545 de bucăţi de jucării retrase temporar de la comercializare de comisarii OPC

• publicat la: 14 iunie 2015
545 de bucăţi de jucării retrase temporar de la comercializare de comisarii OPC

Premergător lunii dedicată copiilor, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Satu Mare a desfăşurat o acţiune tematică de control privind siguranţa jucăriilor. Verificările au avut loc în perioada 11 – 25 mai. Acţiunea de control a avut loc la 16 operatori economici de pe raza judeţului Satu Mare din care la 15 s-au constatat diferite abateri, valoarea jucăriilor controlate fiind de 48.903 lei. In urma verificărilor efectuate, s-au aplicat sancţiuni contravenţionale cu avertisment şi amenzi în valoare de 19.000 lei, valoarea jucăriilor cu abateri fiind de 13.000 lei la un număr de 545 de jucării care au fost oprite temporar de la comercializare.

Printre deficienţele constatate  de comisarii OPC se numără lipsa traducerilor sau traduceri  incomplete  în limba română a unor informaţii  privind   avertismentele, modul de funcţionare a jucăriilor, modul de  utilizare a jucăriilor,  precum şi de montare a bateriilor la  un număr de 11 operatori economici.

La 5 operatori economici lipseau manualele de utilizare  la  mai multe jucării  ca alfabetar, muzică, jocuri de calculator,etc., şi la 3 operatori economici nu erau afişate preţurile la jucăriile expuse la vânzare. O altă deficienţă constatată a fost lipsa ce lipsa certificatelor  de garanţie  la 4 operatori economici.

Lasati un comentariu