Iancu de Hunedoara era numit în vremea lui și “IOAN GETUL”

• publicat la: 29 ianuarie 2014
Iancu de Hunedoara era numit în vremea lui și “IOAN GETUL”

Perioada evului mediu este plină de referințe în care locuitorii din Țara Românească, Moldova și Transilvania sunt numiți daci și geți. Și atunci, cum au dispărut dacii și geții din istorie când  ungurii,  austriecii, turcii sau grecii îi numeau daci  sau geți pe stră-străbunicii noștri?

Minciuna în care ne este îngropată istoria devine tot mai șchioapă, lăsând să se vadă din ce în ce mai clar adevărul. Iar adevărul este că noi suntem în primul rând urmașii geto-dacilor, chiar dacă putem detecta în acest spațiu și influențele genetice sau culturale ale migratorilor care au trecut pe aici.

Acum peste 500 de ani, un persoanj remarcabil devenea Voievod al Transilvaniei între 1441 – 1456 și Regent al Ungariei între 1446 – 1452. Este vorba despre Ioan de Hunedoara (cunoscut mai mult ca Iancu de Hunedoara) comandant militar strălucit, apărător al creștinătății în fața pericolului Imperiului Otoman, mentor al mai celebrilor Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare.

 Ei bine, câți dintre români știu astăzi că Iancu de Hunedoara era numit în vremea lui și “IOAN GETUL”? În colecția Scroptores Byzantini IV, cartea “Din domnia lui Mahomed al II-lea anii 1457 – 1467″ (Ediție de Vasile Grecu, Ed. Academiei RPR, 1963) Critobul din Imbros vorbește în repetate rânduri despre IOAN GETUL, referindu-se la Iancu de Hunedoara. Avem exemplul paginilor 64 și 290…

Iată un citat: “Căci atunci, când acesta și fratele său au fost alungați de Ioan Getul, domnul peonilor (ungurilor) și al dacilor (românilor din Transilvania)…”

Explicația textului apare în nota de subsol nr.2 unde se arată: “Critobul, ungurilor le spunea peoni, românilor din Transilvania daci, iar celor din Țara Românească geți. E interesant că lui Iancu de Hunedoara nu îi spune dac, ci get, indicând astfel originea acestuia din Țara Românească.”

Iată, deci, încă o dovadă istorică care vorbește despre faptul că geto-dacii nu au pierit, că locuitorii țărilor românești din evul mediu erau percepuți  de străini ca urmași ai geto-dacilor, așa cum și noi, astăzi, ar trebui să ne simțim.

sursa adevaruldespredaci.ro

Lasati un comentariu