Manifestări de excepţie la Satu Mare cu ocazie Zilei Naţionale

• publicat la: 24 noiembrie 2013
Manifestări de excepţie la Satu Mare cu ocazie Zilei Naţionale

Duminică, 24 noiembrie, de la ora 12,00, în Sala mică a prefecturii a avut loc o conferinta de presa având ca temă principală organizarea zilei    de  1 Decembrie, Ziua Naţională a României.

Au participat prefectul dr. Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean  Adrian Ştef şi vicepreşedintele Mircea Govor, primarul municipiului Satu Mare, dr. Dorel Coica şi cei doi viceprimari, Marcela Papici şi Radu Roca.

Prefectul Eugeniu Avram a precizat de la bun inceput  că “1 Decembrie 2013 va fi o zi de excepţie organizată de catre CJ, primărie şi prefectură. *Apreciez mult modul în care aceste instuţii se implică în organizarea sărbătorilor naţionale. Daca până în urmă cu un an, Ziua României  a fost organzizata formal, de acum  1 Decembrie va fi  organizată în mod responsabil şi festiv, pentru că este ziua demnităţii naţionale şi cea a mândriei de a fi român*.

Acesta a mai adaugat  că toți șefii de instituție au obligația de a participa la manifestările organizate duminică și le-a solicitat să arboreze drapelele României şi Uniunii Europene la fiecare sediui. Societăţile comerciale şi sătmărenii simpli sunt rugaţi să arboreze drapelul, pentru a-şi manifesta mândria de a fi români.

Nu este o manifestare împotriva nimănui, este doar  pentru a ne manifesta mândria de a fi români”, a mai adăugat  prefectul.

Potrivit celor declarate de Adrian Ştef, instituţiile şi primăriile din judeţ pot să ridice la la consiliul judeţean  drapele şi steguleţe tricolore şi, de asemenea, locuitorii judeţului pot solicita astfel de drapele şi steguleţe tot de la consiliu.

Ne-am gândit ca în fiecare an să organizăm un eveniment de excepţie şi să trecem dincolo de a alinia ziua de 1 Decembrie între celelalte acţiuni care le, să zicem, le bifăm că le organizăm. 1 Decembrie pentru noi toţi trebuie să fie o zi  importantă. Însemnele naţionale trebuie să le avem în suflet”, a mai adăugat Adrian  Ştef.

Vicepreşedintele Mircea Govor a dorit să puncteze  că drapelele şi steguleţele oferite gratuit sătmărenilor nu sunt plătite de nici o persoană fizică , ele fiind  achitate din bugetul Consiliului Judeţean.

La începutul săptămânii,pe  Palatul Administrativ va fi arborat din nou drapelul României, având o lungime de peste 30 de metri iar iluminatul festiv va fi pornit vineri,29 noiembrie.

Programul dedicat „Zilei Naţionale a României”:

Ora 10.00 – Depuneri de coroane la bustul lui Mihai Viteazul
Ora 11.00 – depuneri de coroane la bustul lui Corneliu Coposu
Ora 11.30 – depuneri de coroane la bustul lui I. C. Brătianu
Ora 12.00 – depuneri de coroane la bustul lui Iuliu Maniu
Ora 12.30 – Ceremonialul oficial, depuneri de coroane şi parada militară la statuia lui dr. Vasile Lucaciu

Ora 12.00 – Spectacol artistic la scena din Piaţa 25 Octombrie:
Muzică patriotică: Vlad Doroş, Mihai Muscan, Georgiana Marina, Ansamblurile „Cununiţa” şi „Cununiţa Năzdrăvană”, Mariana Deac, Corul bărbătesc din Finteuşu Mare, Marius Ciprian Pop, Petrică Mureşan, Cristian Pohomaci, Florentina şi Petre Giurgi, Nicolae Mureşan, Maria Petca Poptean, Petre şi Petrică Zele, Ionela Toma şi Alex Florin Vaida
Ora 18.00 – Spectacol de teatru „Woyzeck Transylvania/OMU’” de Georg Buchner în Casa de Cultură a Sindicatelor
Muzică folk cu: George Negrea, Abel Varga şi Lavinia Vanca
Ora 19.00: Concert Direcţia 5
Ora 20.00: Foc de artificii

Manifestările sunt organizate de Instituţia Prefectului, Consiliul Județean, Primăria şi Consiliul Local Satu Mare.

redacţia

Lasati un comentariu