Conferinţă de presă înainte de încheierea lucrărilor

• publicat la: 2 octombrie 2013
Conferinţă de presă înainte de încheierea lucrărilor

Astăzi  a avut loc la sediul Primăriei Carei o conferinţă de presă  susţinută de ing.Dorel Oprea,director al Directiei Tehnice din cadrul Primăriei Carei,Carmen Egli,Ciprian  Demian şi Anamaria Kozma.

Tema conferinţei a fost prezentarea stadiului lucrărilor la proiectul  REAMENAJARE STRADA 1 DECEMBRIE 1918,proiect realizat din fonduri UE in proporţie de 85%,din bugetul local 2% şi 13 % fonduri guvernamentale.

Conferinţa a fost binevenită în conditiile in care  Primăria nu a initiat procedura de consultare publică, in conformitate cu prevederile Legii 52/2003 privind consultarea publică şi transparenţa decizională, pe prevederile unui Proiect .

Valoarea totală a proiectului în cauză este de  7. 601.001,59 lei,proiectant fiind firma clujeană SC Granita Impex SRL iar executant SC Tarr SRL.

Potrivit  managerului de proiect,Dorel Oprea ,obiectivul general il reprezintă cresterea calităţii vietii şi crearea de noi locuri de muncă prin modernizarea spatiilor publice urbane, aferente principalei axe de dezvoltare a zonei de actiune, inclusiv transportul urban .

Axa principală este reprezentată de strada 1 Decembrie 1918, un monument arhitectural din secolul al XIX-lea.

Refuncţionalizarea propusă prin prezentul proiect incearcă să medieze diversele moduri de folosire optimă a spaţiului pe zona cuprinsă in studiu. S-au creat de fapt două zone importante :zona verde scuar din sudul amplasamentului si  piaţa viitoarei primării cu a parcului Kolcsey din nordul amplasamentului.

Noua amenajare a spatiului urban, atât prin dispunere cât si prin materialele puse in operă, vor da naştere unui confort sporit celor care folosesc aceste spatii precum si o durabilitate sporită in timp, prin recreerea  atmosferei secolului XIX”.

Am aflat că pe lângă cele 2 fântâni arteziene existente se vor mai construi incă 5,vor fi amenajati 1100 m ca pistă  pentru biciclişti,un număr de 150 de parcări,in mare parte ecologice si dalarea pietonalului.

In proiect sunt cuprinse si amenajări de jardiniere,replantări,amplasare de mobilier stradal si reamenajare de statii de autobus.

Deoarece  prognoza vremii pentru această toamnă nu ne este favorabilă,nu vom forţa nota si vom ajunge ca la sfârsitul anului să fim undeva  spre 60% realizare din proiect.Initial erau prevăzuţi a se planta si arţari si platani dar lista a suferit modificări si vom avea altfel de arbuşti.Pe tronsonul dinspre biserică am inceput plantarea de salcâmi globoşi.Desi  nu erau prevăzute irigatiile pentru spatiul verde am reusit să le putem include.Termenul final prevăzut este  data de 30 iunie 2014.” a mai adăugat Dorel Oprea.

Carmen Egli,sef Birou proiecte din cadrul primăriei Carei a dorit să menţioneze că datorită cheltuielilor ridicate,in jur de 1 milion de euro ,carosabilul de pe această porţiune inclusă in proiect nu va fi reabilitat si va face obiectul unui proiect viitor.

 Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 3 octombrie 2013 - 04:35

Percep si apreciez ca pozitiv faptul ca Directia Tehnica cu Biroul de Proiecte pe de o parte si Serviciul de Urbanism pe de alta parte, au inceput sa iasa in public prin conferinte de presa si/sau prezentari pentru a-i informa pe cetatenii careieni asupra stadiului in care se afla proiectele/lucrarile de interes din oras. Pana acum trebuia sa asteptam destainuirile pe care city – managerul le facea in ceas de taina ziarului nagykaroly de pe domeniul .ro ca sa mai aflam cate ceva. Le citeam vrand-nevrand si pe alea, fiindca orasul Careiul este unul multicultural.

M-ar mai fi interesat doar un singur mic detaliu pe care l-as fi vrut lamurit in cadrul conferintei de presa. Lucrarea asta, cea cu reamenajarea strazii 1 Decembrie 1918 a fost una dorita si (mult) disputata de antreprenori. Initial castigator al licitatiei de atribuiere a lucrarii a fost declarat consortiul format din SC Dominium SRL Satu Mare, SC Solpress SRL Satu Mare, SC Erlux SRL Satu Mare şi SC Nastand SRL Turulung (avand al doilea pret) in dauna firmei SC Tarr SRL care a oferit cel mai bun (cel mai mic) pret. A fost nevoie de depunerea uni contestatii la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor precum si de tocit pingelele pe salile tribunalelor pana cand Curtea de Apel Oradea a dat castig de cauza firmei SC Tarr SRL.

Intrebare: de ce s-a atribuit initial contractul pentru lucrarea REAMENAJARE STRADA 1 DECEMBRIE 1918 consortiului format din SC Dominium Satu Mare, SC Solpress Satu Mare, SC Erlux Satu Mare şi SC Nastand SRL Turulung in dauna firmei SC Tarr SRL, cea care a avut din start un pret mai bun?

Nu stiu mai nimic deocamdata despre Tarr. Despre Dominium am mai comentat.

http://www.buletindecarei.ro/2013/09/primaria-carei-a-achitat-lucrari-din-zona-monumentului-cu-18-zile-mai-devreme-decat-le-a-receptionat.html#comment-31150

Un comentator carcotas a scris candva pe aici pe la comentariile din BdeC ca Dominium = Kovacs iar Tarr = Keizer. Adica tot aia. Nu ma pronunt, dar vom trai si vom vedea. Pana atunci astept cu nerabdare raspunsul la intrebarea de mai sus.

In rest, s-auzim numai de bine si sa ne iubim ca fratii.

de cris la 3 octombrie 2013 - 21:28

sa speram ca vom avea un centru frumos 🙂
pana atunci, asteptam 😀

de contabil la 3 octombrie 2013 - 21:42

speri si astepti sa intre in cont si comisionu de la lucrarile de infrumusetare????
un comision frumos???
esti adept al zicalei cum ca daca nu stim sa lucram ca si careienii..macar sa luam de la amariti???

de florin la 7 octombrie 2013 - 09:19

sa nici nu reabilitati vreun carosabil…doamne fereste

cum se realizeaza locurile de munca???//
daca firma este din sm?

Lasati un comentariu