Minciunele de sfârşit de an servite în faţa bradului frumos împodobit

• publicat la: 31 decembrie 2013
Minciunele de sfârşit de an servite în faţa bradului frumos împodobit

Ultima reuniune a aleşilor locali careieni a fost convocată de către primărie la Castel.Până aici nimic neobişnuit,având în vedere că era în chiar preajma Crăciunului şi deci adia un aer de sărbătoare.Iniţial am crezut că se va reveni la tradiţia întreruptă doar anul trecut,când consilierii şi primarii primeau cetele de  colindători de la şcolile din oraş. Nu a fost să fie nici în acest an.

Locul colindătorilor a fost umplut cu un panou alb pe care  s-a derulat sec (sic!)  epopeea „realizărilor” primarului.Nici un cuvânt despre  nerealizări ,nerespectări de termene sau  condiţii ale contractelor în vigoare.

În faţa bradului,poezia a fost frumos recitată de către primarul Kovacs :„Aduc mulţumiri celor care s-au implicat în realizarea proiectelor …..mulţumesc colegilor pentru că fac  ce le cer şi regret dacă unii nu înţeleg ce fac.Dacă optimismul va rămâne intact să ne vedem aici şi peste 1 an”,a încheiat acesta.

La fel ca şi anul trecut,asistenţa a fost alcătuită din consilieri,câţiva şefi de departamente din primărie şi tot câţiva directori de şcoli sau  instituţii.

Şi tot la fel ca şi anul trecut,filmul-omagiu ( deşi ni s-a spus  că nu  în acest fel se vrea ca să îl percepem) a prezentat doar partea rozalie a lucrurilor , de fapt a proiectelor,alese pe sprînceană  deoarece nu toate au fost cuprinse în materialul rulat pe ecran.

Printre altele,am aflat    sediul  viitoarei primării ,hanul Cerbul de Aur,a fost construit de contele Karoly în 1838 pentru a suplini lipsa vieţii mondene budapestane a soţiei sale şi a devenit în scurt timp  locul preferat de distracţie al tinerilor nobili sătmăreni ,Careiul fiind la acea dată centrul comitatului sătmărean.

Deşi lucrarea  avea termenul de  predare menţionat clar în contract acum 2 ani,nici până la această dată nu au fost finalizate lucrările,în pliantul tipărit cu această ocazie fiind menţionat ca şi grad de realizare-80%.Mai mult,se specifică în pliant că se lucrează în prezent la consolidarea structurii de rezistenţă!

Deşi în contract sunt stipulate şi penalizări pentru nerespectarea termenelor de predare,primăria noastră nu a încercat până în prezent să îşi protejeze fondurile prin punerea în aplicare a condiţiilor din contract.

La fel cum  nu a luat nici un fel  de măsuri când faţada a trebuit refăcută pe porţiuni întregi înainte chiar de recepţia finală.(vezi aici)

Tot din bugetul local  a fost bifată la realizări amenajarea grădiniţei de limbă maghiară din incinta fostei şcoli generale nr.4.

Dacă pentru aceste lucrări au fost identificate fonduri de peste 120.000 lei  de la bugetul local,şi toate în timp record de doar câteva luni de zile,nu a fost specificat deloc faptul că  de ani de zile conducerea Şcolii Vasile Lucaciu solicită ajutor pentru ca pe timpul iernii copii să nu fie nevoiţi să sufere de frig datorită geamurilor  matusalemice care nu se mai închid decât cu ajutorul …cuielor.(vezi aici).

Proiectul privind revitalizarea grădinii istorice din Carei ( aşa cum apare în pliantul publicat şi distribuit invitaţilor) a presupus până  la ora actuală brăzdarea parcului altădată dendrologic cu  o mulţime de alei umplute cu dale de beton denumite…naturale.

Spaţiile verzi şi răcoroase ce stârneau invidia celor ce vizitau oraşul nostru  au fost aduse la standarde occidentale şi astfel au apărut printre arbori  aleile  bine fixate cu saci  întregi de ciment .Şi totul în  scopul „sistematizării  circuitului actual,a integrării în cerinţele cotidiene şi asigurarea celor mai favorabile condiţii de creştere şi dezvoltare  şi realizare a structurii funcţionale a arboretului” după cum este menţionat în pliant.

La capitolul propuneri pentru următorii ani,apare ca o doleanţă continuarea proiectelor de creştere economică prin dezvoltarea turismului.

Nici un cuvânt însă despre nou înfiinţata Fundaţie de promovare a turismului local ,al cărei comitet director a decis,la solicitarea primarului,alocarea întregului său fond (când nici nu se uscase bine cerneala  de pe documentele ce consfinţeau statutul său) pentru achiziţionarea unui autoturism Renaul Fluence,nici până la această dată înscripţionat aşa cum a fost decis într-una din şedinţele consiliului local şi al cărei singur utilizator este şi la ora actuală primarul Kovacs.

Nici despre Teatrul Municipal nu au fost oferite detalii,nici măcar în pliant deşi,fiind finanţat din fonduri europene era necesară obţinerea de avize pentru modificări aduse proiectului şi se puteau menţiona public.

Urmare a modificărilor operate,foaierul a fost comprimat până la suprimare iar accesul în lojele de la etaj va fi posibil numai prin exterior.

Bijuteria arhitectonică de altădată a devenit acum un Teatru  …de tablă.

Cu o asemenea finanţare  din partea UE se puteau realiza  lucrări de calitate atât în interior  cât si în exterior,ca să nu fie nevoie a se renova pereţii laterali,dinspre Casa de Cultură, la fel ca şi la sediu noii primării ,inainte de recepţia finală.

La fel cum pe harta recent tiparită a oraşului nu apare nici o imagine cu Monumentul Ostaşului Român din centru oraşului,nici în pliantul tipărit cu ocazia  bilanţului de sfârşit de an  sau în materialul filmat nu este cuprins proiectul prin care a fost reamenajată total  suprafaţa din jurul acestui obiectiv.

Cu o valoare de  995.974,20 lei +TVA la care se adaugă încă 245.871,75 de lei,(vezi aici)  lucrări neaprobate de CL,proiectul nu este considerat demn de a fi menţionat la capitolul realizări.La toate aceste sume,de fapt mai mari decât cele obţinute de la UE pentru renovarea Teatrului,se adaugă şi valoarea alocată pentru sistemul de irigare!

Poate pentru că scoaterea dalelor de beton prevăzute de arhitectul Anton Dâmboianu şi sculptorul Gheza Vida ca parte din ansamblul Monumental  (monument de for public  cf Legii 422 2001,Art.3,lit a)  semnifică de fapt modificarea  proiectului celor doi autori ,fapt ce contravine aceleiaşi Legi 422 din 18 iulie 2001,art.11 şi 23  ?

Vă reamintesc  că datorită neimplicării administraţiei locale,Monumentul Ostaşului Român din Carei a fost preluat în patrimoniul Muzeului Judeţean  la începutul lunii septembrie 2013, iar imediat după aceea au şi început lucrările de reabilitare.

Prin această decizie s-a dorit  ca Muzeul Judeţean, cu ajutorul fondurilor ce vor fi alocate de Consiliul Judeţean, să reabiliteze monumentul creat de sculptorul maramureşean Gheza Vida.

O altă bijuterie arhitectonică a oraşului, Sala Festivă  dela Colegiul Tehnic Iuliu Maniu din municipiul Carei, este la fel de ignorată  de către aceiaşi administraţie locală condusă de doi primari aparţinând  UDMR Carei deşi  clădirea acestui liceu a fost până în 1926 sediul Prefecturii aceluiaşi comitat sătmărean la care se face referire  mai sus iar sala festivă a găzduit o serie de evenimente importante la care voi face referire  într-un alt material.

Filmul să  nu luati ca pe laudă ci ca pe o bucurie” afirma primarul Kovacs la această manifestare,doar că bucuria este  rezervată   unui cerc restrâns în timp ce elevii unei şcoli de renume cum  este Şcoala Vasile Lucaciu suferă iarna de frig,careienii sunt bombardaţi de tone de pavaje peste strictul necesar ,a căror montare deficitară este  deja  reclamată de unii locatari ai cartierelor MVI si II,cu imagini de la faţa locului desigur.

Firavele aplauze şi la fel de firava asistenţă întăresc cele menţionate mai sus.

Un final de an precum începutul.Cu minciunele servite în ambalaje frumos decorate.

Daniela Ciută

 

comentarii

de premiant la 31 decembrie 2013 - 16:55

puteti scrie cu citye porecle vreti ca tat un primar preesedintye coldus aveti la udmr carei cu retinere pe salar pentru datorii si cu masina cumparata din banii de la fundatie de turism din carei…..no la multi ani sa traiti cu tati!

de pensionar la 31 decembrie 2013 - 17:36

primarul face numai pentru etnie maghiara ca pentru romani nu se dau niciodata fionduri ca sa isi repare scolile sau monumentele.
sa vedeti cum arata biblioteca orasului de mai mare rusinea si ei se lafaie la castel pe canapela da biblioteca nu o vreau inapoi dupa renovare ca vin numai cititori romani probabil,
mai mare rusinea cu asa primar sovin!

de Tepes. la 31 decembrie 2013 - 20:03

Apucaturi de Dictator.

de pavel la 31 decembrie 2013 - 23:24

fortza liberalii careieni!!!!!!
nu degeaba toti sar la gatu vostru!!!!invidia e mare si neputinta si mai mare!!!!
TOT ASA INAINTE!!!!

de levente la 1 ianuarie 2014 - 10:50

mare superare la tulipaniiiii …sa faca 6 consilieri liberalii…si nici sa nu aiba nevoie de banii orasului asa cum face jenica premeru…..ioiii de mare bai aveti….

de parere la 1 ianuarie 2014 - 13:39

macar domnul ciuta da de lucru la careieni cu carte de munca si aproape toti cei care lucra la el sunt maghiari si sunt de ani de zile acolo si sunt multumiti.
primarul aduce numai firme din alte localitati la lucru si noi trebuie sa facem navta ihn alt parte ca sa avem salar da pentru cei de pe doina si agro se poate sa platerste primaria si apa si curentu si gunoiul!
rusine domnule primar pt discriminarea careienilor!

de andrei la 1 ianuarie 2014 - 13:42

da cum vreti voi sa spune jeno de monumentul ostasului roman cand el de 1 decembrie tine doliu si a aruncat monumentul in curte la consiliul judetan?
cine a mai auzit ca un primar da deie monumentele din oras la judet ca sa le repare ca sa nu fie distruse ???
ura primarului impotriva romanilor nu are margini voi nu vedeti?

de Aurel la 2 ianuarie 2014 - 09:41

noul sediu al primariei carei trebuia predat acum 2 ani dar de ce nu s-a dat nici o explicatie pentru acest lucru. poate pentru ca se face cu firme prietene satmarene si iese comisionu din banii nostri de fapt.
cine a facut si platit pliantele acelea comuniste dupa modelul broosurilor ceausiste? nu cumva au fost platite din banii careienilor?
de banii careienilor are grija un primar cu retinere pe salar pentru ce datorii are la fisc?

de Fane Musca la 2 ianuarie 2014 - 10:06

de so la 1 January 2014 – 13:26

eu va cred, e greu asa, nu aveti succes , dar nici in viitor nu cred ca o sa aveti succes.

Super tare 🙂 Completez si eu:

http://www.youtube.com/watch?v=YT9HgfHY_Co

de pentru joltica copy paste la 2 ianuarie 2014 - 10:17

si daca schimbi numele tot nu te poti abtine sa dai copypaste si tot un presedinte cu datorii si cu salar taiat aveti tulipanilor,de mai mare rusinea orasului.din melodia cu tepele s-a inspirat primaru cand si-a tras tepe la gard de zici ca asteapta apocalipsa. de ce are frica primaru sau de cine ca doar politia locala e peste drum .nu ei au vazut cand si-a lovit aripa la masina in parcarea din fata casei lui?

de spectator la 2 ianuarie 2014 - 10:34

pe an ce trece sunt tot mai putini cei care mai cred minciunile servite in fata bradului.cei care ii iau apararea la comentarii ar putea face un gest crestinesc si sa adune de la fiecare udemerist o sume care sa ii permita sa isi plateasca datoriile ca altfel nici noi nu mai dam pe la casierie la taxe si impozite

de eva la 2 ianuarie 2014 - 22:17

eu cred ca nu se poate construi nimic pe minciuna si chiar daca acum se poate ascunde adevarul tot se va afla pana la urma!
e pacat ca se incearca sa ni se spuna tot felul de minciuni ca si cum noi nu am putea sa judecam singuri.sediul la noua primarie trebuia predat de mai mult de 2 ani iar termenul a fost mereu modificat pe tabla din fata si la fel si tencuiala de pe fatada de la strada care tot pica si iar este refacuta sau la fel si cu acoperisul.
nu este pacat sa nu avem grija de banii nostri?
de ce nu sunt trase la raspundere firmele care fac lucrarea?

de gingishan la 5 ianuarie 2014 - 11:51

pe cai si mai departe tatarilor ca aici au descoperit minciunile noastre!!!!!

de Horia Mărieș la 5 ianuarie 2014 - 14:09

@Fane Musca.

La un moment dat cineva a întrebat de ce tot muteți fuște pe aici, iar altcineva s-a arãtat a fi foarte supărat, cică l-a zgâriat la urechi expresia – si cum de se tolerează așa ceva pe aici!

Eu nu le zic postacilor anonimi si lași să încalece, să pună carnea crudă sub șa și s-o ia ín galop spre vest, fiindcă trăim intr-o țară liberă și fiecare are dreptul lui sub soare si la un loc sub cerul României.

Eu le zic acestor postaci ce au inceput să prindă muște, să-și mute cortul nițel mai încolo, pe la blogul lui nagykaroly din România zis online, să scrie pe acolo, să bage pe acolo mereu zâzanie, să provoace lumea de pe acolo cu subiecte nationaliste și/sau etnice. Îi garantez că va fi foarte bine primit, ca o veche și foarte bună cunoștiința, ba chiar ca un régi barát dintr-o veche gașcă secucomunistă.

de careian la 5 ianuarie 2014 - 14:22

unii au doar sarcina de a incita si provoca dispute intre romani si maghiari ca sa nu se vada smenurile economice ale sefilor tulipani.asta e toata smecheria asa ca nu va ambalati ca in carei romani si ungurii se inteleg bine si pt cei citiva ordinari ce se alimenteaza de la robinetul orasului nu intra lumea in razboi.

de un roman la 5 ianuarie 2014 - 17:33

Oferta la spray si la palete de ,,omorat” muste…Atitudine laudabila a redactiei ca sterge ,,insecte” ca Istvan(Fane) si inca cativa ca el…Mereu ar trebui sa procedati la fel ca oricum ,,etnici” de genul asta ne intoxica des aerul scump ROMANESC… 🙂

de emil la 5 ianuarie 2014 - 21:48

Horia Mărieș

Aproape as paria ca prezumtivul fa ne musca nu se referea la enervanta zburătoare, ci la acțiunea de a (o) mușca. Intreprindere în care ii doresc succes(uri)cu formula imperativului singular al verbului respectiv și pronumele personal feminin enclitic aferent cu forma scurta a persoanei a 3-a în cazul acuzativ singular! Ar fi o idee sa posteze ca Fane ilegalistu`, ca tot are legături borose cu Gyorgy Pista Komunista Kakademia.

de emil la 5 ianuarie 2014 - 21:51

@careian

As îndrăzni sa afirm ca sunt câțiva nu „ordinari”, ci „extraordinari” care se alimentează de la robinetul orașului (dar nu din cel cu cafea)!

de Horia Mărieș la 6 ianuarie 2014 - 06:34

@emil

M-ați făcut zob cu grămatica. 🙂 Mai ales cu „prenumele personal feminin enclitic…”.
Trebuie să o iau de la capăt cu învățătoarea mea care s-a numit Florica Diaconu.
Problema este că nu știu unde mai pot să o întâlnesc. Acolo unde este dânsa acum, încă n-aș vrea.

de sakal la 12 ianuarie 2014 - 23:18

ce plictiseala vai, vai,

de democratia la 14 ianuarie 2014 - 13:56

ati uitat sa consemnati minciunelele fotbalistului traseist politic……cum se milogea el prin 99 sa fie primit in pnl si cum ajuns azi la el mare udemerist ca sa ajunga pe functie daca a luat bataie de la beko la alegeri kand a candidat.acum trebuie sa plateste datoriile si sa pune in functii si el pe cine a ajutat la el sa invete sa scrie si sa citeste

de pestele la 15 ianuarie 2014 - 09:30

pestele cel mare inghite pestele mic si pune alt administrator la balta de la ianculesti furata de la sateni de jenika si laicsika….beutura si f…. este tot ce trebe la cei doi maskaltzone faliti fara banii primariei

de garcea la 20 ianuarie 2014 - 11:59

da pe bulibasa asta venal cine il sprijina si ce cota da mai departe de la orasenii careieni??
sa nu spuneti ca din 15 melearde sifonate la mareea asfaltare nu au ajuns mai departe la cime trebe si prostu de caraian plateste cuminte darile la termen…..si bulibasele fac casoaiele la prunci prin cele strainataturi…

de gadjou la 21 ianuarie 2014 - 15:56

din ce bani face sefu tulipanilor fabrica pentru baiat daca el are saalr taiat si sta pe la altii in casa ca nu are nici masina si nici casa pe nume??????
oare nu din ce pica de la noul teatreu unde a venit firma din unmgaria pe ascuns ca sa face proiectele modificate fara aprobare???/
bine jeno..faci si tu cum stii si ce stii la fel ca la firmele de mobila mincate de faliment ca daca numa asa stii…

de mihai la 26 ianuarie 2014 - 22:03

lucrarea de la monument de ce nu este inclusa intre lucrrile din anul 2013?
se stie ceva de cum au fost cheltuiti banii pentru pavajele din centru luate de calitatea prima si de fapt sunt de la a treia in jos?

Lasati un comentariu