Duminica Floriilor la Lucăceni

• publicat la: 14 aprilie 2014
Duminica Floriilor la Lucăceni

În Duminica Floriilor, credincioșii s-au îndreptat în număr mare spre biserici, în ultima duminică dinaintea Sfintelor Paști.

Creștinii au serbat  intrarea triumfală a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, în uralele mulțimilor care l-au recunoscut ca împărat și îl aclamau purtând în mâini ramuri de finic. Domnul a intrat călare pe un măgar, simbol al smereniei, al păcii și bunei înțelegeri. În opoziție, calul simbolizează orgoliul și războiul.
În tradiția românească se obișnuiește ca Duminica Floriilor să mai fie numită și Duminica Stâlpărilor, de la ramurile de răchită care sunt sfințite prin stropirea cu apa sfintită  și purtate spre case pentru a fi păstrate, spune-se, și pentru rolul lor tămăduitor. Dacă se încinge cineva cu ramură de salcie sfințită, nu va mai pătimi din cauza durerii de spate.

Bisericile din Carei au fost mai pline de credinciosi ca de obicei,la plecare fiecare ducând acasă câte o ramură de salcie sfintită.

Potrivit traditiei,in parohia de la Lucăceni,de Florii,la Biserica Ortodoxă,copii frumos imbrăcati in straie populare autentice au dat glas  frumoaselor pricesne româneşti.

Peste 20 de copii ai urmaşilor lui Lucaciu au fost pregătiţi pentru momentul artistic de către Mirela Holhoş,cea care se implică mereu  in activităţi culturale.

Preotul paroh Ovidiu Bontoş a mulţumit  doamnei Holhoş,tinerilor pentru prestatia lor încântătoare , credicioşilor pentru  că păstrează mereu vii tradiţiile dar şi corului condus de Ovidiu Mărginean pentru răspunsurile date la Slujba de Florii .

 redacţia

Lasati un comentariu