SPOT: a doua zi

• publicat la: 20 noiembrie 2013
SPOT: a doua zi

A doua seară a Festivalului SPOT a adus în fața publicului trupa K2 din Ungaria.Regizorul spectacolului a prezentat publicului, înainte ca acesta să ocupe loc pescaune, tema piesei pe care o vor urmări: urmările agresiunilor verbale și fizice asupra adolescenților.

Primele replici au avut un efect puternic asupra mea. Era redată în stare brută emoția, furia și revolta unui adolescent bombardat de familie cu replici usturătoare, pedepse mari pentru vini mici. Este o piesă de teatru care a călătorit prin liceele din Ungaria pentru a corecta racilele moderne ale adolescenților, fiecare vizionare era urmată de dezbateri.

Aș sugera actorilor și regizorului ca această piesă să fie jucată cu precădere părinților. Fiecare reproducere scenică să fie urmată de colocvii în care părinții să înțeleagă replică cu replică, cuvânt cu cuvânt cât de important este să-și  cântărească vorbele, dar mai ales gesturile.

Când 80 % dintre aceștia vor asimila mesajul Teatrului K2 transmis în această seară la SPOT, se va reduce cu același procent manifestările de violență ale adolescenților.Pozele nu au fost permise de catre trupa de teatru  la acest spectacol.

Teatrul elvețian Hochschule der Künste Bern – Elveţia, a prezentat un proiect pus în scenă de actorii Simon Roffler și Gerrit Bernstein, sub bagheta lui Horváth Hunor,care a prefațat jocul elevilor săi cu o scurtă descriere a școlii elvețiene de teatru.

Proiectul tinerilor actori germani a fost o comedie savuroasă bine primită de publicul careian. Prezent pentru a doua oară la Carei, Horváth Hunor a declarat pentru cititorii Buletin  de Carei: „Spotul este foarte important pentru România.Nefiind un concurs, este un festival foarte sincer, care se bazează pe schimb de experiență și opinii.”

La rândul său, Simon Roffler a remarcat „căldura publicului,oamenii deschiși și binevoitori”, considerând festivalul de teatru careian „un schimb de experiență interesant datorită caracterului său internațional, putând astfel întâlni mai multe tipuri de școli teatrale din Europa.”

Școala de teatru clujeană a fost reprezentată în această seară de actorii Vera Brătfăleanu și Andrei Sabău în piesa „Autobahn”. Doi tineri iubiți poartă o discuție în automobil pe drumul dinspre aeroport spre casă.

Farmecul feminin, dublat de jocul inocenței aduc relația celor doi tineri la un relativ echilibru după un moment delicat petrecut la simpozionul de unde se întorcea iubita.

„Colateral Oedip”, un monolog jucat de Cristian Iorga, Universitatea de Artă Târgu Mureș, a adus în fața publicului un tânăr proaspăt ieșit dintr-o relație, dar dornic să înceapă alta prin intermediul rețelelor de socializare. Frământările sale,trecerile bruște de la o stare emoțională la alta, concesiile pe care ar fi în stare să le facă, dar și consolarea eșecului prin aducerea la derizoriu a posibilelor partenere la întâlnirea pe nevăzute fixată pe o rețea de socializare, sunt situații ce crează comicul.

La toate cele trei spectacole ale zilei de marti,19 noiembrie,au fost prezente peste 300 de persoane in sala.

Nicoleta Latis

Spectacolele de miercuri, 20.11.2013, conform programului anunțat la Deschiderea oficială a Spotului:

 ora 18.00

„20th November“by Jessy Schultheis, DE

Hochschule der Künste Bern – Elveţia

Castelul Karolyi – beci

ora 19.30

1642 – spectacol Commedia Dell`Arte , RO

Facultatea de Teatru şi Televiziune Cluj – România

Sala de sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu

ora 21.30

Decalogul după Hess de Alina Nelega, RO

Facultatea de Teatru şi Televiziune Cluj – România

Sala de sport a Colegiului Tehnic Iuliu Maniu

comentarii

de denis la 20 noiembrie 2013 - 10:39

Putina atentie la scriere ” pedepse mari pentru vini mici”, „o vor urmări: urmările „. FELICITARI ORGANIZATORILOR!

de podoba mircea la 20 noiembrie 2013 - 10:54

felicitari organizatorilor !!!

de Ocean la 20 noiembrie 2013 - 23:07

Pentru ” de denis la”. Errare humanum est. Asta este, de ce va legati de Nicoleta Latis.

de scriitor la 21 noiembrie 2013 - 09:09

După ediția 2005 a DOOM (Dicționar Ortografic, Ortoepic și Morfologic), editat de Academia Româna, substantivul feminin „vină” are ca formă de plural „vini”. În ceea ce privește tautologia „o vor urmări: urmările” a fost anume așezată acolo din necesități stilistice. Se vroia subliniat „urmările” pentru ca cei cărora le este adresată piesa de teatru să conștientizeze cu adevărat importanța cuvintelor, a gesturilor și a comportamentului părinților, în general, în educația copiilor. Dar pentru ca să-ți dai seama de toate astea trebuie să fi citit ceva cărți la viața ta, stimate Denis- copil trăznit, pentru a parafraza o celebră comedie hollywodiană.Nu-i nimic, nu-i timpul pierdut. Acum știi ce trebuie să faci: te apuci de citit, iar când nu ești sigur de semnificația sau existența unui cuvânt consulți un dicționar.

de Escu la 23 noiembrie 2013 - 07:16

Nu ati inteles critica subtila a lui denis: vinile ati uitat sa le asociati cu primarul Kovacs si urmarile ati uitat sa specificati ca sunt urmarile dezastruoase produse de Kovacs.
Imi pare rau, imbatraniti…

de Socrate la 23 noiembrie 2013 - 11:37

Bine punctat scriitorule!
Bravo Nicoleta!
Un intelectual bine pregatit din punct de vedere profesional cum rar mai gasesti in bibliotecile deacum datorita goanei dupa averi numai de galbeni sunatoare!
Ferice de careieni cu asemenea bibliotecare!

Lasati un comentariu