Noutăți pescărești

• publicat la: 18 decembrie 2013
Noutăți pescărești

Am primit pe adresa redactiei o solicitare din partea unui cititor care deocamdată doreşte să isi păstreze anonimatul în ce priveşte  publicarea unui punct de vedere,pe care îl redăm integral.

In ziarul online Buletin de Carei precum și în presa judeană s-a relatat de mai multe ori în ultimii 3 ani, despre situația anormală, tensionată, plină de frământări, conflictuală, ce domnește în cadrul Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (A.V.P.S.) din Carei, având sediul în Str. Grof Karoly nr. 2, afiliată la Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România (A.G.V.P.S. din România). 

Mulți membrii i-au reproșat în trecut și îi mai reproșează și azi lui Viorel Năstăsescu, președintele asociației, deficiențe majore în activitatea de gestionare a fondurilor piscicole; luarea unor decizii cu caracter autocratic în cazul unor probleme importante, fără consultarea prelabilă, așa cum este statutar, a membrilor asociației.

Unii membri ai asociației s-au plâns redactorilor presei județene, prezentând și dovezi (documente) în sprijinul afirmațiilor lor, au reclamat faptul că gestionarea resurselor financiare ale asociației s-a făcut defectuos, de multe ori la limita legii sau chiar cu nesocotirea acesteia; că președintele le-a perceput taxe de pescuit suplimentare abuzive (de exemplu taxele suplimentare pentru pescuitul pe Canalul Mare și pe Canalul Mic din zona Berveni, deși pescarii aveau deja autorizațiile de pescuit eliberate precum și taxele achitate la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură – A.N.P.A.);  că banii încasați, de ordinul a zecilor de mii de lei, au fost cheltuiți în mod netransparent de către președinte, că banii obținuți n-au fost evidențiați în actele contabile; că registrele cu membrii cotizanți ai asociației nu sunt de gasit,etc. 

Și în ultimul an Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (A.V.P.S.) din Carei și președintele ei au fost tinta mai multor reclamații privind sumele încasate de la membri, taxele percepute ș.a., reclamații publicate în presa județeană. Asta după ce activitatea asociației fusese chiar suspendată pe o perioadă de 3 luni în toamna anului 2011, urmare unui control efectuat de A.N.P.A. Evident, toate aceste aspecte negative semnalate trebuie să stea nu atât în atenția presei,  fiindcă deși ea le poate doar semnala, dar nu le poate rezolva, ci trebuie să sta îndeosebi în atenția unor organe de anchetă abilitate, precum și a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (A.N.A.F.). 

Situația dintre membrii asociației și președintele A.V.P.S. Carei a devenit la un moment dat atât de conflictuală, atât de explozivă, încât pe forumul pescarilor, pe Info Pescar, s-a semnalat anul trecut faptul că A.V.P.S. Carei, după ce a fost reclamat pentru nenumăratele ilegalități și abuzuri, a trecut la amenințări cu moartea, detaliile fiind prezentate pe forumul respectiv. Din păcate, se pare că s-a depășit atunci orice limită a tolerabilului, că acest aspect este deja unul extrem de grav, el necesitând o foarte mare atenție din partea celor însărcinați cu asigurarea siguranței populației și cu asigurarea ordinii publice.  

Cum au mai evoluat oare lucrurile în cadrul A.V.P.S. Carei? Spre bine?Din păcate, nici în ziua de azi nu se poate afirma acest lucru. 

Președintele A.V.A.S. Carei, este în prezent subiectul unui dosar de urmărire penală, instrumentat de organele de cercetare penală din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei. 

Evident, parchetul și justiția trebuie să-și facă în liniște datoria, fără nici o influență exterioară din partea nimănui și să-și spună în final cuvântul. Abia după finalizarea urmăririi penale și după eventuala pronunțare a unei sentințe într-un eventual proces penal, adevărul va ieși la iveală. Până atunci, și președintele A.V.A.S., ca orice alt cetățean, beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Din păcate, abia la finalul anchetei Asociația din Carei va putea să-și reia viața normală și până atunci membrii ei vor fi dezavantajați. 

Cu referire la amenințările cu moartea proferate de președintele A.V.P.S. și apoi relatate de forumul Info Pescar, ne punem totuși întrebarea dacă organele abilitate i-au suspendat acum permisul de port-armă președintelui A.V.P.S. din Carei, așa cum impune legea? 

Se cunoaște de asemenea faptul că prin Legea nr. 295/2004 actualizată privind regimul armelor şi al muniţiilor, republicată în Monitorul Oficial nr. 814 din 17 noiembrie 2011 în baza art. VII din Legea 117/2011 pentru modificarea şi completarea Legii 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 446 din 27 iunie 2011, se suspendă dreptul de deţinere a armelor dacă persoanele sunt învinuite sau inculpate în cauze penale pentru fapte săvârşite cu intenţie, prevăzute de Codul penal.  

comentarii

de Tepes. la 18 decembrie 2013 - 13:28

Oare cine a aprobat cedarea dreptului de administrare a raului Crasna la o alta Asociatie??
Viorele tu chiar nu mai ai piele pe obraz???

de AVPS Sportivii Adevarati la 19 decembrie 2013 - 15:08

Sigur ca unii nu va bucurati poate ca AVPS Sportivii Adevarati are deacuma si Raul Crasna in administrare.
Trebuie totusi sa stiti ca:
ZERO toleranta la braconaj
vizite periodice ale raului
taxele raman identice cu cele prevazute in regulamentul depus la ANPA, adica saptamanal 5 lei, lunar 10 lei si anual 16 lei
Pentru orice intrebare va rugam sa ne cautati pe pagina noastra de facebook.

Lasati un comentariu