Noi tăieri de arbori în parcul Carei.APM Satu Mare nu ştie nimic

• publicat la: 25 februarie 2014
Noi tăieri de arbori în parcul Carei.APM Satu Mare nu ştie nimic

 

UPDATE:26 februarie 2014

Vremea caldă de afară a dezghetat drujbele primăriei care nu mai prididesc să taie tot ce le cade in cale.De ce să faci atâtea tăieri migăloase de primăvară şi să întreţii un copac când e mult mai simplu să îl tai de tot.

După ce au defrisat partea din spatele parcului,mai ales din zona turnului de apa de lângă seră,drujbele au dat iama in cartiere.Astăzi a fost rândul copacilor din spatele Pieţei Avram Iancu.

Rămâne in continuare un mister unde ajung copacii tăiaţi.Ramurile tinere si crengutele se impart la institutii care in anul 2014 se incălzesc cu sobe cu lemne,cum este Biblioteca Municipală Carei.

De bustenii grosi,sănătoşi,tăiaţi la dimensiuni stas,numai bune pentru făcut scânduri,nu se spune  oficial nimic.

Noi tăieri de copaci falnici şi sănătoşi în parcul din Carei.După o perioadă de acalmie  în care se  presupunea că apucăturile de tăietor de lemne vii ale edilului  se mai domoliseră,iată ca venirea primăverii i-a dat un nou imbold.

Frumoşii arbori din zona de dealuri a parcului central au căzut la pământ fără drept de apel .Şi toate acestea fără să existe vreo aprobare de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Satu Mare.Sau cel puţin una de care să aibă cunoştinţă directorul Elisabeta Bekesy,la data de 25 februarie 2014,ora 14,00.

Contactată telefonic,aceasta a recunoscut că nu are ştiinţă despre vreo aprobare sau măcar un punct de vedere( accepţiune des uzitată pentru justificarea tăierilor de arbori din Carei) în ce priveşte recentele tăieri de arbori din parc.

“Primăria efectuează aceste tăieri pe răspunderea sa.Noi nu am primit din partea lor nici o solicitare pentru tăieri de arbori.Ultima solicitare din partea lor a venit prin noiembrie 2013,pentru tăierea a 11 copaci uscaţi.In prealabil noi trebuie să vedem în teritoriu dacă arborii nu au scorburi pentru lilieci,care sunt o specie protejată,dacă nu sunt de eşente speciale şi protejate,etc.Nici colegii mei nu au cunoştinţă despre tăierile de acum de la Carei ,din parc..’ a declarat pentru Buletin de Carei ,directorul APM Satu Mare,Elisabeta Bekesy.

Ca de obicei,o metodă patentată de altfel de primăria Carei,arborii mai firavi sau cu părţi uscate sunt lăsaţi la vedere timp de mai multe zile,în timp ce exemplarele sănătoase şi utile unui alt scop,dispar în câteva minute,utilajele fiind pregătite în apropiere pentru  un transport rapid. Exemplarul din prima imagine  nu este nici bolnav, nici uscat,nici salcâm şi nici arboret sălbatic după cum justifică de obicei tăierile primăria Carei!

Frumosul nostru parc de altădată a devenit o hazna în care administraţia locală deversează tone de borduri de ciment  şi dale  pentru aleile nou create  din disperarea de a-şi înscrie la catastif noi şi noi lucrări,aducătoare de facturi generoase,în totalul dispreţ fata de  populaţiei ,de  careienii  care nu au fost niciodată solicitaţi să-şi dea cu părerea  despre lucrările de „cosmetizare” a oraşului lor.

Daniela Ciută

comentarii

de mirel la 25 februarie 2014 - 19:52

a somat cam mult gateru de la urziceni si au cam ramas in pana de scaune cei de pe la ecoului si trebuie materie primara;ce stiti voi;apmu e cu noi!

de xaver la 25 februarie 2014 - 23:15

Doamna Bekesi a uitat de proiectul pentru restaurarea gradinii castelului, pentru care s-a aprobat taierile de copaci ???

de Horia Mărieș la 26 februarie 2014 - 05:49

Elisabeta Bekessy, la data de 25 februarie 2014,ora 14,00: „Primăria efectuează aceste tăieri pe răspunderea sa. Noi nu am primit din partea lor nici o solicitare pentru tăieri de arbori. Ultima solicitare din partea lor a venit prin noiembrie 2013, pentru tăierea a 11 copaci uscaţi. In prealabil noi trebuie să vedem în teritoriu dacă arborii nu au scorburi pentru lilieci, care sunt o specie protejată, dacă nu sunt de esențe speciale şi protejate, etc. Nici colegii mei nu au cunoştinţă despre tăierile de acum de la Carei, din parc..”

Dânsa nu discută cu primașul de Carei despre tăieri, că nu este treaba ei. Dânsa discută cu primașul numai despre baluri ecologice și mascate, cum este de exemplu balul mascat cu caracter ecologic şi caritabil ce se va desfăşura vineri, începând cu ora 17.00, la Castelul Karolyi din municipiul Carei, în organizarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare şi a Clubului Rotary cu sprijinul Primăriei Municipiului Carei.

Acum, fiindcă RDMSZ va fi atras la guvernare după spargerea USL, lor le arde numai se baluri mascate bine cu bogrács. S-au intors vremurile bune pentru oportunisti si pentru smecheri, s-a dat din nou drumul la szabad lopás.

Tot rául spre bine. Poate că sub protecția măștilor pe care le vor pune ca să nu vadă lumea că le roșește obrazul de la atâta rușine, doamna Elisabeta Bekessy va putea discuta partinic cu gróful de Asaujul de Sus cel cu sânge albastru, cu distinsul primás de NagyCărei Kovács Jenă, problema tăierilor din Parcul Dendrologic și din oraș. Și o vor rezolva. Nagyon bisztos!
Mă nir că nu șe zice nici pâs se participarea EKE la balul cel mascat. Poate sunt doar sponsori. Pun pariu că vor fi și ei acolo, mascati in lilieci, bufnițe, berze și șerpi de baltă, din ăia scârboși și târâtori.

de Horia Mărieș la 27 februarie 2014 - 09:50

„De la 1 iulie salariile primarilor şi ale viceprimarilor de la sate cresc cu 44,4-50,1%. Marţi, 25 februarie, Camera Deputaţilor a aprobat, majorarea salariilor primarilor de la 1 iulie 2014. Practic este vorba despre un amendament introdus la Legea 103/2013, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea. Potrivit ordonanţei, vor creşte salariile a peste 6.339 de aleşi locali. Primarii şi viceprimarii de comună vor beneficia de creşteri salariale cuprinse între 44,4% – 50,1%. De câteva ori mai mici, adică în limitele a 8,7-16,6% vor fi creşterile salariilor în cazurile primarilor şi viceprimarii de oraş. Cu aproximativ 5% vor creştere salariilor preşedinţilor de consilii judeţene.”

Sunt absolut de acord!

Cu condiția, OBLIGATORIE, ca de la 1 iulie și pensiile, salariile profesorilor, medicilor, să crească cu 44,4-50,1%. Atflel, NU.

Primașul cel covaciu își freacă deja mâinile de bucurie. Ba dă și un bal mascat cu bogrács mâine la Karolyi Kastély pe chestia asta.
Statul ii va acoperi de la 1 iulie, pe banii contribuabililor din această amărâtă țară, datoriile pe care le are la fisc după falimentarea celor patru firme. Va putea trăi și el ceva mai omenește.

Nu va mai avea motiv nimeni să-l ia la întrebări pentru mașinile, pămănturile agricole, casa de prin Ungaria, Debrecen, sau pe unde o fi ea, achiziționate in anii de criză majoră pe plan mondial, inclusiv în RO. Pe numele copiilor săi.

Va intra și el, in sfârșit, în rândul oamenilor cinstiți. Să șe ducă urgent, să-i țuce mâinile lui Dragnea, în semn de recunoștiință.
Dar să se grăbească tare, până când nu intră și acel Dragnea la pârnaie.

de Skeptic la 27 februarie 2014 - 21:46

Sa traiti,

Referitor la taierile prezentate prin fotografii, majoritatea fac parte proiectului de revitalizare a gradinii, care detine toate autorizatiile. Mentionez faptul ca plantarile arborilor noi vor incepe curand (atat pe Strada 1 Decembrie, cat si in parcul Karolyi), cand proiectul ajunge in faza in care ramane doar refacerea spatiilor verzi. (*Proiectul este vizat de expertul care detine autorizatie MCPN 2 – Urbanism, parcuri şi grădini.) Drept, intrebarea este totusi ce trebuia sa stie APM Satu Mare in legatura cu lucrarile executate conform proiect in parcul Karolyi aflata in administratia Municipiul Carei. Si da, Director Executiv Agenția Națională pentru Protecția Mediului Satu Mare : D-na Elisabeta „Békéssy”. Pare ca mai rar posteaza lumea pe un site cu gust politic, dar, cum exista si pro/contra, incercam sa fim echidistanti in „gura presei”.

Cu respect.

de realist la 27 februarie 2014 - 21:58

Sunteti cumva avocatul doamnei director APM Elisabeta Bekas??
Acesta este punctul dumneai de vedere??? E schimbat fata de ce a declarat in ziar? Cred ca dumneaei stie ca se trimit la redactie comunicatele si nu se posteaza la comenturi de catre postaci platiti din bani publici.
Daca tot nu trebuie sa stie APM Satu Mare nimic din ce se intampla in terotoriu de ce nu se desfiinteaza si de ce mai consu,a banii guvernului moca?
Fara respect pentru ciumpalaci si pentru coldusi veniti de prin asuaj via odoreu sa puna mana pe munca careienilor!
LA MUNCA si nu la bagat mana in buzunarul altora chiar daca e specific famigliei careiene de la putere.

de rasu plinsu la 27 februarie 2014 - 22:04

taierile sunt prezentate in fotografii si nu prin ele ..ca nu se poate fiacskam greu de cap.
bagi la buzunar bani grei din proiecte inventate si nu esti in stare sa inveti limba tarii de unde iti iei banii!
plantarile de arbori suntem convinsi ca vor incepe ca e mare foame de bani si cum la outleturi in italia se cumpara puieti ieftini cine mai stie prin carei preturile si uite asa se face ca unul luat cu 5 euro se vinde la primaria carei cu 356 de lei! merita efortul plantarii!
doamna bekesy a facut intre timp avizul sau punctul de vedere pentru taiere sa iasa jenika curat???
sunteti penibili

de rusine la 28 februarie 2014 - 17:09

este o rusine ca o agentie de protectia mediului sa organizaze baluri la castel unde ajungi trecand prin parcul careienilor si nu al grofilor!!!1grofii vin si acum la cersit si jumulit banii orasului !!! ia sa faca ei o donatie pentru primaria carei cu cartile de sute de milioane pentru cat au asurpit ei iobagii din secolul trecut!!! din ce bani au facut castele prin elvetia si slovacia??? ca daca nu erau iobagii urma de craitar nu aveau!!!
acum agentia de protectie a grofilor se da in baluri si parcul este distrus sub ochii lor ce viseaza galbenii de la covaci!

de George la 1 martie 2014 - 15:38

In Europa se ingrijeste fiecare copacel si poti sa faci si puscarie pentru taierea unui copac si la fel este si in Ungaria.
Daca primarul este de la UDMR de ce nu are grija mai mult de natura pentru ca in Ungaria se plimba mereu si ar trebui sa inteleaga ce limba se vorbeste acolo.

de ideea articolului la 10 martie 2014 - 15:44

„Frumosul nostru parc de altădată a devenit o hazna în care administraţia locală deversează tone de borduri de ciment şi dale pentru aleile nou create din disperarea de a-şi înscrie la catastif noi şi noi lucrări,aducătoare de facturi generoase,în totalul dispreţ fata de populaţiei ,de careienii care nu au fost niciodată solicitaţi să-şi dea cu părerea despre lucrările de “cosmetizare” a oraşului lor.” dc

probabil careienii ar fi zis nu unei modernizari asa de obraznice! pai cum sa vina cineva si sa scoata orasul din mizerie si sa il modernizeze? nu,mai bine murim cu glorie deplina decat sa fim iar moderni in vechiul nost’ pamant!

de melinda la 10 martie 2014 - 16:13

pai cum poate cineva sa vina si sa hotarasca in locul nostru al careienilor?
noi aici ne platim toate darile si vine unu cu datorii de miliarde si darama tot orasul numai ca sa poata face facturi pe lucrari de unde se ia cota parte’
adica facturam copacei cu 4 milioane bucata si cumparam la ei cu 50 de lei bucata’si atunci cum sa nu intoarca orasu cu susul in jos daca sa mare castig iese la buzunarul primilor cocotati.
verificati cum si de unde au cumparat bordurile din oras si vedem cum iese milionu atuci….si firma udmrista din marghita adusa de primari a luat toate locurile de munca de la careieni !
careieni mergeti unde apucati sa lucrati ca primaru aduce firma de paza la castel din oradea si muncitori in constructii din marghita!

de saorma la 10 martie 2014 - 22:11

bre da ce tupeu sa tai copaci din parc pentru ca sa nu cumperi materie prima de scaune si mic mobilier….

de tulipanu la 11 martie 2014 - 21:42

vine amu unguru la mediu si sa vedeti ce de paduri or deveni scanduri de export

Raspunsuri

Lasati un comentariu