Cartelele telefonice preplătite, cumpărate doar cu act de identitate

• publicat la: 9 April 2014
Cartelele telefonice preplătite, cumpărate doar cu act de identitate

Cumpărarea unei cartele telefonice preplătite se va putea face numai pe baza unui act de identitate, iar cei care au deja o asemenea cartelă vor fi obligaţi ca, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii, să se înregistreze cu un act de identitate la operatorul de telefonie.

Anunţul a fost făcut, miercuri, de ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, la finalul ședinței de guvern.

“În calitate de membru al CSAT, vreau să vă spun că astăzi am adoptat în Guvern proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice. În ultima ședință a CSAT s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea și contracararea riscurilor la adresa securității naționale. Ce prevede, în esență, acest act normativ: este vorba despre obligația deținătorilor de cartele prepay de a le înregistra, de a depune un act de identitate. Și, de asemenea, obligații pentru operatorii de telefonie mobilă”, a declarat ministrul Justiției.

Cazanciuc a precizat, de asemenea, că, într-un interval de șase luni de la momentul intrării în vigoare a legii, cei casre au deja cartele prepay vor fi obligați să depună un document de identitate pentru a se înregistra.

“Dacă nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobilă va sista furnizarea serviciului până când deținătorul cartelei va înregistra cartela pe baza unui document de identitate. Furnizorii de servicii vor avea obligația de informa, de a notifica toți deținătorii de cartele prepay cu privire la această obligație. Practic, din momentul intrării în vigoare a legii, toți cei care vor dori să achiziționeze cartele prepay vor avea obligația de a depune un document de identitate. De asemenea, acest lucru va fi valabil și pentru persoanele juridice, obligația de a depune documente de constituire a societății. (…) Proiectul de act normativ va merge imediat în Parlament pentru dezbatere”, a mai declarat ministrul Justiției.

Deputatul PSD Sebastian Ghiță declara anul trecut că vrea să depună o iniţiativă legislativă prin care cartelele telefonice pre-plătite să poată fi achiziţionate numai după furnizarea datelor personale.

La rândul său, premierul Victor Ponta arăta că înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă în august 2012 de către CSAT , după atentatul terorist din Bulgaria.

Premierul a mai precizat că este vorba despre o operaţiune de înregistrare şi nu de una de interceptare.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu