Deputaţii spanioli au respins masiv,marţi,proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei

• publicat la: 9 aprilie 2014
Deputaţii spanioli au respins masiv,marţi,proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei

Deputaţii spanioli au respins masiv, marţi, proiectul de referendum privind autodeterminarea Cataloniei, pe care Guvernul regional vrea să-l organizeze pe 9 noiembrie, cu o susţinere puternică din partea populaţiei.

 

În urma unor dezbateri, care au durat aproape şapte ore, deputaţii au respins cu 299 de voturi “împotrivă”, 47 de voturi “pentru” şi o abţinere, cererea Parlamentului regional al Cataloniei privind organizarea acestui referendum.

 

Preşedintele Cataloniei, Artur Mas, a declarat că instituţiile regionale vor căuta un alt “cadru legal” în scopul organizării unui referendum pe 9 noiembrie.

Cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, Catalonia, regiune din nord-estul Spaniei cu o puternică identitate culturală şi lingvistică, se confruntă în ultimii ani cu o creştere a naţionalismului, pe fondul crizei economice şi tensiunilor politice.

 

Mas a anunţat, la 12 decembrie, un acord cu formaţiunile politice regionale pentru organizarea unui referendum privind autodeterminarea Cataloniei.

 

Cele două întrebări ale referendumului sunt: “Doriţi să existe statul Catalonia?” şi, în cazul unui răspuns afirmativ, “Doriţi ca acest stat să fie independent?”.

 

Regiunea,a fost unul dintre motoarele economice ale Spaniei, dar ulterior a devenit una dintre cele mai îndatorate din ţară.

 

Sursa: Mediafax

Lasati un comentariu