Continuă protestele împotriva proiectului de la Roşia Montană

• publicat la: 7 octombrie 2013
Continuă protestele împotriva proiectului de la Roşia Montană

Duminică a avut loc un nou miting impotriva proiectului aurifer de la Roşia Montană, primul după inceperea anului universitar. In Bucuresti,marsul, care a trecut pe lângă cămine studentesti, a strâns circa 7.000 de participanti, cu 2.000 mai mult decat precedentul, desfăşurat pe ploaie. Organizatorii au anuntat insistent pe Facebook ca traseul marsului de duminica trece pe lângă caminele studentesti de la Leu.

Pe lângă oprirea proiectului de la Rosia Montană, protestatarii au cerut si stoparea exploatării gazelor de şist. Mitingul s-a terminat seara,in jurul orei 10.30, la Piata Universităţii fără incidente cu fortele de ordine.

Câteva sute de persoane au protestat, duminică seară, la Alba Iulia şi Câmpeni, solicitând respingerea proiectului minier de la Roşia Montană, ambele acţiuni de protest fiind autorizate, transmite Mediafax.

Cea mai mare acţiune de protest a avut loc la Câmpeni, unde peste 300 de persoane s-au adunat în centrul oraşului purtând steaguri tricolore şi pancarte cu mesaje împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

Oamenii au scandat lozinci precum „Apusenii nu vor cianură” sau „Păstraţi Apusenii curaţi. Salvaţi Roşia Montană!”.

Protestatarii s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte cu inscripţiile “Suntem tineri şi ne pasă, nicio mină în ţara noastră”, “Vă rugam să ne scuzaţi, suntem tineri educaţi”, “Uniţi salvăm Rosia Montana de cianură” şi “Vrem natură, nu cianură”. Pentru prima dată s-a cântat în Piaţa Unirii noul Imn al clujenilor de la „Salvaţi Roşia Montana”.

După ora 18.00 coloana de manifestanţi s-a îndreptat spre cartierul Grigorescu. Celor 10.000 de protestatari li s-au mai adăugat pe parcurs încă câteva mii în cartierul clujean. Oamenii au salutat de la ferestre şi de pe balcoanele blocurilor coloana de demonstranţi, care scanda: „Nu corporaţia face Legislaţia”.

Corespondentul AGERPRES, Florin Ştefan, transmite : Circa 100 de persoane, în mare majoritate români, au protestat duminică, la Bruxelles, timp de două ore, în faţa Ambasadei României în Belgia, împotriva proiectului Gold Corporation de la Roşia Montană, cerând autorităţilor de la Bucureşti să renunţe la proiect.

Protestul de la Ambasada României în Belgia, primul pentru care organizatorii au obţinut autorizaţie, a fost cel mai amplu din această ţară împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Cei circa 100 de români şi belgieni care au participat la acţiune au scandat sloganuri precum ‘Vrem natură/cultură, nu cianură’, ‘Trădarea de ţară în aur se măsoară’, ‘Nu corporaţia face legislaţia’ şi mai ales ‘Uniţi salvăm Roşia Montană’.

Michele Dujardin, o belgiancă în vârstă 64 de ani care are o locuinţă în satul Gura Cornei din regiune, se declară indignată de ‘dezastrul’ de care compania Gold Corporation ar fi responsabilă în regiune. ‘Eu mă duc regulat în România şi la fiecare călătorie constat că Gold Corporation a făcut şi mai mult dezastru. Copacii sunt doborâţi, mai multe case sunt demolate, iar oamenii sunt expulzaţi. Este cu adevărat sinistru şi nu înţeleg de ce nu există niciun fel de reacţie din partea politicienilor. Am încercat să intervin pe lângă parlament şi pe lângă presă dar este o linişte de moarte şi nu înţeleg de ce’, a declarat fosta învăţătoare, care susţine că se deplasează de 20 de ani în satul Gura Cornei, în cadrul ‘Operation village roumains’.

Lasati un comentariu