22 iulie 1456. Victoria lui Iancu de Hunedoara numit și Ioan Românul împotriva lui Mahomed al II-lea

• publicat la: 22 July 2020
22 iulie 1456. Victoria lui Iancu de Hunedoara numit și Ioan Românul împotriva lui Mahomed al II-lea

Ban de Severin, comite de Timișoara, voievod al Transilvaniei și regent al Ungariei, Iancu de Hunedoara, numit până la 1439 „Ioan Românul” în numeroase documente, obține prin izbânda de la Belgrad cel mai strălucit moment al carierei sale militare.

La data de 22 iulie 1456, Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei, repurta o s trălucită victorie, la Belgrad, împotriva puternicei armate otomane conduse de Mahomed al II–lea, cuceritorul Constantinopolului. În urma acestei victorii, Papa Calixt al III-lea l–a caracterizat pe Iancu de Hunedoara drept „atletul cel mai puternic – unic – al lui Christos”.

Tot Papa Calixt al III-lea a ordonat ca toate clopotele bisericilor catolice din Europa să fie trase la amiază ca o reamintire pentru credincioși de a veni la rugăciune pentru apărarea cetății Belgradului.

Asediul Belgradului de către turci a început la 4 iulie 1456, și a fost deosebit de puternic. Însă, flota cruciată a câștigat bătălia pe apă distrugând, în 14 iulie, flota turcească, ce împiedica aprovizionarea orașului. Lupta decisivă s-a dat între 21-23 iulie.

Atacul musulman a fost respins în 21 iulie, iar în 23 iulie creștinii atacau tabăra turcilor. Concepția strategică modernă a lui Iancu l-a ajutat să-l înfrângă pe sultan în ciuda raportului de forțe defavorabil creștinilor și să obțină cea mai mare victorie de până atunci a creștinătății împotriva turcilor.

integral pe magazincritic.ro

Lasati un comentariu