Un nou serviciu în incinta Primăriei Carei.Serviciul de Probaţiune

• publicat la: 3 februarie 2014
Un nou serviciu în incinta Primăriei Carei.Serviciul de Probaţiune

Serviciile de Probaţiune sunt organisme specializate aflate în subordinea Ministerului Justiţiei care îşi desfășoară activitatea pe lângă fiecare tribunal. In Satu Mare acest serviciu funcționează de 10 ani și beneficiază de colaborarea deplină și suportul total al conducerii Tribunalului.

Serviciile de probațiune au o activitate complexă, intervenția fiind centrată cu precădere pe persoanele care au săvârşit infracţiuni. La solicitarea organelor judiciare consilierii de probațiune întocmesc referate de evaluare cu rol orientativ şi consultativ ce contribuie la individualizarea judiciară a pedepsei.

Referatul de evaluare este un raport psiho-social care are rolul de a oferi informaţii relevante despre persoana inculpatului/învinuitului, familie, şcoală, loc de muncă, comportamentul acestuia şi perspectivele de reintegrare în societate, prezentat coerent, motivat, într-un limbaj accesibil, concis şi clar. De asemenea în atribuțiile serviciului de probațiune intră și acordarea de consiliere psihologică victimelor anumitor infracțiuni (tentativă la infracţiunile de omor, omor calificat şi omor deosebit de grav, lovire sau alte violenţe şi vătămare corporală, săvârşite asupra membrilor familiei, vătămare corporală gravă, viol, act sexual cu un minor, perversiune sexuală şi corupţie sexuală, rele tratamente aplicate minorului, precum şi pentru victimele infracţiunilor privind prevenirea şi combaterea traficului de persoane).

Scopul principal al activităţii de probaţiune îl reprezintă creşterea gradului de siguranţă socială prin reintegrarea persoanelor care au săvârşit infracţiuni, menţinute în stare de libertate. În prezent, la nivelul Serviciului de Probaţiune Satu Mare sunt în evidenţă 270 de persoane condamnate la pedeapsa închisorii cu suspendarea executării sub supraveghere, mod de executare a pedepsei care presupune respectarea mai multor măsuri şi/sau obligaţii impuse de instanţele de judecată.

Pentru a monitoriza îndeplinirea acestora au loc întrevederi între consilierul de probaţiune şi persoana supravegheată, atât la sediul serviciului, cât şi la domiciliul persoanei condamnate sau în locurile în care aceasta îşi execută anumite obligaţii. În cadrul procesului de supraveghere, serviciile de probaţiune oferă, la cererea persoanelor condamnate, asistenţă şi consiliere pentru depăşirea anumitor nevoi cu care se confruntă şi care le pot determina să comită din nou infracţiuni.

Activitatea presupune abordări multiple şi variate, adaptate diferitelor tipuri de infracţiuni, aplicarea unor programe specifice, individuale sau de grup, cu scopul de a facilita reintegrarea în societate şi a diminua reiterarea comportamentului infracţional. Pentru optimizarea derulării activităţii, Serviciul de Probaţiune Satu Mare are încheiate numeroase parteneriate cu instituții complementare din comunitate.

Ținând seama de aceste considerente avem în vedere pe viitor intensificarea eforturilor noastre în supravegherea acestor persoane și dezvoltarea continuă a rețelei sociale și a colaborării cu partenerii locali deoarece reintegrarea persoanelor condamnate nu reprezintă o sarcină exclusivă a serviciilor de probațiune, ci una a comunității în general. În acest sens ne bucurăm de posibilitatea unei intervenții mult mai adecvate în municipiul Carei odată cu deschiderea unui sediu secundar prin bunăvoința, susținerea și implicarea activă a doamnei Dr. Grosoș Maxim Rodica, președinte al Tribunalului Satu Mare, domnului Kovacs Eugen, primar al municipiului Carei, domnului Țenter Ioan Radu, președinte al Judecătoriei Carei și nu în ultimul rând al domnilor Petcu Emil și Oșan Ioan Adrian, Primăria Carei, Biroul patrimoniu, administrarea domeniului public și privat, agricol.                                                                       

 comunicat

comentarii

de Horia Mărieș la 3 februarie 2014 - 23:13

@comunicat

Domnu’ Comunicat,

Înțeleg că Serviciile de Probaţiune au o anumită legătură cu justiția.

Suntem absolut de acord cu afirmația că președintele Tribunalului Satu Mare precum și președintele Judecătoriei Carei au o foarte strânsă și o foarte bună legătură cu justiția și vă asigurăm pe această cale, că le acordăm, sincer, întreaga noastră stimă și întreaga noastră încredere.

Nu înțelegem însă de nici o culoare ce legătură au cu justiția, pentru ca să aibă vre-un rol activ, să se implice, să sprijine activitatea din în cadrul acestui (așa numit) Serviciu de Probațiune, celelalte trei persoane nominalizate în articol.

Au cumva, „și nu în ultimul rând”, vre-o legătură penală cu justiția, îi cunoasc oare personal și foarte bine pe infractorii careieni, că eu unul de vre-o altă legătură cu justiția a dumnealor n-am auzit până acum. Sau o fi urmat cumva respectivii facultatea de drept pe la seral sau pe la f.f. și au uitat să scrie despre chestia asta în CV-ul lor care n-a fost dat publicității niciodată?

Domnu’ Comunicat, puteți vă rog frumos să lămuriți un inocent naiv și neșcolit ca mine?
Vă mulțumesc anticipat.

de Boby la 4 februarie 2014 - 08:49

pai celelalte trei persoane sunt responsabile cu curatenia…ultimele doua curata dupa ce face primul din cei trei gangsteri

de marinaru la 4 februarie 2014 - 10:49

la biroul de patrimoniu se pun in curat artificiile primului gagiu care usor usor inghite pamanturile ianculestenilor la fel cum a facut in comisia de retrocedari si impartiri de pamanturi unde el are deja teren desi e venit cu pluta de la mare directia materiale de la spital;prietenii stiu de ce …..continua sustinerea gastii mari consumatoare de bani careieni

Lasati un comentariu