Talente locale în cadrul SPOT: expoziţie Laura Seucan

• publicat la: 24 noiembrie 2013
Talente locale în cadrul SPOT: expoziţie Laura Seucan

Calendarul  Festivalului  Internațional de Teatru pentru Studenți a cuprins  si expoziția de fotografie a careiencei Laura Seucan, absolventă a Facultății de Artă și Design Cluj Napoca, secția fotografie.

După ce a expus la Cluj Napoca și Sighetu Marmației, fosta elevă a Liceului Teoretic Carei apoi a Liceului de Arte Plastice „Romulus Ledea” din Cluj, Laura Seucan revine după 4 ani la Carei.

Paul Sarvadi a deschis vernisajul dând înțeles ineditului din festivalul de teatru pe care îl organizează de șapte ani la Carei: „SPOT ul  are pentru prima dată o expoziție pentru că fotografiile Laurei au valoare teatrală. Este prima sa expoziție care are la bază un concept pornit de la totalitarismul trăit de România, care nu mai trebuie să se întoarcă. ”

În explicațiile pentru vizitatori pe care artista le-a așezat pe un suport în sala ce-i găzduiește expoziția, aceasta deslușește conceptul ce a stat la baza lucrărilor sale: „Ideea principală a acestei expoziții este ierarhia și treptele acesteia,căreia i-am ales un simbol, un obiect, și anume o scară, simplă din lemn. Am început să mă joc cu ea, mutându-i poziția și semnificația. Astfel am ajuns la mai multe mutări în care a fost, este, s-ar putea afla societatea în concordanță cu scara socială.

Expoziția realizată este compusă atat din lucrări regizate cât și din fotografii captate la fostul Combinat din Baia Mare. În centrul expoziției am introdus două personaje simbolice perioadei comuniste, Nicolae și Elena Ceaușescu, înfrânte de revoluția din 1989.”

În instantanee sau fotografii regizate, lucrările expuse de Laura se înlănțuie în imagini ale unei lumi închistată în ierarhii politice sau sociale în care omul este un prizonier al cercului vicios creat de acestea.

Nicoleta Latiş

Lasati un comentariu