Premierul refuză să-și asume un nou program de guvernare deși USL nu mai există

• publicat la: 5 March 2014
Premierul refuză să-și asume un nou program de guvernare deși USL nu mai există

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, în urma întâlnirii cu premierul Victor Ponta, că s-a stabilit să fie aşteptată decizia CCR pe sesizarea PDL privind noul Guvern şi să nu fie asumată răspunderea pe un nou program de guvernare.

“Am analizat, miercuri, la Guvern cu premierul Ponta situaţia creată de preşedinte şi de votul Parlamentului. În acest moment există o sesizare la CC formulată de PDL privind neconstituţionalitatea hotărârii Parlamentului, iar vineri aceasta va fi dezbătută. Trebuie să aşteptăm o decizie a CC. În acest moment nu se poate asuma răspunderea pe programul de guvernare, pentru că sunt câteva lucruri de care trebuie să ţinem cont. În primul rând, există hotărârea Parlamentului care din punctul nostru de vedere este validă şi constituţională, există o structură a Guvernului cu miniştri desemnaţi şi votaţi. Guvernul în funcţie, Guvernul vechi nu are cum să se angajeze în faţa Parlamentului cu un program de guvernare pentru un alt guvern, care urmează să fie învestit. Este o situaţie care ar crea un precedent periculos şi ar fi o asumare foarte vulnerabilă din punct de vedere juridic şi constituţional. Cea mai bună soluţie este să aşteptăm decizia Curţii Constituţionale”, a spus Kelemen Hunor.

Președintele Traian Băsescu a cerut marți de două un alt program de guvernare care să reflecte noua realitate politică a guvernului, având în vedere că USL nu mai există. Ponta a refuzat însă la votul de învestire a noului Guvern să-și asume un nou program de guvernare. După refuzul lui Ponta, PDL a atacat la Curtea Constituțională hotărârea Parlamentului prin care a fost învestit noul Guvern. 

CCR se va întruni sâmbătă pentru a se pronunța în acest caz, după ce inițial se vehiculase că va lua o decizie vineri.

Întrebat despre această situație, preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat miercuri că au mai fost ţări care au rămas fără Executiv, cum este Belgia, care un an şi jumătate nu a avut Executiv, “şi se pare că a dus-o mai bine în perioada aia”.

Întrebat dacă este posibil să cadă Guvernul în urma analizării sesizării referitoare la Hotărârea Parlamentului privind noua componenţă a Guvernului, Zegrean a spus: ”Să dăm noi joi Guvernul? Nu, nu facem noi asta. Numai Parlamentul poate să dea jos Guvernul”.

Zegrean a ţinut să menţioneze că au fost şi alte ţări care au rămas fără Guvern pentru o perioadă.

“Vedeţi că au fost ţări care… De exemplu, Belgia, un an jumătate nu a avut Guvern şi se pare că a dus-o mai bine în perioada aia”, a spus acesta.

Întrebat dacă, în cazul în care efectele hotărârii privind noua componenţă a Guvernului sunt suspendate, Guvernul Ponta II rămâne în vigoare, Zegrean a răspuns: “Da, pentru că nu a fost demis acest guvern . (…) El funcţionează, ţara este pe mâini bune, nu? Este guvernată. Este în regulă”.
sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu