Se interzice ca pâinea să mai conţină E-uri

• publicat la: 9 January 2014
Se interzice ca pâinea să mai conţină E-uri

Pâine nu va mai putea conţine niciun fel de coloranţi începând cu 15 ianuarie, potrivit unui Ordin al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), publicat recent în Monitorul Oficial, scrie REALITATEA.NET.

De la mijlocul lunii ianuarie, produsele de panificatie nu mai pot contine coloranti, cu excepţia E 150a-d- zaharuri şi melase caramelizate- la pâinea din malţ.

Ordinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei a fost publicat în decembrie în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 786 din 16 decembrie 2013, urmand sa intre in vigoare 30 de zile de la publicare, respectiv la 15 ianuarie 2014.

La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, Ordinul ANPC nr. 165/2011, care a intrat in vigoare la 16 septembrie 2011, se abroga. Acest act normativ stabilea ca, incepand din 16 septembrie 2011, painea trebuie sa aiba o cantitate neta de minimum 300 de grame, iar specialitatile de panificatie trebuie sa aiba o cantitate neta de 150 de grame.

Noile reglementari din Ordinul ANPC nr. 392/2013 prevad ca, de la mijlocul lunii ianuarie 2014, produsele de panificatie pot avea orice gramaj.

Potrivit noilor reguli, la comercializarea produselor de panificaţie neambalate pe teritoriul României, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile ce vânzare următoarele elemente pentru asigurarea informării corecte, complete şi precise a consumatorilor:
- denumirea produselor
- denumirea furnizorului
- cantitatea netă/bucată
- preţul de vânzare cu amănuntul exprimat în lei/ bucată
- preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/ kg ;
- ingredientele cu efecte alergene cuprinse

Informarea se poate face prin înscrierea pe produs, pe un afiş, anunţ sau în orice altă formă- comunicare verbală-, fără risc de confuzie.

Produsele de panificaţie neambalate sunt scutite de indicarea datei durabilităţii minimale, având în vedere că, prin natura lor, sunt comercializate în 24 de ore de la fabricaţie.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu