare!

de gore la 6 iunie 2013 - 22:03

daca era asa corect cum se face ca mobila se evapora in ungaria si banii veneau in diplomat????
cum se face ca a falimentat crasna de corect ce era?
da de cele 4 firme falimentare ce zici tu?
daca e corect de ce nu isi plateste datoriile la statu roman si isi cumpara masina din banii de fundatie de consiliu local?

de ester la 6 iunie 2013 - 22:10

sa intrebam pe kovacs zoli ce corect om este jeno?
sau pe cei la care le taie ajutorul social pentru ca nu voteaza cu el si le da la coloratii lui?
este corect sa plateasca primaria la colorati care stau in centru pe doina sau la internat agro si alte locuri apa si curent si gunoi luna de luna?

de pentru dia la 6 iunie 2013 - 22:17

asa va invata kovacs ca cei care nu sunt romani sunt buni si ceilalti oameni rai?
de fapt am mai citit ca a spus la sedinta ca numa elevii de la seminaru catolic sunt civilizati si ca medicii din carei nu au valoare si de aceia nu pune medic din Carei in consiliu de administratie de la spital.
cu asa specimene va laudati voi si vreti sa avem si respect pentru voi?
mai bine puneti fiecare un ban si platiti datoriile la primarul vostru care angajeaza numai maghiari la primarie!

de sasucu la 7 iunie 2013 - 08:07

cati ianculesteni platesc impozite de casa,altele? cati?

de sasucu la 7 iunie 2013 - 08:10

Curtea şcolii părăginite a satului Ianculeşti a adunat mulţime de săteni
e dramatic, socant si pt asta kovacs e de vina?

de Horia Mărieș la 7 iunie 2013 - 11:07

In sfârșit!

Primarul Kovacs declară că se simte la Ianculești exact așa cum este. Adică prost. A spus-o cu gurița lui !

de cipri la 7 iunie 2013 - 11:31

cainii latra…
caravana trece…

cam asta la vista…

de emil la 7 iunie 2013 - 12:51

@dia
Pe baza declarațiilor primarului nu ma duc nici măcar la toaleta. Ce declara el este ca si cu impozitul pe câini sau taxa de paragina in Carei. Azi primarul are inițiativă sa le introducă, maine spune ca presa a dezinformat si i-a atribuit cuvinte care nu ii aparțin, iar poimâine cere consiliului local sa-si anuleze propria hotărâre privind taxa de paragina. Asta ca sa fie clar cam cat valoreaza spusele primarului municiuciului Carei. In perioada interbelica, satului Ianculesti i-a fost atribuita o pasune comunala de circa 128 de hectare. Ea a fost consemnata in cartea funciara. In septembrie 1940, orasul Carei si satul Ianculesti au ajuns sub autoritatea Ungariei. Locuitorii au fost siliti sa evacueze satul in pripa, in toiul noptii, sub presiunea unor unguri din Carei si a unor svabi din Petresti, cei mai multi ramanand numai cu hainele de pe ei. Proaspat revenita administratie ungureasca a operat modificari in cartile funciare. Unele din respectivele modificari nu au mai fost corectate la revenirea administratiei romanesti. De aceea, daca vorbim de {cartea funciara „veche”} intelegand-o pe cea dintre 1940-1944, atunci e de reamintit ca trebuie restabilita situatia din 1938 sau 1939, deci dinaintea ocupatiei unguresti.

de emil la 7 iunie 2013 - 13:19

@ dia 6 iunie 21:45

Sa inteleg ca 32 de hectare sunt pasune si diferenta pana la 66, adica 34 de hectare e luciu de apa, adica balta aia? Mi se pare cam mica pentru 34 de hectare suprafata. Oricum, 66 de hectare reprezinta ceva mai mult de jumatate din suprafata pasunii cu care au fost inzestrati ianculestenii la infiintarea satului.

de emil la 7 iunie 2013 - 13:19

unde e restul pasunii?

de coriolan la 7 iunie 2013 - 13:35

M-am dumirit!..pai cei din Ianculesti nu se pot intelege intre ei si vin de-si spala rufele in public!…..Adica: cele 2 asociatii au mai multe oi, decat vaci satenii!La o licitatie, privind dreptul de folosinta al pasunii, oare cine ar fi castigat, cand o vacuta are dreptul, conform normelor EU, la 0,3 ha de pasune?Hm?….puteau ei sa se inteleaga si sa-si imparta pasunea!Oricum, Kovacs,Kovacs ramane!Tot ar fi bagat zanzanie intre ei, ca doar asa a facut si asa-i este felul!…Dar, parca ai mai multi sorti de izbanda daca esti unit! Aviz amatorilor!
D-ului cons. Onet vad ca-i cam place culoarea verde! „M-am consultat cu colegii de la UDMR”.Sau l-a imbatat puterea?Sau i s-a promis ceva?…Viitorul va elucida si acest aspect!Pacat ca tradeaza si el si celalalt……
Inca ceva! Stimati Ianculesteni!Pana mai puteti, scapati de acel ins insalubru in gandire si fapte Dobra!Va furat, va mintit si mai este si prim curator!…..In loc sa se bucure ca are sprijin si din partea altui partid mare, BOUL(scuze, dar altfel nu pot sa-l numesc!!!) se plange ca o baba, ca n-a fost ajutat!..spre aducere aminte:Era candva un delegat satesc pe nume Dobra,care a primit ceva bani de la cei din PNL pentru a tine zilele Iancului!, apoi cand e vorba de dat bani catre Ianculesti,consilierii liberali nu voteaza impotriva!( a se urmari arhiva sedintelor CL Carei!)…si ar mai fi exemple!

de mosu la 7 iunie 2013 - 14:16

nu degeaba au fost la butoane atatia ani cei de la udmr si au facut ce stiu ei mai bine;sa smenuiasca si sa initieze zizanie ca doar mai e valabil principiul….dezbina si condu!
pe tacute au pus labele pe lac si au pus la administrare un tip ca dejo care mai decarteaza din pesti si la capleni iar apropiatii pot duce acasa ce prind nu ca si satenii care trebuie sa plateasca 19 lei pe kg….
Daca are bune intentii primaru Kovacs de ce nu respecta alegerea satenilor in peroana lui Ciprina delegat satesc si ramane in sat dupa ce pleaca toti ca sa se intalneasca cu fostul delegat Onet Ioan,aproape de troita?
Adica chiar el incita la nesupunere cind el pretindea in discurs buna intelegere desi ne amewninta ca daca nu ne potolim bine nu va fi???
Ce fel de primar este un om care nu respecta autoritatea satului prin delegatul satesc?

de Padurar la 8 iunie 2013 - 10:02

Ce nu ati intels voi este ca impadurirea cu pin negru pt Robi pregatea terenul pt viitoarea zona de agrement pusa la cale de tulipanosii din Carai.
Daca in 1940 nu au putut impusca toti satenii amu se baga in sat cu proiectele europene ca sa zica ca aduc bani numa ca nu pt sat ci pt ei si nu degeaba le trebe ajutor din satu nost iara batrinu dobra cu onet is numa buni de dat cu ciocu la ei.
Cine o arat 18 ha de pasune la dambu lu Tarfan sigur ca da acuma mana cu primaru dib Carai si pa noi sa ne ingroape in hirtii facute sa arate cum vor ei!
Deaia tot baga zizanie si spun ca o fost scandal da noi am vazut ca numai ei fac scandal si aduc jendarii pasta noi cum o fost mai demult.
Cui ii traba pamantu din Ianculesti nu le traba si oamenii seda?

de szabi la 8 iunie 2013 - 20:00

fraieri ce sunteti….vikuta se plimba de mana cu sotiorul prin debrecen si la voi o trimis jandarmii sa va impunga….dapoi de unde credeti voi este ase mare pretenie cu neluonet daca nu de la cota parte de la gazuuuu

Lasati un comentariu