DIICOT confirmă: Copiii careieni din reportajul The Sun nu au fost exploataţi

• publicat la: 20 December 2016
DIICOT confirmă: Copiii careieni din reportajul The Sun nu au fost exploataţi

Procurorii DIICOT vor clasa până la sfârşitul anului dosarul deschis pentru fapta de exploatare de minori, în cazul copiilor care ar fi fost folosiţi de părinţii lor la ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder, anunţul fiind făcut de un anchetator, scrie News.ro.

http://www.news.ro/justitie/dosarul-exploatarii-de-minori-in-cazul-copiilor-folositi-la-ambalarea-jucariilor-din-ouale-kinder-va-fi-clasat-1922404120142016121616436490

Până la sfârşitul anului, dosarul care îi priveşte pe părinţii care şi-ar fi folosit copiii la ambalarea jucăriilor Kinder se va închide, deoarece nu există indicii că minorii au fost exploataţi.

“Copiii nu au absenţe la şcoală, sunt îngrijiţi şi nu s-au descoperit dovezi că minorii au fost exploataţi de către familiile lor”, a declarat, marţi, un procuror din cadrul DIICOT.

Pe 23 noiembrie 2016, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a început urmărirea penală in rem, pentru fapta de trafic de minori, în sensul exploatării prin muncă forţată, în cazul copiilor folosiţi la ambalarea jucăriilor din ouăle Kinder.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de Horia Mărieș la 21 December 2016 - 00:00

N-aveam nici un dubiu.
Eram convins de faptul că “Copiii careieni din reportajul The Sun nu sunt exploatați”.
Am și scris despre chestia asta.
Pentru atâta lucru nu era cazul să fie demarată o ditamai anchetă DIICOT.

Dar era cazul să fie demarată o anchetă serioasă DIICOT care să facă săpături în ce privește implicarea firmei aceleia fantomă numită Prolegic de pe str. Căplenilor.
Fiindcă firma respectivă nu lucra numai cu familia Jurj despre care a scris The Sun ci cu multe alte persoane de prin zona Careiului.
Articolul scris in News.ro de Virgil Burla | astăzi, 16:41, nu aduce practic nimic nou față de ce știa deja. S-a copiat ce se știa deja.
Dar nici nu scrie nimic despre rezultatele vre-unei anchete făcută de DIICOT la Romexera şi Prolegic, firme ale căror nume apar în materialul cotidianului The Sun. Nici articolul din Cotidianul nu aduce nimic nou.

Din acest motiv eu unul sunt de părere că ancheta DIICOT încă nu s-a finalizat.
Iar dacă s-a finalizat, atunci procurorii DIICOT par să fie niște amatori, niște copiii care ar trebui să mănânce acum de sărbători numai ouă de ciocolată Kinder. Având mare grijă să nu înghită și jucăriile din plastic.

de robi la 21 December 2016 - 23:16

am auzit ca firma de la carei are legatura cu ceva tulipan si ca de acolo a pornit

de Horia Mărieș la 13 April 2017 - 19:32

DIICOT

Comunicat de presa3 din 13.04.2017

Urmare a comunicatului din data de 22.11.2016 http://www.diicot.ro/index.php/arhiva/1942-comunicat-de-presa2-22-11-2016 facem cunoscut următoarele:

Prin ordonanţa din data de 07.04.2017, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –Biroul Teritorial Satu Mare au dispus clasarea cauzei cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de minori.

În fapt, urmare articolului apărut în publicaţia britanică „The Sun” referitor la un reportaj efectuat la domiciliul unei familii din municipiul Carei, jud. Satu Mare, susţinându-se faptul că părinţii îşi exploatează copiii prin muncă, procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Satu Mare au dispus prin ordonanţa din data de 23.11.2016 începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunea de trafic de minori.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat următoarele:

La data de 21.11.2016, publicaţia britanică „The Sun” a prezentat articolul în care se arată că familiile sărace de români muncesc până la 13 ore pe zi în propriile locuinţe pentru a asambla jucării mici de plastic, care se găsesc în interiorul ouălor de ciocolată. Familia din municipiul Carei, judeţul Satu Mare este implicată în acest proces. La asamblarea ouălor de ciocolată participă soţia alături de soţul ei şi de copiii minori în vârstă de 11 ani şi respectiv 6 ani, susţin jurnaliştii de la „The Sun”. “Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie”, a declarat tatăl copiilor minori pentru „The Sun”. De asemenea, sunt prezentaţi copiii români, în vârstă de 11 ani şi respectiv 6 ani, care participă la această muncă extenuantă în schimbul unei plăţi modice, echivalentă cu doar 22 de penny pe oră, părinţii acestora declarând că este vorba de o muncă de sclavi. Pentru fiecare 1.000 de ouă asamblate, o familie primeşte în jur de 20 de lei româneşti, echivalentul a doar 3.77 de lire sterline. Produsele sunt ulterior transportate la o fabrica din localitatea Cărei.

Acest articol fost preluat şi difuzat de către media naţională şi internaţională.

În urma cercetărilor efetuate în cauză s-a constat că nu au fost sesizate aspecte care sa ridice suspiciunea că ar exista un pericol iminent care sa puna in primejdie viata, securitatea fizica, psihică si integritatea copiilor în cauză prin prisma unei exploatări prin munca de către părinţii acestora.

Din analiza stării de fapt şi a probelor administrate în cauză rezultă că nu s-a exercitat de către părinţii minorilor niciun abuz asupra copiilor care să pună în primejdie viaţa, securitatea fizică şi psihică, integritatea lor prin prisma unei exploatări prin muncă sau a altei forme de exploatare.

De asemnea s-a constatat că părinţii se implică în mod responsabil în creşterea şi dezvoltarea armonioasă a copiilor depunând eforturi pentru a le oferi un mediu familial adecvat, minorii simţindu-se în siguranţă alături de părinţi.

Se poate astfel observa caracterul tendenţios al cotidianului britanic The Sun, acesta urmărind să promoveze senzaţionalul, în detrimentul informaţiilor documentate şi reale.

Având în vedere cele arătate, se constată că în cauză este incident cazul de împiedicare a punerii în mişcare a acţiunii penale prevăzut de art. 16 alin. (1) lit. a, respectiv fapta nu există.
============================================

Din motive de fair play și fiindcă am pomenit la vremea respectivă de acest caz, postez știrea.
Recunosc, eu am încă si acum dubii majore in ce privește corectidudinea/legalitatea afacerii firmei Prolegic de pe str. Căplenilor care s-a ocupat de asamblarea jucăriilor pentru ouăle Kinder în Carei. Nu familia Jurj trebuia anchetată în acest caz de către DIICOT ci firma (parcă din Oradea, fiindcă la Carei era de fapt un punct de lucru al acesteia) care “organizează” astfel de activități dubioase numite “munca la domiciliu”, cu participarea (exploatarea) familiilor (foarte) sărace din Carei.

Lasati un comentariu