Ponta, Băsescu, Dragnea şi Antonescu, reclamaţi la CNCD pentru discriminare etnică

• publicat la: 5 septembrie 2013
Ponta, Băsescu, Dragnea şi Antonescu, reclamaţi la CNCD pentru discriminare etnică

Consiliul National Secuiesc i-a reclamat la CNCD pe presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea si presedintele Senatului, Crin Antonescu, acuzandu-i de discriminare pe criterii etnice, dupa ce acestia s-au opus unei regiuni cu populatie preponderent maghiara.

Reprezentantii CNS au anuntat, joi, intr-un comunicat, ca presedintele organizatiei, Izsak Balazs, s-a adresat Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) cu o petitie “in numele poporului secuiesc”, cerand luarea “masurilor legale care se impun” dupa afirmatiile facute de mai multi politicieni in legatura cu regionalizarea.

Potrivit petitiei, CNS ii acuza pe presedintele Traian Basescu, premierul Victor Ponta, vicepremierul Liviu Dragnea si presedintele Senatului Crin Antonescu de “discriminare pe criterii etnice”, intrucat au afirmat ca este exclus ca in cadrul reorganizarii administrative din Romania sa fie creata o regiune cu populatie preponderent maghiara.

“Enuntul conform caruia nu se va organiza nicio regiune unde populatia maghiara va forma majoritatea (…) inseamna ca, in conformitate cu planurile lor, toate regiunile administrative vor avea populatie preponderent romaneasca, adica se urmareste in mod expres ca in toate regiunile populatia maghiara sa fie minoritara. Daca aceste planuri s-ar pune in practica, atunci pe de o parte Romania si-ar incalca o serie de angajamente internationale, iar pe de alta parte ar comite in mod clar o discriminare la adresa cetatenilor romani de nationalitate maghiara”, arata in comunicat presedintele CNS.

El adauga ca politicienii mentionati incearca sa isi mascheze “aceste tendinte” invocand “presupuse cauze economice”, dar fara sa aduca argumente pertinente in acest sens, iar “accentul este pus mereu pe faptul ca nu accepta ideea ca sa existe macar o regiune cu populatie preponderent maghiara”.
“Scopul lor este in mod evident de a crea impresia ca reorganizarea se va face dupa criterii neutre din punct de vedere etnic, dar este clar pentru toata lumea ca reorganizarea teritoriala preconizata si dorita de dansii ar discrimina cetatenii romani de etnie maghiara”, sustine Izsak Balazs.

El cere CNCD sa constate ca cei patru politicieni “discrimineaza pe criterii etnice” si sa ia “toate masurile legale pentru ca cei in culpa sa-si primeasca pedeapsa cuvenita, iar pe viitor asa ceva sa nu se mai intample”, subliniind ca faptul ca acestia sunt chiar conducatorii tarii constituie un factor agravant, “ceea ce presupune ca actiunile CNCD sa fie foarte clare si ferme”.

Petitia a fost formulata de Izsak Balazs in limba maghiara, care a solicitat CNCD ca, in cazul in care doreste sa il audieze, sa ii dea polibilitatea sa se exprime tot in limba sa materna.

sursa ziare.com

comentarii

de Mia la 5 septembrie 2013 - 18:14

urmeaza sa faca si careienii pentru ororile la care sunt supusi de primarul kovacs eugen care accepta ca la concursurile pentru primarie sa nu poata participa cei ce nu cunosc limba maghiara si pentru ca etnicii romani nu sunt reprezentarti in conducerea orasului.
consilierii personali ai primarului sunt etnici maghiari unul redactor la ziarul udemereului si altul un pensionar care semneaza ca si contabil sef actele primariei carei si fiecare din ei incaseaza zeci de milioane salar lunar.

de emil la 6 septembrie 2013 - 10:16

Tocmai regiunea cu preponderenta ungureasca este discriminatorie etnic! Iar chestiunea o va judeca consiliul condus de un ungur care a mai dat deja probe de “echidistanta”. Regiunea preponderent ungureasca exista deja. E Ungaria insasi.

Lasati un comentariu