Amenzi de 35 mii lei pentru nerespectarea siguranţei jucăriilor

• publicat la: 6 decembrie 2013
Amenzi de 35 mii lei pentru nerespectarea siguranţei jucăriilor

 

În perioada 18 – 29.11.2013, comisarii CJPC Satu Mare au desfăşurat o acţiune  tematică de control la nivel national  privind verificarea  respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor.

Au fost controlati 11 operatori economici de pe raza  judeţului Satu Mare  din care 10 cu abateri , valoarea  jucăriilor controlate a fost de 81.829 lei din care   cu  abateri jucarii in valoare de 33.305 lei .

Pe jucăriile controlate  nu erau aplicate  etichete care să contină  avertismente generale (de vârstă) –  şi avertismente specifice , indicaţiile  privind precauţii de utilizare pentru anumite categorii de jucării, precum şi instucţiunile de utilizare care însoţesc jucăriile acestea avand ca obiectiv atragerea atenţiei utilizatorilor sau supraveghetorilor acestora asupra pericolelor inerente şi riscurilor de vătămare legate de utilizarea jucăriilor şi asupra modului de a le evita.

Lipsa traducerii   in limba română  a acestor instructiuni a fost o altă deficienţă constatată  precum si lipsa afisării pretului. Deasemnea si lipsa Numelui, denumirea comercială înregistrată a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi, trebuiau să fie indicate pe jucărie sau daca acest lucru nu era  posibil, pe ambalaj ori într-un document care însoţeste jucăria.

In urma  actiunilor de control au fost oprite temporar de la comercializare pana la remedierea  deficientelor,un numar de   251 bucati  jucarii in valoare de  33.305 lei fiind  aplicate  sanctiuni contraventionale  cu avertisment si  amenzi in valoare  de 35.000 lei.

Lasati un comentariu