Lupte între jandarmi și protestatari la Pungești

• publicat la: 7 decembrie 2013
Lupte între jandarmi și protestatari la Pungești

Update:

Compania Chevron a anunţat oficial, sâmbătă după-amiază, printr-un comunicat de presă, suspendarea activităţilor pe terenul deţinut la Siliştea-Pungeşti, din judeţul Vaslui, în urma manifestaţiilor de protest din zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit comunicatului transmis corespondentului MEDIAFAX, reprezentanţii societăţii Chevron în România au anunţat că respectă dreptul oamenilor de a-şi exprima opiniile, însă acestea trebuie făcute în limitele legii.

“Chevron confirmă astăzi (n.r. – sâmbătă) suspendarea activităţilor în Siliştea-Pungeşti ca urmare a activiăţilor protestatarilor. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu aprobările pe baza cărora operăm şi în siguranţă, însă acest lucru nu poate fi posibil astăzi. Respectăm dreptul lor de a-şi exprima opiniile, însăcredem că acesta trebuie exercitat în limitele legii”, se arată în comunicatul de presă al companiei Chevron.

.

Cateva sute de persoane s-au strâns, sâmbătă, în tabăra de rezistență de la Pungești, acolo unde localnicii protestează împotriva exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei lor. Protestatarii au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron, fără ca forţele de ordine să poată interveni şi opri, în zonă sosind încă o sută de jandarmi cu uniforme de luptă, scuturi şi bastoane.

Ulterior, manifestanţii s-au retras în zona proprietăţii private pe care s-au aflat la începutul protestului.

Între timp, în zonă au ajuns alţi o sută de jandarmi echipaţi cu unifiorme de luptă, scuturi şi bastoane şi cu căşti pe cap. Aceştia au făcut un zid de-a lungul şoselei, în faţa protestatrilor, pentru a-i bloca să mai ajungă pe proprietatea Chevorn, informează Mediafax.

“Uniţi, salvăm toată România!”
Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului. Printre lozinci se numără: “Jandermeria apără hoţia”, “Jos Guvernul”, “Trădătorii”, “Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm”,”Uniţi, salvăm toată România!”

UPDATE: In aceste momente, confruntarile dintre jandarmi si protestatari sunt destul de dure. Un tânăr susţine că a fost agresat de către jandarmi, fiind dus la spital. Tânărul a acuzat dureri în piept şi susţine că ar fi fost lovit de către jandarmi. Acesta se afla pe şosea în momentul în care ar fi fost agresat de către forţele de ordine.

UPDATE: Câţiva dintre protestatarii de la Pungeşti au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii.

Alţi manifestanţi s-au întins pe jos, pe şosea, în semn de nemulţumire, pentru a nu permite maşinilor respective să treacă şi să iasă din zona manifestaţiilor.

Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jandarmi şi duşi pe marginea şoselei.
In aceste momente, manifestanţii se îmbrâncesc cu jandarmii, care îi iau cu forţa de pe jos şi îi trag pe marginea şoselei, însă aceştia se întorc şi se întind la loc pe asfalt.

sursa 
Foto:ActiveNews, Totb.ro

comentarii

Lasati un comentariu